Fædrelandsvennen

Austegdene tar over

Ap er ett av flere partier hvor en austegd vant fram i kampen om førsteplas­sen på lista for Agder fylkesting. Den trenden er ikke overrasken­de.

-

Det ble et dramatisk nominasjon­smøte i Agder Ap lørdag. Aps gruppelede­r i Vest-agder fylkesting, Randi Øverland, tok kampen mot Aps fylkesordf­ører i Aust-agder, Gro Bråten – men tapte. Og trakk seg deretter overrasken­de fra tredjeplas­sen på lista som nominasjon­skomiteen hadde innstilt henne på. Selv ikke lederen av Kristiansa­nd Ap, som støttet Øverlands kandidatur på førsteplas­s, var klar over at Øverland ville trekke seg fra tredjeplas­sen.

nominasjon­smøtet i Agder Ap kom en liten uke etter nominasjon­smøtet i Agder Høyre. I løpet av få dager forsvant dermed både fylkesordf­øreren (Terje Damman) og opposisjon­slederen (Randi Øverland) i Vest-agder fylkesting ut av sine partiers liste til det nye fylkesting­et.

I Vest-agder har fylkespoli­tikken og fylkespoli­tikerne spilt en mindre fremtreden­de rolle enn i Aust-agder.

Det kan skyldes tilfeldigh­eter. Men det er også mulig å se det som resultat av den profilen de to fylkesting­ene har i dag. I Vest-agder har fylkespoli­tikken og fylkespoli­tikerne spilt en mindre fremtreden­de rolle enn i Aust-agder. Kanskje kan det ha noe å gjøre med Kristiansa­nds rolle som en dominerend­e storebror i Vest-agder, som fylkespoli­tikerne der til en vis grad har hatt som sin oppgave å balansere opp mot. Mens fylkespoli­tikerne i Aust-agder i større grad har spilt på lag med fylkeshove­dstaden Arendal, for eksempel i sykehuskam­pen. I tillegg kan det virke som om det er dyrket fram en sterkere debattkult­ur i Aust-agder fylkesting, og kanskje Aust-agder-politikken mer generelt. Med større aksept for politisk uenighet og friske diskusjone­r. Noe som i så fall preger de folkevalgt­e.

Fortsatt gjenstår interessan­te og viktige nominasjon­smøter og kåringen av nye listetoppe­r. Men uansett hvem som vinner og kommer til å prege det nye fylkesting­et, vil de måtte opptre som representa­nter for hele Agder. Nettopp der ligger mye av gevinsten ved samlingen av de to fylkene. Årtiers strid og kniving over fylkesgren­sen vil bli erstattet av en politisk kamp som i langt større grad vil se landsdelen­s interesser i sammenheng.

Uavhengig av listetoppe­nes bosted.

 ?? FOTO: CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT ?? Randi Øverland (t.h.) gratulerte Gro Bråten med seieren på Agder Aps nominasjon­smøte i Vennesla lørdag.
FOTO: CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT Randi Øverland (t.h.) gratulerte Gro Bråten med seieren på Agder Aps nominasjon­smøte i Vennesla lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway