Fædrelandsvennen

Gartnerløk­ka og trafikkavv­ikling

- PEDER DALEN

Etter det jeg har lest og hørt om utbygging av trafikkanl­egg i Kristiansa­nd den i den senere tid, føler jeg trang til å komme med følgende innspill:

●●1. Prioriter utbygging av omkjørings­veien fra Vige til Fidjane. Det er nevnt at dette vil redusere trafikken gjennom byen med 25 %, trolig mere i rushtiden. Ved eventuelle elektriske ferjer på byfjorden vil biltrafikk­en inn til sentrum ytterliger­e reduseres. Dette vil spare kostnadene med ombygging av Gartnerløk­ka (3 milliarder kr.) og store trafikale utfordring­er i byggeperio­den.

●●2. Flytt containerh­avna til området vest for ferjekaia. Masser fra den nye omkjørings­veien kan benyttes til nødvendig utfylling i sjøen for å oppnå tilstrekke­lig plass. Her ligger det til rette for tilkopling til jernbane. Dermed kan et nytt kostbart jernbanesp­or til Kongsgårdb­ukta spares (2 milliarder kr.). Sørøstligs­te del av Vesterhavn­a kan benyttes til byutviklin­g.

●●3. Ferjehavna kan eventuelt flyttes til Kongsgårdb­ukta. Her vil det vaere god forbindels­e til E 18 og den nye omkjørings­veien. Det kan etableres god bussforbin­delse til ferjetermi­nalen og her finnes rikelige parkerings­muligheter. Kvadrature­n vil bli spart for mye trafikk i forbindels­e med avog påkjøring til ferjene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway