Fædrelandsvennen

– En fallitterk­laering å gi barn forvaring

- CONNIE BENTZRUD

●●Barneombud Inga Bejer Engh ønsker heller ikke at barn skal idømmes forvaring, men er klar over at det ville medført større rettighete­r for dem som har psykiske problemer og trenger behandling ut over tiden de tilbringer i Ungdomsenh­eten.

– Ja, det stemmer det. Forvaring er ment å kunne hjelpe til med å komme tilbake til samfunnet. Men det skal vaere en ekstremt høy terskel for å gi forvaring til barn, sier Engh.

Hun understrek­er at selv om de sitter i fengsel har de krav på psykisk helsehjelp på lik linje med alle andre. Uavhengig om de har fått en vanlig fengselsst­raff eller en forvarings­dom.

– Hvis er et barn blir dømt for en alvorlig voldshandl­ing og skal sone mange år i fengsel, har vi som samfunn ansvar for å gi det enkelte barnet en trygg og god behandling for de utfordring­er de har, sier Engh.

Hun peker på at forvaring er ment som en tidsubeste­mt straff for de aller farligste og de som har drevet med gjentakend­e alvorlig kriminalit­et over tid.

– Det er en fallitterk­laering å måtte dømme et barn til forvaring. Vi må kunne klare å hjelpe dem innenfor dagens rammer av vanlige fengselsst­raff.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway