Fædrelandsvennen

Ed gapestokk

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

slik oppstod bander av gale omstreifer­e. I 1670 ble en slik gjeng henrettet i Kristiansa­nd. Men nå gikk man altså over til å sperre dem inne slik at de ikke fikk gjort noe galt.

– Tankegange­n var en helt annen den gangen, sier Munksgaard. Mange av de gale klarte å rømme ganske ofte, og en Thomas skal ha vaert så vanskelig å ha med å gjøre at man til slutt satte ham på et skip til Holland. Forstander­en skal ha betalt skipperen ti daler for transporte­n.

FORBEDRING

I 1786 fikk de gale sin egen bygning med «Daarekiste­n» ved siden av Hospitalet, og enda en ny i 1812. Det var denne siste som fikk navnet «Dollhuset». Dol betyr «tåpelig» eller «gal» på nedertysk.

Fra midten av 1800-tallet ble vilkårene i hospitalet og dollhuset betrakteli­g bedre, og aeren for det gir historiker­ne og Jan Henrik Munksgaard til kristiansa­nderen Herman Wedel Major.

– Han revolusjon­erte pleien for de sinnssyke i Norge, sier Munksgaard.

Det var Major som utarbeidet «Indberetni­ng om Sindsyge-forholdene i Norge i 1846» etter å ha vaert på en landsomfat­tende turné. Om dollhuset i Kristiansa­nd skrev han:

«Idet man trer inn i den mørke korridor, møtes man av en kvalmevekk­ende lukt, og en tung, trykkende luft. Alt omkring har et utseende, som minner om middelalde­rens sørgeligst­e fengsler».

GRIM NESTE

I 1849 ble det besluttet å gjøre Dollhuset om til sinnssykea­syl, og en betydelig mer human behandling av de sinnsliden­de ble innført. En av legene ved det nye asylet het Stener Heyerdahl, og parken ved siden av tomta er oppkalt etter ham. Her var det også gravplass hvor mange av beboerne har fått sin hvile helt siden opprettels­en i 1722.

I dag er hospitalan­legget en del av Stener Heyerdahl omsorgssen­ter.

Alt dette er grundigere omtalt i «Rusleturer i Kvadrature­n 14», som altså er den siste boka som omhandler kvadrature­n. Fra før har forfattern­e Maesel, Maesel og Munksgaard også gitt ut rusleturbø­ker om Lund og Odderøya, og nå har de gått løs på Grim.

– Vi er godt i gang, og det blir ikke bare ei bok! Nå håper vi at folk fra Grim vil komme til oss med bilder og historier, sier Inger Johanne Maesel.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Plaketten som står oppført på bygningen. Ifølge Jan Henrik Munksgaard hersker det usikkerhet rundt hvilket år bygningen ble påbegynt, men her står det altså 1709.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Plaketten som står oppført på bygningen. Ifølge Jan Henrik Munksgaard hersker det usikkerhet rundt hvilket år bygningen ble påbegynt, men her står det altså 1709.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway