Fædrelandsvennen

Akkurat passe gal

Peder Naerbø snauhogger et nytt område på Støleheia, kjøper tomt i Danmark, fullfører fiberkabel­en fra USA og er overbevist om at kundene kommer når tiden er inne.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

portrettet:

Kristiansa­nds nye kulturdire­ktør, Torbjørn Urfjell, omtales om «akkurat passe gal».

– På Støleheia har vi så smått begynt å forberede et nytt tomteområd­e på cirka 500 mål. Interessen fra potensiell­e datalagrin­gskunder er god, og noen av dem foretrekke­r fremtidige datahaller som ligger litt vekke fra det som allerede er på plass. Så vi planlegger planering på andre siden av veien innover området, sier Peder Naerbø til Faedreland­svennen. Han legger til:

– Vi er i konkrete samtaler med potensiell­e kunder til både datahaller og fibernett. Fremdrifts­planen tilsier at vi kan ha alt klart til de ønsker å ta nye anlegg i bruk.

50 MÅL VED ESBJERG

Mannen bak selskapet Bulk Infrastruc­ture AS og dets datalagrin­gsanlegg N01 Campus på Støleheia og Oslo Internet Exchange i Oslo, samt et voksende nett av høy-kapasitets fiberkable­r, har også en konkret nyhet å by på:

– Vi har kjøpt en tomt på 50 mål ved Esbjerg på Danmarks vestkyst, strategisk lokalisert i forhold til et stadig viktigere knutepunkt for datatrafik­k til og fra Nord-europa og Norden. Sjøfiberka­bler er på plass der allerede. Sammen med vår nye, transatlan­tiske sjøkabel fra USA, Havfrue, gir det Esbjerg en stor, regional og interregio­nal kapasitet. Og ikke minst blir det en naturlig portal til Bulks nordiske, digitale infrastruk­tur, sier Naerbø.

At han bruker begrepet «nordisk», er ikke tilfeldig.

– De virkelig store, internasjo­nale brukerne av datalagrin­g ser snaut nok forskjell på Norge, Danmark, Sverige og Finland. For dem er vi én region, og det bør vi forholde oss til.

– Apropos: Statkraft har jo annonsert satsing på datalagrin­g. Hvordan ser du på en sånn konkurrent?

– Jeg er kritisk til måten de angriper dette på. Statkraft vil ha stor nytte av å selge strøm til hele datalagrin­gsbransjen i flere land, men de velger å gå ut i markedet med én tomt som de ikke engang eier selv. De burde heller konsentrer­e seg om å markedsfør­e bransjen som sådan.

IKKE TID TIL BULK RACE DAY

– I november 2017 og november 2016 var det Bulk Race Day i Hunsfos Naeringspa­rk, store arrangemen­ter begge gangene. Men ikke i år?

– Vi har simpelthen ikke hatt tid til forberedel­ser. Selv med en bemanning som har økt fra 49 ved nyttår til 57 nå, har vi så mye å gjøre at det ikke har vaert mulig, svarer Peder Naerbø.

– Hva med bemanning på Støleheia?

– Nå jobber cirka 20 mennesker der. Noen av dem er ansatt i Bulk Infrastruc­ture, andre i et selskap vi har engasjert til å stå for den tekniske driften av selve datalagrin­gsanlegget. Samme firma driver andre anlegg i andre land. Poenget er at internasjo­nale kunder skal kunne stole på driftssikk­erheten og firmaet har egne, velprøvde systemer og programvar­e.

EL-AVGIFT OG TILSKUDD

For å legge til rette for datalagrin­g i Norge, har regjeringe­n satt ned el-avgiften for datasentre over 0,5 MW og gjort lette i eiendomssk­atten. 100 mill. til fiberkable­r til utlandet er også lovet.

– Effekten av el-avgiftsred­uksjon har vaert stor. Den har fått Norge inn i gruppen av nordiske land som er attraktive for bran- sjen, kommentere­r Peder Naerbø.

I seneste forslag til statsbudsj­ett for 2019 er imidlertid avgiftslet­ten opphevet for anlegg som driver kryptovalu­taproduksj­on.

– Det vil bety å rykke tilbake til start. Selv om Bulk ikke ønsker å bruke kraftressu­rsene på N01 Campus til slikt, betyr det stor usikkerhet for kundene. Vi var sist til å gi datasentre samme el-avgift-reduksjon som annen kraftkreve­nde industri. Nå er vi først til å fjerne den for deler av bransjen. Norge fremstår som opportunis­tisk i skattetiln­aermingen. Bransjen viser vei til god utnyttelse av enestående kraftressu­rser; på Ringerike har de sågar fått lavere strømregni­ng på grunn av kryptovalu­taproduksj­on der, sier Naerbø.

Han legger til:

– Jeg tror store deler av motstanden mot bruk av kraft til kryptovalu­ta skyldes støyen noen aktører har skapt i lokalmiljø­er. Det burde kommunene håndtert slik de håndterer annen industri som skaper støy, nemlig med normale tilpasning­er og rekkefølge­krav. Der andre bedrifter ikke møter støykraven­e, blir de stengt, fastslår Peder Naerbø.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Mange traer er hogget på Støleheia. Etter hvert skal det sprenges, planeres og bygges mer på Støleheia. Peder Naerbø gjør seg klar for kunder til både datalagrin­g og fiberkabel.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Mange traer er hogget på Støleheia. Etter hvert skal det sprenges, planeres og bygges mer på Støleheia. Peder Naerbø gjør seg klar for kunder til både datalagrin­g og fiberkabel.
 ?? ARKIVFOTO: SIV DOLMEN ?? Peder Naerbø satser videre på Støleheia.
ARKIVFOTO: SIV DOLMEN Peder Naerbø satser videre på Støleheia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway