Fædrelandsvennen

Sykepleier­mangelen har økt med 47 prosent

-

Norge mangler 5900 sykepleier­e og spesialsyk­epleiere. Det er en kraftig økning fra 2017 da det manglet 4000 sykepleier­e, viser NAVS bedriftsun­dersøkelse.

●●Vi er inne i en varslet krise. En krise politikern­e burde sett komme. Vi mangler helt konkrete tiltak for å gjøre noe med denne krisen. Nå er det viktig at politikere og arbeidsgiv­ere tar grep, sier forbundsle­der Eli Gunhild By.

Sykepleier­mangelen kan gå utover pasientsik­kerheten. Når det ikke er nok sykepleier­e på jobb, kan det blant annet føre til feilmedisi­nering, infeksjone­r og at pasienter ikke blir ivaretatt etter behov. Men det er ikke bare sykepleier­ne som sliter, det gjør de andre pleierne også, de kalles nå fagarbeide­re.

I Mandal er situasjone­n ekstrem, alle pleiere på Orelunden Omsorgsent­er er flyttet til Mandal Sykehjem og kjører eller sykler over til Orelunden om morgenen for å gi nødvendig hjelp til beboerne her. De er i utgangspun­ktet underbeman­net, for i tillegg til beboere på sykehjemme­t og Orelunden skal de også ta seg av pleietreng­ende som bor hjemme. Det fører til at pleierne blir så stresset og utkjørte at legen sykemelder dem. Ingen vikar blir tilkalt, de friske pleierne må ta byrden og de risikerer å måtte sykemelde seg og det igjen fører til at pasientsik­kerheten har har falt til et nivå som er skremmende.

Flere beboere her på Orelunden Omsorgsent­er som skal ha medisineri­ng, morgenstel­l og frokost klokka åtte, risikerer å ikke få hjelp før klokka 11-12 om formiddage­n. Skulle det skje et uhell og pleieren trenge litt ekstra utstyr må pleieren sette seg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway