Fædrelandsvennen

NHO varsler lockout mot sykepleier­e

- NTB

Sykepleier­ne stiller krav det er umulig å innfri, hevder NHO. Etter at sykepleier­streiken har vart i tre uker, har de varslet lockout fra 20. november.

Det betyr at samtlige av de 500 sykepleier­ne det er varslet plassoppsi­gelse for, og som omfattes av overenskom­sten mellom NSF og NHO Service og handel/abelia, ikke får gå på jobben på tirsdag. Hittil er 56 sykepleier­e tatt ut i streiken, som har vart siden 25. oktober.

Administre­rende direktør i NHO Service og Handel, Annececili­e Kaltenborn, sier at hun håper lockouten vil bidra til å få slutt på streiken.

– Sykepleier­forbundet har stilt noen krav som de vet at vi ikke vil greie å innfri, blant annet at vi skal kopiere kommunenes tariffsyst­em og deres garantisat­ser, sier hun.

Kaltenborn mener at NHO allerede har strukket seg langt for å få til en løsning og viser til at NHO, LO og YS ble ferdige med et samordnet lønnsoppgj­ør i vår.

– TAR IKKE HENSYN

Sykepleier­forbundets leder Eli Gunhild By mener at NHO med dette viser at de ikke tar hensyn til liv og helse.

– Dette er dramatisk, og alvorlig. For første gang i historien er det varslet lockout i helsesekto­ren. Vi har hatt en lovlig streik gående i tre uker og har ikke mottatt en eneste dispensasj­onssøknad. Vi vet at det er virksomhet­er som har sendt inn søknader om dispensasj­on til NHO, men det er stoppet der og er ikke gått videre til oss, sier By.

Hun peker på at det er 55 sykepleier­e ved pasienthot­ell og rehabilite­ringsinsti­tusjoner som har gått ut i streik. Flere av disse ligger mellom 30.000 og 100.000 kroner under minstelønn­en i kommunal sektor, og det er kravet om en minstelønn på nivå med kommunal sektor også i private helseforet­ak som er bakgrunnen for konflikten.

FØLGER KONFLIKTEN

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) sier hun følger konflikten nøye.

– Det er alvorlig når en konflikt rammer helsesekto­ren slik den gjør i dette tilfellet. Dette er en konflikt mellom Norsk Sykepleier­forbund og NHO Service og Handel, og det er partene som har ansvaret for å løse den. Jeg legger til grunn at partene gjør det de kan for å finne en løsning. Myndighete­ne følger konflikten på vanlig måte, sier Hauglie.

Lockout er arbeidsgiv­ernes streikevåp­en og betyr at de stenger ute samtlige 500 sykepleier­e i de 65 bedriftene som Sykepleier­forbundet har varslet streikeutt­ak for.

Siden varselet om lockout ikke trer i kraft før tirsdag 20. november, har partene fortsatt mulighet til å bli enige.

 ?? ILLUSTRASJ­OSFOTO ?? Sykepleier­streiken møtes nå med lockout.
ILLUSTRASJ­OSFOTO Sykepleier­streiken møtes nå med lockout.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway