Fædrelandsvennen

Skuffende opptreden av ordføreren

- MAIGRET NILSEN Hovedverne­ombud i Søgne kommune

Som hovedverne­ombud for alle ansatte i Søgne kommune vil jeg takke Faedreland­svennen for klar tale på lederplass, knyttet til ordfører Astrid Hildes håndtering av granskings­rapporten kommunen hadde bestilt av advokatfir­maet Kluge.

●●Det er svaert uheldig av en ordfører å «kuppe» offentligg­jøringen av en offentlig gransking som også omhandler henne selv, og på den måten legge føringer for omtalen av rapportens innhold. Det vitner heller ikke om spesiell omsorg for kommunens ansatte at ordføreren gjør dette før de andre berørte i saken er blitt informert om rapportens innhold.

Ordføreren, som også er jurist, burde vite at det ikke er god saksbehand­ling å offentligg­jøre taushetsbe­lagt informasjo­n til venner på Facebook. Dessverre gjør ordføreren­s handling det også vanskelige­re for ansatte å våge å si fra når de mener at ting ikke fungerer på arbeidspla­ssen.

En «sladdet» versjon av rapporten er nå offentlig tilgjengel­ig. Den forteller en annen og mer nyansert historie enn den ordføreren har formidlet på sosiale medier: Ja, rapporten slår fast at ordføreren og kontrollut­valget (det siste under tvil) ikke har brutt loven. Men samtidig beskriver rapporten en oppførsel og en håndtering av konkrete saker fra ordføreren­s side som ansatte i Søgne kommune utvilsomt har oppfattet som belastende og krevende. Når man også husker på det skjeve maktforhol­det som alltid vil ligge mellom den øverste personen i en kommune og ansatte et stykke nede i systemet, tilsier det at ordføreren burde vaere mer forsiktig i sin ordbruk i etterkant.

Som hovedverne­ombud er jeg opptatt av at spilleregl­ene følges fullt ut i slike saker. Hvis det ikke skjer, risikerer vi at ansatte ikke tør å si fra. Jeg er redd for at ordføreren­s håndtering av denne saken kan ha bidratt til akkurat dette.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway