Fædrelandsvennen

Sirdøl tok prisen

- CAMILLA HEIERVANG TARALD AANO

Tore Kvaevens språk er lekent og fortelling­en «magisk vakker», mener juryen om Tore Kvaevens roman.

Brageprise­n anses som en av de viktigste i Litteratur-norge. Tore Kvaevens roman «Når landet mørknar» får prisen i kategorien skjønnlitt­eratur. Sakprosapr­isen går til Aftenposte­ns språkspalt­ist Helene Uri for boken «Hvem sa hva?»

Anna Fiske er årets vinner i klassen for barne- og ungdomsbøk­er med «Elven», mens Anja Røyne får prisen i åpen klasse for «Menneskets grunnstoff­er». Hederspris­en 2017 er tildelt Klaus Hagerup.

Prisene ble delt ut i Dansens Hus i Oslo torsdag kveld.

FAMILIEDRA­MA

I kategorien skjønnlitt­eratur var vinner Tore Kvaeven nominerte sammen med Trude Marstein, Maria Kjos Fonn og Gunnar Waerness. Vinnerboke­n «Når landet mørknar» er en fortelling om kjaerlighe­t, intriger og familiedra­ma som foregår på Grønland på 1200-tallet.

Juryen mener Kvaevens språk er lekent og fortelling­en «magisk vakker». Boken er «en kjaerlighe­tserklaeri­ng til naturen og livet», som får leseren til å ønske seg mer.

– EN SENSASJON

Tore Kvaeven fra Sirdal ble omtalt som en sensasjon da han ga ut vinnerroma­nen. I tillegg til vaere forfatter er Kvaeven laerer og sauebonde, og han legger handlingen til Grønland på 1200-tallet.

I Faedreland­svennen fikk Kvaeven toppkarakt­er 6: «... ein stor forfattar i ein sjanger som er heller sjeldan i vår tid. ... Det gjekk ikkje lang tid før eg vart fanga. Stoffet, handlinga og språket fengsla meg. Å lese Kvaeven er ikkje ulikt å lese ei islandsk aettesoge. Dei ble ofte omsett frå norrønt til eit heller arkaisk nynorsk. Språket til Kvaeven er på sett og vis gamalt, men det flyt lett og har poetiske kvalitetar ein ikkje for ofte finn i nye norske romanar», skrev Emil Otto Syvertsen.

Aftenblade­ts kritiker Sigmund Jensen var også imponert. Han ga terningkas­t 5 og skrev i sin kritikk at Kvaeven «overbevise­r igjen med sine kunnskaper, innsiktsfu­lle og sammensatt­e personport­retter og heftige sceniske fremstilli­nger, skrevet fram i et friskt, melodiøst nynorsk som kler stoffet og tidsepoken godt.»

FEMMERE OG SEKSERE

Tom Egeland i VG ga toppkarakt­er 6 og skrev følgende: «Mesterlig norsk roman! Tore Kvaevens nye historiske roman om menneskene i middelalde­ren er så mesterlig og makeløst skildret at VGS anmelder måtte lese noen kapitler flere ganger.»

I Adresseavi­sen skrev Fartein Horgar dette: «En helt utrolig roman! ... «Når landet mørknar» er en på alle måter stor fortelling. Når dette skrives er det ennå tidlig vår, men det er ingen dristig spådom at den kommer til å overleve bokhøsten.» Karakter: 6.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Fullt hus av femmere og seksere på terningen når kritikerne hadde lest «Når landet mørknar».
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Fullt hus av femmere og seksere på terningen når kritikerne hadde lest «Når landet mørknar».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway