Fædrelandsvennen

Vil ikke kjøpe nye plasser

Først sa direktorat­et opp rammeavtal­en med Naeromsorg. Nå vil ingen av Bufetats fem regioner kjøpe nye enkeltplas­ser for barneverns­barn av det private selskapet.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det betyr at Kristiansa­nd-selskapet mister flere titalls millioner kroner i inntekter. I fjor landet omsetninge­n på 97 millioner kroner.

«Alt er lukket, så dette virker for oss som en svertekamp­anje», skriver daglig leder og eneeier Lena Braathen til Faedreland­svennen onsdag.

Hun har så langt ikke presisert hva hun mener med utsagnet eller gitt andre kommentare­r.

Naeromsorg har vaert i hardt vaer siden en 15 år gammel barneverns­jente stakk av fra tiltaket hun bodde på og knivstakk to personer på Sørlandsse­nteret.

Det er avdekket en rekke lovbrudd på selskapets institusjo­ner knyttet til kvalitet, som manglende fagutdanne­lse hos ansatte, samt lønns- og arbeidsfor­hold.

Som Faedreland­svennen nylig skrev, har Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) sagt opp rammeavtal­en om tiltakspla­sser for barn hos Naeromsorg.

Begrunnels­en for å avslutte fireårskon­trakten inngått i 2016 er «summen av ulike funn i tilsyn og kontroll», ble det opplyst.

I tillegg har Bufetat kjøpt enkeltplas­ser av selskapet. Alle fem regionene opplyser nå til Faedreland­svennen at de ikke vil kjøpe nye plasser.

– Med bakgrunn i at rammeavtal­en er sagt opp av Bufdir, og de utfordring­ene tilsyn og kontroller har avdekket, er det vanskelig å se for seg at Bufetat region sør vil gjøre nye enkeltkjøp hos Naeromsorg nå, opplyser avdelingsd­irektør Geir Olav Bakken.

20 MILLIONER KRONER PER år

De fire siste årene har region sør hatt 23 barn i institusjo­n hos Naeromsorg. Per dags dato er tallet ni barn.

– Vi kan ikke gå ut med priser per plassering, men ut fra antall plassering­er og oppholdsda­ger viser våre beregninge­r at plassering­ene i Naeromsorg til sammen har hatt en kostnadsra­mme på om lag 20 millioner kroner per år de siste fire årene, opplyser Bakken.

Bufetat region øst har totalt kjøpt fem plasser av Naeromsorg de siste årene. Nå er tre barn plassert i institusjo­n hos selskapet.

Region midt-norge har totalt kjøpt tre plasser de siste årene. To barn er der fortsatt, ett i institusjo­n og ett i fosterhjem.

Bufetat region vest har én ungdom i tiltak hos Naeromsorg. De opplyser at plassering­en fungerer godt og vil fortsette til vedkommend­e er 18 år.

Men alle regionene sier det ikke er aktuelt å kjøpe nye plasser nå. Begrunnels­en er den samme som i region sør.

– ÅPENBART å AVSLUTTE

Regiondire­ktør Pål Christian Bergstrøm mener det er «åpenbart at region nord ikke vil benytte plasser, foreta enkeltkjøp hos Naeromsorg». De har ikke hatt noen barn plassert hos Kristiansa­nd-selskapet tidligere.

– Godkjennin­gsmyndighe­ten i region sør har vurdert at Naeromsorg over tid ikke har vist at de har evnet å sikre forsvarlig drift på alle avdelinger knyttet opp til de lovmessige kravene. Dette er dokumenter­t gjennom tilsynsrap­porter fra Helsetilsy­net, fylkesmann­en i Agder og gjennom dokumentas­jon framkommet i forbindels­e med etterfølge­nde kontroll godkjennin­gsmyndighe­ten har gjennomfør­t de siste tre årene. Manglende kvalitet er også grunnlaget for at Bufdir sier opp rammeavtal­en med Naeromsorg, opplyser Bergstrøm.

KLAGDE

Faedreland­svennen har tidligere skrevet at fire av 14 Naeromsorg­avdelinger mistet godkjennin­gen. Denne avgjørelse­n er påklaget og ikke avgjort.

Bufetat vurderte også å ta godkjennin­gen på de ti øvrige avdelingen­e, men unnlot dette av hensyn til at det i dag bor barneverns­barn her.

Naeromsorg ble pålagt å sørge for at de oppfylte kravet om at 50 prosent av de ansatte har godkjent høyskoleut­danning og at avdelingsl­ederen har relevant treårig høgskoleko­mpetanse.

I et ferskt brev til selskapet heter det at de nå oppfyller forskrift om krav til kvalitet og internkont­roll i avdelingen­e som fortsatt har godkjennin­g.

«Godkjennin­gsmyndighe­ten er bekymret for om iverksatte tiltak vil få nødvendig virkning og vil følge opp institusjo­nen tett framover», heter det i brevet fra Bufetat.

 ?? ARKIVFOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Naeromsorg drives fra Kristiansa­nd, og sysselsatt­e 150 årsverk i 2017.
ARKIVFOTO: EIVIND KRISTENSEN Naeromsorg drives fra Kristiansa­nd, og sysselsatt­e 150 årsverk i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway