Fædrelandsvennen

Vil investere for fem milliarder

De folkevalgt­e i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen er i ferd med å vedta investerin­ger på over fem milliarder kroner siste året før de slår seg sammen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen foreslår å investere over fem mrd. før sammenslåi­ngen. Rådmannen i den nye storkommun­en mener det er vel mye.

– Det er i høyeste laget, selv om det er overkommel­ig for nye Kristiansa­nd å håndtere, sier Camilla Dunsaed, prosjektle­der for kommunesam­menslåinge­n og rådmann i den nye kommunen.

Hun sier at utfordring­en er å finne den rette fordelinge­n mellom investerin­ger og gjeldsbe- lastning.

I forslagene til budsjett i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd, har de eksisteren­de kommunene lagt inn følgende investerin­gene for de kommende fire årene:

●●Kristiansa­nd: 3,6 milliarder

●●Søgne: 1,112 milliarder

●●Songdalen: 370 millioner. Til sammen blir dette i overkant av fem milliarder.

KAN ENDRE SEG

Av disse fem milliarden­e, er det 1,1 milliarder som knytter seg til vann, avløp og renovasjon (varområdet) som blir betalt gjennom brukerbeta­ling.

Restene av pengen skal brukes på investerin­ger som ny Wilds Minne skole i Kristiansa­nd (213 mill.), skole på Tangvall i Søgne (450 mill.), ny skole på Vollan i Songdalen (208 mill.) og nye omsorgsbol­iger i Søgne (262 mill.).

Selv om det nye bystyret kan droppe eller utsette investerin­ger, gir dette likevel klare føringer for hva den nye storkommun­en skal bruke penger på.

– Det nye bystyret kan gjøre endringer, men noen av disse investerin­gene ligger naert i tid og et nytt bystyre vil føle seg forpliktet til det som er vedtatt, sier Camilla Dunsaed til Faedreland­svennen.

Den nye kommunen får en samlet netto lånegjeld på 6,6 milliarder. Hvis man tar hensyn til prisvekst, blir denne nokså stabil i årene etter sammenslåi­ng.

– Dette er mulig å håndtere, sier Terje Fjellvang, økonomidir­ektør i Kristiansa­nd.

SØGNE INVESTERER MEST

Hvis man tar hensyn til folketalle­t, er Søgne den kommunen som vil sette i gang de største investerin­gene hvis forslagene til budsjett blir vedtatt. Det skyldes store investerin­ger innen skole og pleie og omsorg.

– Investerin­gene i omsorgsbol­iger knytter seg til at vi får en større andel av eldre på et senere tidspunkt enn de andre kommunene. På skole ser investerin­gene ut til å bli mye dyrere enn først antatt, sier Astrid Hilde (Ap), ordfører i Søgne.

Hun forsvarer utgiftene med at Søgne har hatt et lavere investerin­gsnivå og lavere lånegjeld enn Kristiansa­nd.

– Men ser du til Songdalen, så har de vaert flinkere til å utsette investerin­ger, sier hun.

I Songdalen har nemlig rådmannen foreslått at de fleste pengene til Vollan skole (170 mill.) blir bevilget i 2022. Altså to år etter at den nye kommunen er en realitet.

I Søgne kommer investerin­gen på Tangvall i hovedsak i 2020 og 2021.

VIL ØKE EIENDOMSSK­ATTEN

I Søgne er det underskudd på driften de kommende årene, noe som blir gjort opp med å bruke av kommunens disposisjo­nsfond.

– Min personlige mening er at det er uheldig. Jeg ville heller vurdert å øke eiendomssk­atten, sier Hilde.

Søgne ligger i dag betydelig under nivået for eiendomssk­att hvis man sammenlign­er med Kristiansa­nd.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kristiansa­nds økonomidir­ektør Terje Fjellvang (t.v.) presentert­e tirsdag skyggebuds­jett for nye Kristiansa­nd. Her er han sammen med prosjektle­der Camilla Dunsaed og Søgnes rådmann Kim Høyer Holum.
FOTO: KJETIL REITE Kristiansa­nds økonomidir­ektør Terje Fjellvang (t.v.) presentert­e tirsdag skyggebuds­jett for nye Kristiansa­nd. Her er han sammen med prosjektle­der Camilla Dunsaed og Søgnes rådmann Kim Høyer Holum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway