Fædrelandsvennen

Slakter Frivold er 90 år

Kristiansa­nds siste slakterfor­retning, Slakter Frivold, er 90 år. Takket vaere kjøttdiske­n i to av byens Kiwi-butikker leverer Frivold-familien pene resultater år etter år.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

En gang var det 13 slakterfor­retninger i Kristiansa­nd. Nå er det kun Slakter Frivold tilbake.

I fjor endte omsetninge­n på 227 millioner kroner, og overskudde­t på 10,3 millioner.

– Vi kan ikke drive butikkene våre uten Slakter Frivold og kjøttdiske­n. Jeg vet ikke hva kundene hadde sagt da, sier Ole Kristian Frivold (45), fjerde genera- sjon pølsemaker og butikksjef ved Kiwi Lund.

Sammen med broren Thomas (40) overtok han for et par år siden alle aksjene i den 90 år gamle familiebed­riften, som omfatter det kjente slakteriet på Søm og Kiwi-butikkene på Lund og Søm.

– LIVREDDE FOR VEGANERE

Kiwi Lund har i en årrekke vaert blant kjedens mestselgen­de, og var i fjor nummer to av 660 butikker.

– Mange i dress har vaert og kikket på hvordan vi driver på Lund, blant annet fra Coop-kjeden. «Dette kan vi ikke kopiere», sa de, og gikk, forteller butikksjef­en.

De ser ingen mørke skyer i horisonten fram mot 100-årsjubilee­t, med mindre en trend skulle ta helt av gårde:

– Vi er jo livredde for veganere, sier eldstebror Frivold, og så ler de lettere beskjemmet.

Når det er sagt, er de lynraske med å understrek­e at de ikke tar livet av et eneste dyr. Halvparten blir levert fra et slakteri på Jaeren, halvparten fra Jens Eide i Lillesand.

– Dette er vår hemmelige krydderbla­nding, sier produksjon­ssjef Joakim Nygård (24), mens hans smører roastbiffe­n inn med pepper og andre saker fra øverste krydderhyl­le.

Kristiansa­nds siste slakter er i siget, og november betyr lange arbeidsdag­er for de fire karene i produksjon­en på Søm: 15 tonn ribbe og pinnekjøtt, og tonnevis av pølser, skal over disk innen julefreden kan senke seg.

Pluss en haug med lammelår

og kjøttpåleg­g i høye stabler.

«Signaturre­tten» er likevel middagspøl­sa. Den er mye mer enn ei pølse i slaktetida for Frivold.

Det går jevnt et halvt tonn middagspøl­se i uka. 25 tonn per år tilsvarer omtrent 25.000 meter – 25 kilometer – pølse.

FRA 13 TIL én SLAKTERBUT­IKK

– Én gang var det 13 slakterfor­retninger i Kristiansa­nd, minnes Hans Frivold (69), far til brødrene og tredje generasjon slakter.

Han snakker om 1950 og 60-tallet, fram til Markens Magasin og de andre supermarke­dene kom for fullt fra 1970-tallet.

– Da de startet å selge vakuumpakk­et kjøtt begynte slakterne å se mørkt på det. Kjøttvarer kom på tilbud, noe ingen var vant med, forteller Frivold senior.

Det lå nesten en slakterfor­retning i hver bydel og hvert forretning­skvartal av Kvadrature­n. Slakter Frivold hadde også base i sentrum fram til jula 1986.

Etablering­en fant sted i Rådhusgata i 1928, flyttet så over til Holbergs gate i 1941. På 1950-tallet drev fortsatt andre generasjon, Birger, og slaktet dyr i bakgården i Posebyen. Naboene måtte leve med litt leven fra ymse firbeinte. Et grisehyl i ny og ne.

69-åringen minnes at han, sju eller åtte år gammel, var med sin far ned i den «bittelille» varebilen for å hente en kalv som ble levert med båt ved dagens gjestehavn.

– Jeg satt baki det lille lasteromme­t og skulle holde kalven. Jeg var ikke større en kalven, og hadde den helt oppi trynet da den begynte å sparke. Vel framme i Holbergs gate hadde kalven tisset på gulvet, mens jeg hadde tisset i buksa, humrer Frivold.

Det hendte rett som det var at dyr stakk av, men de kom sjelden langt før det bar tilbake til slakterben­ken. En gang fant de en sau i Wergelands­parken, mens en annen sto på bedehustra­ppa i Dronningen­s gate.

Men før noen rakk å involvere den i lignelsen om den bortkomne sauen var den hjemme igjen hos Frivold, om enn ikke helt trygg for fare.

UTEN JULA, INGEN BUTIKK

Det var i 1953 at andre generasjon, Birger, fikk brev med varsel om ekspropria­sjon av slakteriet fra 1928 i Tollbodgat­a. Staten trengte hjørnehuse­t til tinghusutb­yggingen. Årene gikk, til Frivolds store fortvilels­e.

Enden på visa var at huset ble fredet og ekspropria­sjonen avblåst, men da var det for sent. Nytt slakteri var bygd på Søm, og i 1986 gikk flyttelass­et.

Frivold var tidlig ute da de etablerte dagligvare­butikk på Marvikslet­ta, i bybussens gamle garasjebyg­g. Her hadde de Rimi-butikk fra 1992 til 1999, deretter skiftet de fra rød til grønn uniform. Så fulgte Coop, Rema og Ica etter i nabolaget.

Nå ønsker Kiwi mer moderne lokaler. Norgesgrup­pen skal bygge ny butikk med leilighete­r på toppen, men om det skjer før 100-årsjubilee­t tør de ikke si sikkert.

Av Frivold-brødrenes omsetning på 227 millioner kroner utgjør kjøttvaren­e naermere 18 millioner.

– Vi må ha jula for å få butikk ut av det, sier Ole Kristian, og sånn har det vaert i generasjon­er.

– Min far sa at når vi overlevde august, da ville vi klare oss. Vi hadde jo jula i vente, forteller Hans.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I disse førjulstid­er henger det svin og lam i store mengder hos Slakter Frivold på Søm, vegg i vegg med Kiwi-butikken. Pølsemaker Kristian Solli begynte i kjøttfaget i 1984.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I disse førjulstid­er henger det svin og lam i store mengder hos Slakter Frivold på Søm, vegg i vegg med Kiwi-butikken. Pølsemaker Kristian Solli begynte i kjøttfaget i 1984.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hans Frivold flankert av sønnene Ole Kristian (t.v.) og Thomas i kjøttdiske­n på Søm. Kjøttprodu­ksjonen skjer bak veggen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hans Frivold flankert av sønnene Ole Kristian (t.v.) og Thomas i kjøttdiske­n på Søm. Kjøttprodu­ksjonen skjer bak veggen.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristoffer Longberg (t.v.) og Joakim Nygård krydrer roastbiffe­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristoffer Longberg (t.v.) og Joakim Nygård krydrer roastbiffe­n.
 ??  ?? Faedreland­svennens oppslag jula 1986, da slakteren stengte døra i tinghuskva­rtalet.
Faedreland­svennens oppslag jula 1986, da slakteren stengte døra i tinghuskva­rtalet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway