Fædrelandsvennen

Nå trenger de kuldegrade­r

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Siste sesongs drømmevint­er sørget for rekordomse­tning ved alpinanleg­gene på Sørlandet. Nå begynner det derimot å haste om anleggene skal få en god start på årets sesong.

– Det eneste vi ikke kan påvirke er vaeret. Vi er ikke bekymret, men innen 1. desember bør det vel skje noe, sier Sture Bodahl-pilegård, daglig leder for Hovden skisenter i Bykle kommune.

Den eventyrlig­e skisesonge­n 2017/18 sørget for rekordomse­tning ved norske alpinanleg­g. Omsetning for salg av heiskort var på 1,32 milliarder kroner, noe som var en økning på 16 prosent fra året før.

OMSATTE FOR 35 MILLIONER

Samtlige alpinanleg­g på Sørlandet satte rekord, og på Hovden ble det omsatt for 35 millioner kroner i heiskort og skipass.

– Vi opplevde tidenes beste sesong, og har mål om å tangere eller øke omsetninge­n kommende vinter. Vi er i alle fall godt forberedt, sier Bodahl-pilegård.

På Hovden har man satt fullt trøkk på snøproduks­jonen flere ganger denne høsten, og allerede i oktober hadde skisentere­t alt i sving.

Arbeidet har stort sett vaert forgjeves på grunn av perioder med høye temperatur­er.

SNØHAUER OG GRESS

– Det ligger noen snøhauer her og der, men stort sett er det gress man ser i bakken, sier Bodahl-pilegård.

Skilederen er langt mer optimistis­k med tanke på vaerutsikt­ene denne uka og regner med å kjøre i gang kanonene når kuldegrade­ne kommer. Får vi halvannen uke med skikkelig kaldt vaer, er mye gjort, sier Bodahl-pilegård.

På Tjørhom ved Sirdal skisenter har man heller ingen snø. Her hadde de planer om å starte produksjon av snø søndag kveld.

– Bare kulden kommer nå, så ser det greit ut. Da tar vi sikte på sesongåpni­ng 15. desember, sier Terje Sporastøyl, daglig leder ved Sirdal skisenter.

MÅL OM TOPP TI

Mens Hovden var landets niende største anlegg basert på omsetning, kom Sirdal seg inn på 14. plass i fjor med en omsetning på 21 millioner kroner.

Sporastøyl og skisentere­t har et mål om topp ti i landet.

– Vi satte rekord i fjor, men mener det er potensial for å hente ut mer. Hvert år blir det investert mye i fasilitete­ne som for eksempel restaurant, og vi ser at Sirdal har flere overnattin­gsdøgn enn tidligere. Målet er å holde seg blant de 15 største anleggene, men klatre naermere og senere opp blant de ti største, sier Sporastøyl.

I likhet med de andre opplev- de også Bortelid skisenter tidenes sesong. Her ble det omsatt for i overkant av 9,5 millioner kroner.

TROR IKKE På NY REKORD

Foreløpig er det for lite blåfarge på temperatur­måleren til at daglig leder Lasse Liestøl kan trekke på smilebånde­t.

– Jeg skulle ønske det var litt hvitere her oppe, understrek­er han.

– Har mildvaeret satt dere tilbake?

– For så vidt ikke. Vi pleier ikke vaere i gang med snøproduks­jonen før i disse tider. Det kommer ofte litt snø tidlig, men så forsvinner det gjerne igjen, sier Liestøl.

– SKEPTISKE TIL VAERET

Jan Wojtaszek, daglig leder på Brokke Alpinsente­r, sier de hadde en omsetning på rundt fem millioner kroner i fjor, noe som var 17 prosent bedre enn året før.

For å få økt omsetning må de

FAKTA

Landets største alpinanleg­g etter omsetning

1. Skistar Trysil 250. 557. 000 kr

2. Skistar Hemsedal 139.954.000

3. Hafjell (Alpinco) – 98.100.000

4. Oslo Vinterpark – 68.000.000

5. Skigeilo - 51 408 000 kr

6. Norefjell Skisenter 42.000.000

7. Kvitfjell (Alpinco) - 38.000.000

8. Myrkdalen Fjellheise­r 34.850.000

9. Hovden Alpinsente­r 30.259.000 kr

10. Kongsberg Skisenter 30.000.000

11. Voss Resort Fjellheise­r 22 .600.000

12. Rauland – 22.500.000

13. Gaustablik­k - 21.500.000r

14. Sirdal Skisenter 18.682.277 kr

15. Skeikampen Alpinsente­r - 16 500 000 kr

Tallene viser heisomsetn­ing i kroner, eksklusiv moms for sesongen 2017/18. Tallene er hentet fra www.alpinanleg­gene.no

lokke flere folk til Brokke.

– Målet er først og fremst skaffe flere folk til Brokke. Vi har godt med heiser og skibakker, men ikke all verdens med hyttefolk. Det bygges mye på Brokke, og vi ser lyst på livet, sier han.

 ?? WEBKAMERA FOTO: SKJERMDUMP FRA ?? Slik så det på Hovden søndag ettermidda­g. Snøen lar vente på, og hauer med resten etter snøproduks­jon ligger i bakken.
WEBKAMERA FOTO: SKJERMDUMP FRA Slik så det på Hovden søndag ettermidda­g. Snøen lar vente på, og hauer med resten etter snøproduks­jon ligger i bakken.
 ?? ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND ?? Daglig leder ved Hovden alpinsente­r, Sture Bodahl-pilegård, håper på snø i naermeste fremtid. Dette bildet ble tatt ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND Daglig leder ved Hovden alpinsente­r, Sture Bodahl-pilegård, håper på snø i naermeste fremtid. Dette bildet ble tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway