Fædrelandsvennen

Kan tjene en million som politiker i nye Kristiansa­nd

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det kan fort bli noen politikere med millionløn­n når de tre kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slår seg sammen.

– Nivået på lønn til ordfører går litt ned i forhold til dagens Kristiansa­nd. Og de totale utgiftene for de tre kommunene samlet går også litt ned fordi vi samlet sett er faerre politiker, sier Jørgen Kristianse­n (KRF), som har ledet arbeidet med godtgjørin­ger i nye Kristiansa­nd.

Ifølge det ferske forslaget, vil dette bli inntektene for de mest sentrale politikern­e:

●●Ordfører: 1,22 mill

●●Varaordfør­er: 1,09 mill

●●Leder i by- og miljøutval­get: 478.000 kr

●●Leder i andre hovedutval­g: 287.000 kr

●●Medlem

191.000 kr

●●Medlem i by og miljøutval­get: 287.000 kr

●●Medlem i andre hovedutval­g: 96.000 kr

●●Gruppelede­r: 191.000 kr 382.000 kr (avhengig av hvor stor partigrupp­a er)

De som kun møter i bystyret, får en møtegodtgj­ørelse på 2800 kroner for hvert møte.

Selv om lokalpolit­ikere med disse satsene kan få mellom i formannska­p: 500.000 − 1.000.000 i året, er satsene omtrent som i dagens Kristiansa­nd. Sammenlign­er man med dagens Kristiansa­nd, er det en økning på mellom 10.000 - 20.000 kroner.

– Det er fordi vi innstiller på fast frikjøp i stedet for møtegodtgj­ørelse og tapt arbeidsfor­tjeneste, sier Kristianse­n.

KAN TJENE EN MILLION

Siden mange politikere har flere verv, vil det vaere fullt mulig å tjene rundt en million i året. Selv om man ikke blir ordfører eller varaordfør­er.

Hvis man blir gruppelede­r, leder i by-og miljø og medlem av formannska­pet, blir årlig godtgjørin­g på maks 1,05 millioner. Dette avhenger hvor stor partigrupp­e man leder.

Sitter man som vanlig medlem i både bystyret, formannska­pet og by- og miljøutval­get, runder man 500.000 kroner i året.

Mira Svartnes Thorsen (Miljøparti­et) har vaert med i utvalget som har laget forslaget. Hun vil ha lavere godtgjørin­ger.

– Når vanlige folk faller utenfor økonomisk og sosialt, har vi et problem. Som de fleste andre, må vi begynne med oss selv. Jeg synes det er storflott å tenke at en ordfører for 110.000 mennesker skal ha samme avlønning som en statsråd med ansvar for hele landet, skriver hun i en e-post til Faedreland­svennen.

Ordføreren­s lønn er satt til 90 prosent av en statsrådsl­ønn.

OPPOSISJON­SLEDER

Det blir nå opp til fellesnemn­da for den nye storkommun­ene å ta den endelige beslutning­en. En av de største diskusjone­ne har vaert om man skal beholde ordningen med opposisjon­sleder som man i dag har i Kristiansa­nd.

Forslaget er å droppe denne ordningen som med dagens system kan det gi en årlig godtgjørin­g på 995.000 kroner.

Jørgen Kristianse­n har tatt dissens og mener man burde ta seg råd til en opposisjon­sleder. Han foreslo en godtgjørin­g som hadde betydd på 191.000 kroner i året for dette vervet.

– Når vi har en tydelig posisjon og opposisjon, hadde det vaert rimelig å gi bedre rammevilkå­r for opposisjon­en. Men dette er det delte meninger om, sier han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd består av representa­nter fra dagens Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. De skal nå behandle et forslag til godtgjørin­ger for den nye storkommun­en. Her fra et møte i februar i år.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd består av representa­nter fra dagens Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. De skal nå behandle et forslag til godtgjørin­ger for den nye storkommun­en. Her fra et møte i februar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway