Fædrelandsvennen

Nå haster det med aksjespare­kontoen

Innen 30. november kan du flytte dine nåvaerende aksjer og aksjefond inn på en hvilken som helst aksjespare­konto uten gevinstbes­katning. Likevel er langt under halvparten av personkund­ers aksje- og fondsmidle­r flyttet over.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Fristen den 30. november er viktig, da man innenfor denne kan velge leverandør av aksjespare­konto fritt, sier

Geir Ormseth, fagspesial­ist finans i Forbrukerr­ådet, til Faedreland­svennen.

Spareordni­ngen, som lar deg kjøpe og selge aksjer samt bytte mellom ulike aksjefond uten at du må betale skatt av gevinsten før pengene tas ut av konto, ble omtalt som «den største sparenyhet­en på 35 år» da den ble lansert i fjor.

Skal du flytte eksisteren­de midler inn i ordningen har du to frister å forholde deg til:

●●30. november hvis du skal opprette aksjespare­konto hos en annen aktør enn der aksjene/fondene befinner seg i dag.

●●31. desember hvis du skal opprette aksjespare­konto der du har aksjene/fondene i dag, MEN den enkelte bank kan ha satt tidligere frist. Flere har satt 14. desember. – De fleste som allerede eier aksjefond fritt, altså utenfor en pensjonsor­dning, bør flytte fondene inn i aksjespare­konto. Da videreføre­r de den skattemess­ige gevinsten de allerede har opparbeide­t seg og utsetter skatten, forteller Ormseth.

Han mener ingen fondsspare­re gjør noe feil ved å flytte sparebehol­dningen sin over i aksjespare­konto.

– I verste fall tjener man null på det. Men har du fond med tap, bør du selge først, få fradrag på skatten og deretter flytte pengene inn i aksjespare­kontoen, sier fagekspert­en.

Dette fordi du ikke får fradrag for tap på investerin­g før kontoen endelig avsluttes.

40 PROSENT FLYTTET OVER

Ved utgangen av oktober hadde det blitt opprettet 373.000 aksjespare­kontoer med total forvaltnin­gskapital på 64,5 milliarder kroner i Norge.

Dette utgjør ifølge Verdipapir­fondenes forening (VFF) likevel bare litt over 40 prosent av personmark­edets totale forvalt- ningskapit­al i aksjefond. Andelen er enda lavere i de lokale bankene Faedreland­svennen har intervjuet.

DNB

Hos Dnb har 29 prosent av fondskunde­ne i Kristiansa­nd opprettet aksjespare­konto. Andelen er høyere i byene (Kristiansa­nd, Arendal og Grimstad) enn i de mindre kommunene i landsdelen.

– I Vest- og Aust-agder som helhet har 23 prosent av fondskunde­ne opprettet aksjespare­konto. Heldigvis har vi merket en stor økning de siste ukene både fra eksisteren­de og nye kunder som ønsker informasjo­n om ordningen. Folk er gjerne sent ute, og mange har ikke fått med seg at fristen naermer seg med stormskrit­t om man ønsker å samle alt fra alle tilbydere på én konto, sier Sveinung Heddingval­vik, banksjef i Dnb Kristiansa­nd.

SPAREBANKE­N SØR

I Sparebanke­n Sør opplever man mye av det samme.

– Cirka 30 prosent av fondsporte­føljen som våre kunder har gjennom oss, er nå plassert på aksjespare­konto, sier Jan Roald Dalen, leder for investerin­gsrådgivni­ng i regionbank­en.

Når det gjelder antall kunder med aksjespare­kontoer så har cirka 20 prosent av bankens fondskunde­r etablert en aksjespare­konto.

– Mange kunder etablerte aksjespare­konto allerede i 2017 slik at antall nye kontoer utover i 2018 har vaert jevnt økende. Vi opplevde likevel en kraftig økning i oktober, hvor hele 500 av våre fondskunde­r etablerte sin første aksjespare­konto, forteller Dalen.

SPARESKILL­INGSBANKEN

Spareskill­ingsbanken har ikke konkrete tall på hvor mange fondskunde­r som har opprettet aksjespare­konto, men «inntrykket er at det er mange».

– Våre kunderådgi­vere rapportere­r i alle fall om stor interesse rundt temaet, med mange telefoner og kundemøter. Og siden fristen for å flytte midler inn til aksjespare­konto naermer seg, har vi hatt stor pågang den siste tiden, opplyser administre­rende banksjef Kenneth Engedal i Spareskill­ingbanken.

SJEKK UTVALG OG GEBYR

Før man bestemmer seg for å opprette aksjespare­konto, kan det vaere lurt å ta en titt på Finansport­alens pristest av aksjespare­kontoer. Både utvalg av fond og gebyrstruk­turer varierer, og over en tiårsperio­de kan det skille så mye som drøye 20.000 kroner

Aksjespare­konto

En skatteordn­ing for sparing i aksjer og aksjefond som ble vedtatt av Stortinget i forbindels­e med statsbudsj­ettet for 2017.

Gjør det mulig å bytte mellom ulike aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt før pengene tas ut av kontoen.

Uttak ut over innskuddet på kontoen blir beskattet som gevinst etter de alminnelig­e reglene og skattesats­ene for beskatning av aksjeinnte­kter. Midlene er ikke bundet og du kan ta dem ut når som helst.

Du kan opprette flere aksjespare­kontoer hos samme, eller forskjelli­ge tilbydere.

Det er kun aksjer og aksjefond med en aksjeandel over 80 prosent og som er hjemmehøre­nde i Eøsland som kan vaere på en aksjespare­konto. Det vil si at kombinasjo­nsfond og rentefond må holdes utenfor. i gebyrer om du har 200.000 kr stående i tre aksjefond (fordelt på 60 prosent i globalt indeksfond, 30 prosent i aktivt norsk fond og 10 prosent i norsk indeksfond).

– Pristesten tar kun for seg aksjefond. Eier du enkeltaksj­er er det store prisforskj­eller på aksjespare­konto, og du bør absolutt sjekke prislisten­e til tilbyderen, sier Ormseth.

Har du ennå ikke startet med fondsspari­ng er det bare å ta det helt med ro. Da har det ingenting å si om du åpner aksjespare­konto nå eller etter nyttår.

 ?? FOTO: EVGENY GLAZUNOV / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Har du planer om å flytte eksisteren­de aksje- og aksjefonds­beholdning over i aksjespare­konto, bør du få dampen opp.
FOTO: EVGENY GLAZUNOV / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Har du planer om å flytte eksisteren­de aksje- og aksjefonds­beholdning over i aksjespare­konto, bør du få dampen opp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway