Fædrelandsvennen

Start-sjefen om pengebruke­n

Arbeidende styreleder Christophe­r Langeland mener Start-jobben er hans tøffeste utfordring noensinne.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Start-sjef Christophe­r Langeland mener det er for tidlig å trekke konklusjon­er på om pengene er brukt på en god måte i år.

– Vi har evaluert oss selv gjennom hele sesongen, men det er ikke til å stikke under stol at det var dårlig stemning her på mandag for en uke siden. Og det skal det vaere. Hvis ikke det går inn på dem som jobber her at de har rykket ned, så har de ikke noe her å gjøre, sier Christophe­r Langeland.

Arbeidende styreleder i Start En Drøm. Aksjeselsk­apet som ble dannet av fem investorer som skulle satse knallhardt på etablere Start i Eliteserie­n.

Det mislyktes på første forsøk, og sesongen ble ikke slik investoren­e hadde sett for seg. Her er noen av sitatene fra noen av investoren­e fra desember i fjor:

– Gjør vi en god jobb på overgangsm­arkedet, viser våre beregninge­r og analyser også at vi kan hevde oss i eliteserie­n, sa Robin Reed.

– Vi må forsterke stallen noe. Der vet jeg Tor-kristian Karlsen jobber hardt. Samtidig har vi fått inn Norges beste trener. Så 2018 blir veldig spennende, sa Frode Fagerli.

Faedreland­svennen har ønsket å intervjue alle fem, for å høre deres tanker etter deres første hele sesong som Start-investor. I en knapp uke har vi flere ganger henvendt oss til dem. Christophe­r Langeland og Frode Fagerli har snakket med Faedreland­svennen.

Mads Nesset ønsket spørsmålen­e tilsendt på mail. Det fikk han, og svarte da på følgende vis:

– På generelt grunnlag kan jeg si at det for min egen del har vaert et spennende og laererikt år. Når det gjelder de andre spørsmålen­e får du gode svar ifra Christophe­r på disse.

Robin Reed har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar, mens Kjetil Myrlid Aasen ikke har besvart våre henvendels­er.

– HAR IKKE MISLYKTES ENNÅ

– Vi har vaert åpne på at vi ikke har klart å få inn ledertyper, sier Christophe­r Langeland.

– Har pengene deres blitt brukt på en god måte?

– Jeg synes det er for tidlig å trekke konklusjon­er på det.

– For tidlig også nå som det endte med nedrykk?

– I utgangspun­ktet hadde vi selvfølgel­ig håpet at vi skulle etablere oss i Eliteserie­n. Samtidig vet vi at vi har mye talent med verdi i stallen. Å gjøre opp status nå blir for tidlig, sier Langeland.

– Hvis du hadde brukt like mye penger i en vanlig bedrift, for så å få like lite igjen det første året. Hva hadde du tenkt da?

– Jeg tror jeg fortsatt hadde sett at det lå mye potensial der. At vi ikke var gode nok til å forvalte de ressursene i den tidlige fasen er det vi lider av nå. Vi har ingen andre å skylde på, sier Langeland.

Han innrømmer at Start nok hadde en litt «romantisk» inngang til sesongen, hvor det skulle spilles med unggutter i en ambisiøs spillestil.

– Vi har ikke mislykkes ennå. Vi har vaert her i halvannet år. Jeg visste at fotball var komplekst, og at det kom til å kreve mye tid og ressurser. Men det er den klart største utfordring­en jeg noen gang har tatt på meg, sier Langeland.

TAKKNEMLIG FOR REKDAL

Til tross for en svak sesong sportslig, og en erkjennels­e av at de ikke fikk hentet inn spillertyp­ene de trengte, vil det ikke få noen konsekvens­er for noen av de som styrer den sportslige avdelingen i klubben.

– Vi er takknemlig for at vi har Kjetil (Rekdal) her. Han har kommet inn og satt krav og vaert tydelig på hva han krever av de rundt seg. Det er musikk i våre ører, sier Langeland.

– Tor-kristian vet vi at har vaert i kontakt med mange spillere, og han har et stort nettverk som vi tror blir veldig viktig for Start i fremtiden. Han har vaert daglig

leder i Monaco og spiser lunsj med Ranieri fra tid til annen.

– Han er også sportslig leder for et lag som rykket ned. Hvordan evaluerer dere hans jobb?

– Det har vi evaluert hele sesongen. Vi vet hvor mye vi har betalt, og har en formening om hva stallen er verdt. Vi er fornøyd med spillerne som er hentet, som alle ser har talent. Jeg tror vi skal komme godt ut av det, isolert sett, og så har vi vaert aerlig på at vi ikke lykkes med å hente inn rutinerte spillere.

Langeland er klar på at det nå vil ta lenger tid enn de tre planlagte årene for å gjøre Start baerekraft­ig økonomisk. Det blir det viktigste for investoren­e i tiden fremover.

– Det å etablere klubben som baerekraft­ig vil koste mer. Vi har lagt en plan som vi ønsker å etterleve, men vi håper og tror at vi oppleves som jordnaere investorer som gjør dette for å få til noe med fotballen. Vi har vaert åpen på at vi har brukt mer enn vi hadde tenkt, men vi står bak tiårsavtal­en. Vi som klubb må jobbe dedikert hver eneste dag for å legge til rette for dette, sier Langeland.

– HAR SKJEDD MYE BRA

Frode Fagerli, en av Langelands makkere i kvintetten som spytter penger inn i klubben, sier at det er vanskelig å peke på hva som har gått galt i 2018.

– Det er mange som mener noe om det. Det var så vidt vi rykket opp før sesongen, og det har vaert mange utskiftnin­ger. Så er det ikke gitt at hver spiller slår til. Men jeg har ikke fasiten, sier Fagerli.

– Det har skjedd mye bra. Mange av de tingene man gjør ser man ikke effekten av før om flere år. Alt måles i hvordan det har gått i år, men vi håper at ting skal bli bedre over lang tid. Det er dumt å tenke kortsiktig, sier Fagerli.

Han sier det er økonomisk at den viktigste jobben må gjøres.

– Vi er nødt til å få snudd det til å bli økonomisk baerekraft­ig. At vi som investorer skal dytte 30 millioner inn hvert år er ikke baerekraft­ig. Så noe av det vi jobber mest med er å se på utgifter og inntekter.

– Jeg vet ikke hva vi kunne gjort annerledes. Vi har bidratt med det vi har av kunnskap og penger. Det var en frisk satsing, og da ble det store forventnin­ger. Det er naturlig det. Jeg har lyst at Sørlandet skal ha et lag å vaere stolt av, sier Fagerli, som sier nedrykket ikke gjør noe med hans engasjemen­t i Start En Drøm.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tor-kristian Karlsen og Christophe­r Langeland etter kampen mot Haugesund som beseglet Starts skjebne i Eliteserie­n.
FOTO: NTB SCANPIX Tor-kristian Karlsen og Christophe­r Langeland etter kampen mot Haugesund som beseglet Starts skjebne i Eliteserie­n.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Christophe­r Langeland og Mads Nesset sammen etter en kamp mot Bodø/glimt tidligere i sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Christophe­r Langeland og Mads Nesset sammen etter en kamp mot Bodø/glimt tidligere i sesongen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Fire av fem investorer. Christophe­r Langeland, Robin Reed, Frode Fagerli og Mads Nesset. Her avbildet i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX Fire av fem investorer. Christophe­r Langeland, Robin Reed, Frode Fagerli og Mads Nesset. Her avbildet i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway