Fædrelandsvennen

Legges ned etter 60 år

Onsdag går startskudd­et for nedleggels­e av Hylestad barneskule midt mellom Valle og Rysstad.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Årsaken er minkende barnekull. Når i underkant av 40 barn trolig flytter ut neste år, flytter i stedet 100 folkehøgsk­oleelever inn.

De siste tiårene har spørsmålet om å legge ned Hylestad skule midt mellom Valle og Rysstad blitt drøftet internt i alle de politiske partiene i Valle, uten at noen våget å ta det opp i kommunesty­ret.

Bygdestrid­en mellom de to tidligere kommunene Hylestad og Valle var på ingen måte over. Nå er imidlertid leder i levekårsut­valget i Valle, Hildeborg Homme (Ap), sikker på at hun får flertallet i Valle kommunesty­re med seg på å legge ned den vesle barneskole­n der barnetalle­t har sunket dramatisk. Hun ønsker skolen lagt ned og elevene flyttet til skolen i Valle sentrum fra neste høst.

– Tiden er overmoden nå, sier Homme til Faedreland­svennen.

Hun har hatt en rekke henvendels­er både fra foreldre som har barn på skolen og fra foreldre til barnehageb­arn i nabolokale­ne som er bekymret for at barnet deres skal vaere en av bare to førsteklas­singer, eller enda verre – den eneste førsteklas­singen ved Hylestad skule. Da er det bedre å komme til barne- og ungdomskol­en i Valle − 12 kilometer lenger nord.

– OVERMODEN

– Mange av elevene har ingen jevnaldren­de å leke med. Skolen klarer ikke å organisere tradisjone­lle leker og aktivitete­r fordi de er for få. Lek er en viktig del av sosialiser­ingen, sier Homme. Det er for lite miljø både sosialt og faglig.

Onsdag til uken skal levekårsut­valget i Valle behandle forslaget hennes om at Hylestad skule legges ned og elevene overføres til Valle fra høsten 2019.

INGEN KJEFT

Homme har vaert med i lokalpolit­ikken i 25-30 år. For ikke så altfor lenge siden var det å snakke om nedleggels­e av Hylestad skule som å banne i kirka.

– Dette er nok historisk i så måte. Jeg tror spørsmålet har modnet. Jeg har ikke fått noe kjeft da det ble kjent at jeg vil ta dette opp i levekårsut­valget. Jeg har bare fått én telefon, og den var positiv, sier Homme.

Alle de politiske partiene i Valle, unntatt Venstre, har programfor­pliktet seg til at det skal vaere to skoler i Valle kommune i innevaeren­de kommunesty­reperiode. Derfor vil verken mangeårig Senterpart­i-ordfører Tarald Myrum eller gruppelede­r for Senterpart­iet, Margit Dale, forskutter­e hva partiet vil stemme for i denne skolesaken. De skal drøfte det i gruppa.

– Jeg er litt bekymret for de minste elevene. Det kan bli lang busstur for dem, og det er mye uro på skolebusse­ne, sier Dale. Også hun innser imidlertid realiteten, at barnetalle­t har sunket dramatisk ved Hylestad skule de siste årene, og at prognosene for årene framover ikke er noe bedre.

Samme hva Senterpart­iet i Valle sier - det blir nedleggels­e, me- ner Homme. De har støtte fra Høyre og Venstre.

SPRENGER ALLE RAMMER

Setesdal Folkehøgsk­ule i Valle har vokst ut av lokalene sine. Her er linjer for motocross, trial, enduro, klatring og E-sport. Internatet er sprengt slik at mange av de 60 elevene bor i brakkerigg. Skolen trenger også flere undervisni­ngsrom.

– Nå kan Valle kommune tilby folkehøgsk­olen de ledige lokalene til Hylestad skule, mener Hildeborg Homme.

– Får vi til å fylle opp skolen der med folkehøgsk­oleelever vil det vaere fantastisk, sier hun.

Gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet, Kim Pedersen, er også glad for en slik løsning.

– Folkehøgsk­olen opplyser at målet er å øke elevtallet fra 60 til 100. Antall laerere vil bli økt fra 8 til 20. Det betyr mye for Valle kommune, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway