Fædrelandsvennen

En klimavennl­ig by

Kristiansa­nd skal vaere en av Norges mest klimavennl­ige storbyer. Vi skal gjøre vårt for å nå målene i Parisavtal­en. I forslag til handlingsp­rogram og budsjett for Kristiansa­nd 2019-2022 er det for første gang satt opp et klimabudsj­ett for kommunen.

- HARALD FURRE (H) ordfører i Kristiansa­nd

8.oktober la FNS klimaforsk­ere frem sin ferskeste rapport. Det var alvorlige nyheter; innen 2030 må de globale klimagassu­tslippene reduseres med 40-50 %, hvis vi skal klare å begrense den globale oppvarming­en til under 2 grader. Dette får konsekvens­er også for Kristiansa­nd. Konkret betyr det at vi i 2030 skal vi slippe ut minst 40 % mindre CO2, tilsvarend­e 156 000 tonn mindre CO2 enn i 2015. Klimabudsj­ettet er et styringsve­rktøy som viser veien til målet. Det viser totale utslipp og forventede effekter av planlagte tiltak. Dette sikrer åpenhet rundt kommunens klimaarbei­d, og sammen med Klimaregns­kapet vil dette ved årsskifte vise om vi er på rett vei.

Mange tiltak er allerede iverksatt. Men vi må intensiver­e arbeidet for å nå klimamålen­e og kommunens rolle er todelt. Det ene er å redusere utslipp fra den kommunale virksomhet­en. Det andre er å tilrettele­gge og stille krav til hvordan private aktører i kommunen kan redusere utslippene. Det krever god planleggin­g og godt samarbeid med både innbyggere og naeringsli­v. Kommunen går foran når det gjelder å bytte fra fossildrev­ne kjøretøy til elbiler. Vi har nå nest flest kommunale elbiler i Norge og vi forsetter å bytte til elbiler i 2019. Det betyr blant annet at det er stor sannsynlig­het for at hjemmesyke­pleierne i ditt naerområde kjører elbil. Samtidig tilrettele­gger vi for at du som innbygger lett kan ta miljøvennl­ige valg i egne reiser.

Idag velger nesten en av fem kristiansa­ndere sykkel når de skal reise til jobb, nesten en av ti reiser kollektivt, og like mange bruker beina. Busstilbud­et i regionen er miljøvennl­ig. AKT kjører grønnere enn noensinne, bussene kjører enten på el eller biodrivsto­ff. Vi bygger sykkeleksp­ressvei som gjør transport med sykkel enklere og raskere. Stortinget har satt mål om at alt nybilsalg i 2025 skal vaere lav- og nullutslip­psbiler. I 2019 anslår vi at 15 % av bilene på veien i Kristiansa­nd er elektriske, og lading for elbiler gjøres tilgjengel­ig på flere steder.

Kommunen er på god vei til å fase ut fossilt brensel i kommunale bygg. Vi ønsker at innbyggern­e skal kunne gjøre det samme og vi øker takten i utbygginge­n av fjernvarme­nettet. Det nyeste store prosjekt som skal tilkobles fjernvarme­nettverket er fremtidens bydel Bjørndalen. Det er en blanding av bolig, naering og offentlige institusjo­ner, fordelt på 60 000 kvadratmet­er. Vi har i dag mer enn nok overskudds­varme fra Returkraft og Glencore til å forsyne flere boliger og naeringsby­gg. Kommunen har opprettet egne insentiver for innbyggern­e til å bytte ut oljefyrene og gamle vedovner med mer miljøvennl­ige alternativ­er. Avfall Sør innførte henteordni­ng for plast i 2018 og i 2019 henter Avfall Sør også glass- og metallemba­llasje. Dette er gode tiltak som gjør det lettere å vaere miljøvennl­ig.

Arealplanl­egging og byutviklin­g er langsiktig arbeid med stor innvirknin­g på fremtidens transportb­ehov. Klimamålen­e må legges til grunn for videre utvikling. Kristiansa­nd skal fortsette å vaere en attraktiv by. En by der folk med vanlig inntekt har god tilgang på boligmarke­det. En by der alle kan leve gode liv. En by som tiltrekker seg unge og nyutdanned­e. En skapende by med ambisjoner trenger fremtidsre­ttet bypolitikk.

Med god tilrettele­gging blir det enklere å endre vanene våre. Enklere å ta buss eller sykkel til jobb. Enklere å sortere søppel. Enklere å ta vare på naermiljøe­t. Enklere å ta baerekraft­ige valg.

Denne uken for tredje debatterer gang den Bystyre årlige Miljø- og klimameldi­ngen. Meldingen er et initiativ fra koalisjone­n (H, KRF, Frp, V, Sp og Pp) og har fokus på hvor vi står og hvor Kristiansa­nd må rette innsatsen for å nå målene vi har forpliktet oss til. Vi ser tydelig at vi har et stykke igjen og at vi i årene frem til 2030 må intensiver­e arbeidet for å redusere utslippene.

Rapportenf­ra FNS Klimapanel viser at nå er det alvor. Kristiansa­nd er klar til innsats. Vi har målene og redskapene som skal til for å lykkes. Klimabudsj­ettet styrer utviklinge­n fremover og klimaregns­kapet viser hva vi oppnår. Jeg som ordfører, og vi i Høyre, vil følge opp arbeidet og inviterer til felles dugnad for å sikre at vi i 2030 slipper ut minst 156 000 tonn mindre CO2. Klimameldi­ngen bidrar til åpenhet om kommunens arbeid for å nå våre klimamål, og avsløre om vi lykkes eller ikke.

Jeg som ordfører, og vi i Høyre, vil følge opp arbeidet og inviterer til felles dugnad for å sikre at vi i 2030 slipper ut minst 156 000 tonn mindre CO2.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Vi ser tydelig at vi har et stykke igjen og at vi i årene frem til 2030 må intensiver­e arbeidet for å redusere utslippene, skriver ordfører Harald Furre.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Vi ser tydelig at vi har et stykke igjen og at vi i årene frem til 2030 må intensiver­e arbeidet for å redusere utslippene, skriver ordfører Harald Furre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway