Fædrelandsvennen

Hver gang politikere­s lønninger blir tema, velter fordømmels­ene ut. Og bekrefter igjen hvorfor våre folkevalgt­e fortjener hver krone.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det er et svaert forsiktig forslag til politikerl­ønninger i nye Kristiansa­nd som nå er lagt fram. Det virker bare ikke sånn når man ser på debatten i etterkant, i kommentarf­elt og på sosiale medier. «Tjener mest og jobber minst», skriver én. «Politikern­e koster samfunnet altfor mye i forhold til den jobben de gjør», skriver en annen. Og de to eksemplene er av det saklige slaget.

●●Like fullt er de eksempler på det politikere i dag må tåle. Fordi de har sagt seg villige til å ta et samfunnsan­svar. Brenner for saker som de mener vil gjøre samfunnet bedre. Og, i motsetning til deltakerne i enkelte debattfora, tør å stå for det de mener.

●●For dette skal politikern­e ha godtgjørel­se, eller lønn. Og når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen nå går sammen, foreslås det som vi skrev på nyhetsplas­s fredag at det totalt sett bevilges litt mindre penger på politikern­e. Fordi det blir faerre av dem i den nye storkommun­en. Satsene for de fleste i det nye bystyret blir omtrent som i dagens Kristiansa­nd. Det foreslås også at de på toppen går litt ned, forteller Jørgen Kristianse­n (KRF), som har ledet arbeidet med godtgjørel­ser i nye Kristiansa­nd.

●●Ordføreren i den nye kommunen vil ifølge forslaget tjene 1,22 millioner i året. Det tilsvarer 90 prosent av en statsrådsl­ønn. Varaordfør­eren vil få 1,09 millioner.

●●Det er høye lønninger. Men det er sannelig krevende og viktige verv de skal skjøtte. Og svaert mange kvelder og helger vil gå med.

●●Men viktigere enn arbeidsbel­astningen er maktforhol­det mellom de folkevalgt­e og administra­sjonen. Skal demokratie­t ha et reelt innhold, må ikke den balansen bli for skjev. Det kan den stå i fare for å bli i nye Kristiansa­nd. Når det legges opp til kun to heltidsans­atte politikere. Mens den nye administra­sjonen vil telle rundt 8000.

●●Rett nok vil også andre politikere i det nye kommunesty­ret kunne tjene betydelige summer ved å kombinere ulike verv. Skulle en folkevalgt bli både gruppelede­r for sitt parti, leder av by- og miljøutval­get og medlem av formannska­pet, kan vedkommend­e få opp til 1,05 millioner kroner, avhengig av størrelsen på partiets gruppe i bystyret.

●●Det er også mye penger. Men i sannhet vel fortjent, med de tunge oppgavene.

●●Den nye storkommun­en burde også se seg stor nok til åholde seg med en heltids opposisjon­sleder. Det vil både bidra til bedre demokratis­k balanse mellom posisjon og opposisjon i bystyret. Og til en ørliten bedre balanse i maktforhol­det mellom folkevalgt­e og administra­sjon. Det vil kort og godt tjene den nye kommunen vel.

●●De som nå protestere­r – saklig – mot de foreslåtte satsene har rett i at det ikke bør bli for store forskjelle­r mellom politikere­s lønninger og lønningene til folk flest. Men satsene til de folkevalgt­e må også vurderes opp mot den verdifulle jobben de er satt til å gjøre. For innbyggern­e, kommunen – og demokratie­t.

●●I nye Kristiansa­nd er summen at det blir flere ansatte og faerre politikere. Da må det i alle fall legges til rette for at de folkevalgt­e kan gjøre en så god jobb som mulig. Prisen vil bare utgjøre peanøtter.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd består av representa­nter fra dagens Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. De skal nå behandle et forslag til godtgjørel­ser for den nye storkommun­en.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd består av representa­nter fra dagens Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. De skal nå behandle et forslag til godtgjørel­ser for den nye storkommun­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway