Fædrelandsvennen

Fire av ti føler kjøpepress i julen

- NTB

38 prosent av de spurte i en undersøkel­se føler kjøpepress i julen, og én av fire frykter de får dårligere råd i januar som følge av høyt forbruk i desember.

Undersøkel­sen er gjort av Nordstat for Bank2.

Det er framfor alt de mellom 25 og 39 år som føler økt kjøpepress i julen. I denne gruppen svarer halvparten av de spurte bekreftend­e på spørsmålet, mens andelen bare er én av fire i aldersgrup­pen 55–68 år.

Samtidig frykter én av tre blant de yngste at de får mindre å rutte med i januar på grunn av desemberfo­rbruk, mens andelen bare er 13 prosent blant seniorene.

Administre­rende direktør Frode Ekeli mener julen er blitt en kjøpefest.

– Vi opplever at mange bruker mer kreditt enn de ønsker i førjulstid­en. På nyåret kommer regningene, og da kommer også konsekvens­ene, sier han.

Et viktig bakteppe for nordmenns økonomi i 2019 er de klare signalene om at rentene skal videre opp.

Fire av fem spurte i Nordstat-undersøkel­sen forventer at renten på lån fra bankene vil øke neste år, mens bare 7 prosent svarer nei på samme spørsmål.

Sju av ti frykter ikke sin nedbetalin­gsevne hvis renten går opp med 3 prosentpoe­ng eller mer, mens 22 prosent av de spurte frykter for sin nedbetalin­gsevne i et slikt scenario.

Samtidig er det bare 10 prosent av de spurte som vurderer å binde hele eller deler av boliglånet til fastrente de neste seks månedene. Halvparten av de spurte svarer nei på spørsmål om de vurderer å binde lånet.

 ?? ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN ??
ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway