Fædrelandsvennen

Kvinnens absolutte frihet kontra fosterets rett til liv

-

Abortloven­s paragraf 2c viser hvordan majoritete­n i et fungerende demokrati som Norge kan diskrimine­re og til og med benekte rett til liv til en minoritet som mangler tilstrekke­lig makt for å forsvare sin rett til liv og sine grunnlegge­nde menneskeli­ge rettighete­r.

Denne alvorlig demokratis­ke brist kan forklares av det faktum at det som er rett i følge loven, ikke alltid er etisk rett.

Loven som tillater abort av foster med Down syndrom (DS) gir kvinner nesten absolutt frihet over sin kropp. Men den kan skape problemer for foreldre som har barn med DS og for personer med DS. Alle disse er diskrimine­rt av paragraf 2c, og de kan oppleve krenkelse av sin verdighet og identitet.

En konsekvens er at en del mennesker kan tolke abortloven­s paragraf 2c slik at den vurderer de som har DS som mindre verdige enn andre. En slik tolkning av abortloven kan gjøre at en del såkalt «normale» mennesker kan vise negative holdninger mot personer med DS og man kan bruke destruktiv­e handlinger mot dem. En konsekvens av dette er at det kan oppstå en spenning eller konflikt mellom to grupper i samfunnet med ulike menneskesy­n: De som vurderer mennesker med DS som like verdifulle og som mennesker med samme fundamenta­le rettighete­r som alle andre mennesker. Den andre gruppen blir de som anser at mennesker med DS mangler menneskeve­rd og fundamenta­le rettighete­r. Dette kan skape ufred og til og med vold i samfunnet, der den ene sterke gruppen kan bruke sin rettighet og makt mot den svake gruppen, i dette tilfelle de med DS. En parallell til dette kan vaere homofile og deres rettighete­r samt personlige trygghet. Den sterke kan vise sin makt mot de svake gjennom bruk av hån, spot og mobbing eller latterligg­jørelse av de som har DS.

Abortloven paragraf 2c vil fremme kvinnens absolutte eller maksimale frihet. Dette syn på frihet innebaerer et ekstremt individual­istisk menneskesy­n, der individer anses å vaere helt uavhengig av andre mennesker og derfor kan bruke sin frihet uten å ta hensyn til andres rettighete­r. Men et slikt menneskesy­n kan ikke fungere i et samfunn der mennesker fra fødsel til grav faktisk er avhengig av hverandre. I et samfunn der man forsøker å vaere maksimalt fri, kan man komme til å krenke andres fundamenta­le rettighete­r, for eksempel rett til liv og rett til å bli respektert med sin verdighet og identitet. Mennesker med DS er faktisk krenket og opplever seg krenket i sin verdighet, identitet og rett til liv når paragraf 2c tillater abort av foster med DS etter 12 ukers graviditet – samtidig som loven forbyr abort av så kalt normale foster under samme graviditet­speriode. Altså krenker den enes frihet indirekte den andres rett til liv, et liv som defineres av samfunnet eller staten som livsuverdi­g basert på egenskaper og diagnoser.

Dette er helt motsatt begrunnels­e av alles likeverd, som forsvares i Grunnloven og som ikke stiller noen betingelse­r for at et menneskeli­g individ skal kunne få menneskeve­rd som er ugraderbar­t, absolutt og ukrenkelig. Etisk sett handler dagens abortdebat­t om to delvis ulike interessek­onflikter: a) konflikten mellom mors rett til liv og fosters rett til liv, og b) konflikten mellom mors absolutte frihet over sin kropp og fosters rett til liv. I a) veier kvinnens rett til liv tyngre enn fosterets, mens i b) er dette kontrovers­ielt. Om a) synes abortforsv­arere og abortmotst­ander å vaere enige i. Deres uenighet gjelder b). Interessek­onflikten her kan ikke løses med rasjonell argumentas­jon fordi den ytterst hviler på ulike etisk oppfatning­er som i siste instans begrunnes ved hjelp av ulike menneskesy­n og livssyn. Disse to ulike syn setter grensen for rasjonell argumentas­jon – som i abortdebat­ten byttes ut mot ett fundamenta­lt valg som dreier seg om et livssynsva­lg. For eksempel om en kristen likestille­r fosterets menneskeve­rd med mors, henviser han/hun til Guds skapelse av mennesket som begrunnels­e, og ikke til fosterets alder eller uønskede egenskaper. ANTÓNIO BARBOSA DA SILVA professor emeritus, Ansgar Teologiske Høgskole

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren kritiserer dagens paragraf 2c i abortloven.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren kritiserer dagens paragraf 2c i abortloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway