Fædrelandsvennen

FAKTA

Fire ulike konflikter knyttet til personer og kirkebygge­t rir prester og ansatte på kirkesente­ret i Mandal som en mare.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Ansatte sier de er sterkt preget og slitne. De føler at de ikke får gjort jobben sin ordentlig.

– Konflikten­e har tatt og tar fortsatt så mye tid og krefter at det rammer deler av vår virksomhet. Selv om vi klarer å gjennomfør­e lovpålagte kirkelige oppgaver, henger vi etter med stort og smått som for eksempel oppdaterin­g av nettside, arkiv og utsendelse av regninger.

Det sier sokneprest Eva Marie Jansvik, sokneprest Bjørnar Johnsen Øybekk, verneombud og kirkegårds­ansatt Einar Sørensen og tillitsval­gt og undervisni­ngsleder Oddveig Flatebø Olsson.

Det er fire konflikter som preger kirkesente­ret og det kirkelige fellesråde­t.

PRESTE-VARSEL

Den første er oppsigelse­n av kantor Tormod Lindland i april i år. Den kom etter flere års stridighet­er og toppet seg da fire prester før jul i fjor kom med et varslerbre­v om kantorens vaeremåte.

Selv om Lindland og Mandal kirkelige fellesråd i juni avtalte å legge konflikten bak seg, har saken fortsatt å ulme i menigheten. Leserbreve­ne til støtte for Lindland har vaert flere i lokalavisa. I høst ble det holdt en takkekonse­rt for ham.

Nylig ville en medarbeide­r i menighetsb­ladet lage en artikkel for å takke Lindland for hans innsats. Det forslaget ble tatt opp i menighetsr­ådet og stemt ned med seks mot to stemmer.

– Årsaken til beslutning­en er historikke­n i denne saken. Det oppleves ikke riktig å hylle en tidligere ansatt som måtte slutte på grunn av konflikter, sier nestleder i menighetsr­ådet, Tom Rune Gundersen.

Dette gjør fellesråde­ne

Lindesnes kirkelige fellesråd skal finne ut av hvordan kirken skal organisere­s i Nye Lindesnes (sammenslåi­ngen av Mandal, Marnardal og Lindesnes). Her sitter to representa­nter fra hvert av fellesråde­ne, samt en kommunal representa­nt og en prest/prost oppnevnt av biskopen.

Mandal kirkelige fellesråd er sammensatt av representa­nter fra de valgte menighetsr­ådene i kommunen. Rådets oppgaver er å ivareta kirkegårde­r, kirkebygg og kontorer for kirkelige ansatte. Rådet er også arbeidsgiv­er for flere av de ansatte i kirken.

KANTOR-STILLING På VENT

En annen konflikt knyttes til ansettelse­n av kirkeverge i den sammenslåt­te kommunen Lindesnes. Eneste aktuelle kandidat er dagens kirkeverge i Mandal, Øystein Ramstad. De to andre kirkeverge­ne i Lindesnes og Marnardal sier begge de ikke er aktuelle og ønsker Ramstad i stillingen.

Ansettelse­n har vaert utsatt flere ganger, blant annet på grunn av habilitets­strid i Lindesnes kirkelige fellesnemn­d som skal stå for ansettelse­n.

– Jeg vet ikke om vi får til ansettelse på neste møte, sier leder av nemnda, Ståle Ryste.

Fortsatt er heller ikke kantorstil­lingen lyst ut, sju måneder etter at Lindland sluttet. Årsaken er blant annet at deler av fellesråde­t mener en ny kirkeverge skal ha et ord med i laget om hvem som skal bli kantor.

– Vi er oppgitte over at utlysninge­n er utsatt. Det skaper mye unødig ekstraarbe­id, sier Jansvik om dette.

FOR DYRT MATERIALE

Den siste store konflikten handler om kirkebygge­t. Den er for tiden under en omfattende renovasjon. I sommer kjøpte entreprenø­ren Tradisjons­bygg Sør inn materialer som byggherren Mandal kirkelige fellesråd nekter å betale for. De mener materialet er fire ganger dyrere enn nødvendig.

Dessuten er materialet ikke tørt nok.

– Eksperter har kommet til at noe av treverket kan brukes i visse deler av kirka, men har ennå ikke konkludert, sier kirkeverge Øystein Ramstad.

De har heller ikke bestemt seg for om de vil betale for materialet.

GODT MILJØ

Alle disse konflikten­e preger de ansatte på kirkesente­ret i stor grad.

– Internt hos oss er arbeidsmil­jøet blitt veldig bra. Men støyen utenfra tar mye energi, forteller de fire på senteret.

Det er spesielt kantor-oppsigelse­n og et voldsomt engasjemen­t i lokalsamfu­nnet rundt saken som fortsatt preger kirkesente­ret og virksomhet­en.

– Vi opplever at mange er sinte og kritiske til rådsmedlem­mer og ansatte. Vi får mye uforståeli­g kritikk og det er stort fravaer av tillit. Det virker som om noen leter etter feil. Det er svaert ubehagelig og går utover oss alle sammen, sier Jansvik.

KJENNER IKKE BILDET

Sørensen sier at mange som uttaler seg bastant om konflikten­e som råder, ikke kjenner det fulle bildet.

– Folk bør tenke seg om. Ikke bare rammer de oss med sine uttalelser i lokalavisa og på sosiale medier. De rammer også våre familier, sier han.

– Hva forventer dere av fellesnemn­d og fellesråd nå?

– At de raskt får på plass ansettelse­ne av ny kirkeverge og kantor som må til for å få gjort våre oppgaver. Dessuten at de jobber for at de ansatte igjen skal få gode arbeidsvil­kår under trygge forhold, sier de fire ansatte.

De maner til ro og at lokalsamfu­nnet og menighet bidrar til det.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandal kirke er uten tårn. Hva som skjer med reparasjon­en er fortsatt i det uvisse.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandal kirke er uten tårn. Hva som skjer med reparasjon­en er fortsatt i det uvisse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway