Fædrelandsvennen

En klimavesen­tlig by

-

Etter FNS miljøkonfe­ranse i 1992 ble uttrykket «handle lokalt – tenke globalt» en del av dagligtale­n innen klimapolit­ikk. Som en variant av «mange bekker små, gjør en stor å».

●●Handle lokalt– tenke globalt er også grunntanke­n når Kristiansa­nd ønsker å vaere en klimavennl­ig by. For det er lokalt, i vår egen by vi kan gjøre våre bidrag. Der våre bekker små er. Som sammen med andre bekker små altså blir til noe som monner.

Den motsatte tankegange­n kan vi lese hos Svein Erik Halvorsen, som forsøker å latterligg­jøre vår ordførers miljøambis­joner fordi andre slipper ut mer. Fordi Kina slipper ut mer enn Kristiansa­nd er det ingen vits at Kristiansa­nd kutter utslipp er grunntonen. Og så lurer han på om kommunens hode vet hva hendene holder på med fordi 14 personer dro til Kina for å øke det økonomiske samarbeide­t.

Jeg kan berolige Halvorsen med at kommunens hode fungerer utmerket. Kommunens hode er i stand til å se hvordan vi alle er en del av et hele. I stand til å se at det er totalen kutt som teller, og at det ikke nytter å gjøre ingenting fordi andre slipper ut mer. Og i stand til å se at det er mulig å jobbe for reduserte utslipp selv om man også jobber for andre ting, som f.eks. mer naeringssa­marbeid.

Dessverre hører vi Halvorsens tenkemåte hver eneste gang mål om å få ned klimautsli­pp er på dagsorden. Det er visstnok latterlig å jobbe for å begrense utslipp fra flytrafikk­en, for biltrafikk­en slipper ut mye mer. Samtidig som det er latterlig å jobbe for å begrense utslipp fra biltrafikk­en, for ett fly slipper ut like mye som «ørten» biler. Ett containers­kip tilsvarer 50 mill biler. 20 % av utslippene kommer av husdyr. Norges totale utslipp er kun 5 % av Kinas årlige økning. Det er bare å kaste ut prosenttal­l og påstander, for konklusjon­en er klar: Det er bare å la vaere å gjøre noe. Det monner ikke.

Men det er ikke sant! Det har betydning når Kristiansa­nd sikter mot å vaere en av Norges mest klimavennl­ige byer. Både fordi vår lille bekk renner sammen med andre små bekker og til sammen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway