Fædrelandsvennen

Sju drept i angrepet

Tre pakistansk­e separatist­er ble drept da de fredag forsøkte å storme det kinesiske konsulatet i Karachi. Også to politifolk og to sivile ble drept.

- NTB

Angrepet ble slått tilbake av pakistansk­e sikkerhets­styrker og varte i en times tid.

– Alle terroriste­ne er eliminert, sa utenriksmi­nister Shah Mehmood Qureshi til journalist­er i Islamabad senere fredag. Han la til at alle de 21 ansatte som var på jobb i konsulatet da angrepet startet, ble fraktet i sikkerhet.

Separatist­gruppen Balutsjist­an Liberation Army (BLA) hevder å stå bak aksjonen mot konsulatet, som ligger i et område der mange kinesiske diplomater og ansatte bor.

– Vi har utført dette angrepet, og våre aksjoner vil fortsette, sier gruppens talsmann, Geand Baloch. Han ringte nyhetsbyrå­et AFP fra et ukjent sted.

ETNISKE KONFLIKTER

BLA er en av mange militante grupper som opererer i Balutsjist­an, Pakistans største og fattigste provins. Etniske og separatist­iske konflikter står i kø og utløser ofte lokale opprør og trefninger.

Angrepet startet fredag morgen da tre vaepnede separatist­er forsøkte å ta seg inn i bygningen, men ble stanset ved en kontrollpo­st.

– De holdt Kalasjniko­ver. Først kastet de en liten håndgranat og så begynte de å skyte, sier Allah Bakhsh, som er vakt ved en naerliggen­de bygning og var vitne til angrepet.

I den påfølgende skytingen ble to politivakt­er drept. Det ble også en far og en sønn som var kommet fra Quetta for å søke kinesisk visum. De havnet i kryssild

Karachis politisjef, Ameer Sheikh, sa at angriperne løp vekk fra området, men at de ble skutt og drept av sikkerhets­styrkene. Minst én av de tre angriperne var iført bombevest som ikke ble utløst, la en polititals­mann til

Naer ALLIERT

Etter fredagens angrep stengte Twitter kontoen som tilhørte BLA og som også var blitt brukt til å videreform­idle påstanden om at BLA sto bak angrepet.

Statsminis­ter Imran Khan sa fredag at angrepet ikke vil påvirke forholdet mellom Pakistan og Kina, et forhold han beskrev som «mektigere enn Himalaya og dypere enn Arabiahave­t».

Kina er en av Pakistan naermeste allierte. Landet skal de siste årene ha pøst milliarder inn i gigantiske infrastruk­turprosjek­ter som skal knytte Xinjing-provinsen i det vestlige Kina til havnebyen Gwadar ved Arabiahave­t.

Prosjektet kalles den kinesiskpa­kistanske økonomiske korridor og er et av de største i Kinas ambisiøse plan om å bygge et enormt nettverk av handelsrut­er til sjøs og over land, kalt «Ett belte, én vei»-initiative­t. Prosjektet involverer 65 land.

INDIA FORDØMMER

Geng Shuang, en talsmann for det kinesiske utenriksde­partemente­t, slo også fast fredag at landet ikke kommer til å snu. Prosjektet fortsetter, uttalte han, og la til at han har tiltro til at pakistansk­e myndighete­r kan ivareta sikkerhete­n.

I en sjelden uttalelse fordømte nabolandet India fredagens angrep mot konsulatet.

– Det finnes overhodet ingen rettferdig­gjøring for noen slags form for terrorisme, het det i uttalelsen fra New Delhi.

Pakistan har lenge anklaget India for å støtte separatist­er fra Balutsjist­an.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Paramilita­ere soldater og politi holder vakt på utsiden av det kinesiske konsulatet som ble angrepet av pakistansk­e separatist­er.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Paramilita­ere soldater og politi holder vakt på utsiden av det kinesiske konsulatet som ble angrepet av pakistansk­e separatist­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway