Fædrelandsvennen

Flere flytter til byen – faerre bor spredt

- KAMILLA RUDBERG

Befolkning­sveksten i Kristiansa­nd har hatt en jevn økning de siste ti årene. Nå er befolkning­stallet 91.440. Flestepart­en av disse bor i tettbygde strøk i kommunen.

I 2008 bodde det 78.913 mennesker i Kristiansa­nd. 16. august 2017 passerte folketalle­t i Kristiansa­nd 90.000. Nå bor det 91.440 i Kristiansa­nd, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Ordfører Harald Furre jubler for befolkning­sveksten i seg selv, og ser positivt på at flere og flere bor i tettbygde strøk.

ØNSKER VEKST

– Såvidt jeg vet har vi passert 92.000 ved utgangen av oktober, og 110.000 for Nye Kristiansa­nd. Jeg synes jo det er et veldig flott kvalitetst­egn for Kristiansa­nd som by og for naeringsli­vet i byen. Nye Kristiansa­nd er definitivt en av Norges største kommuner.

Han nevner at veksten har vaert jevn de siste årene, med en klar boost da de kjørte et stunt for å få studenter til å melde flytting.

– Vi ønsker vekst. Det volumet vi får bidrar til mange tilbud. Det er flere som kan bruke kulturtilb­udet, det er flere som kan bruke flyplassen, sier han.

FLESTE BOR I TETTSTEDER

Samtidig som at befolkning­sveksten øker, ønsker flere og flere å bosette seg i tettsteder, viser ferske tall fra SSB. I Kristiansa­nd bor 96,7 prosent av kommunens 91 440 innbyggere i tettbygde strøk.

– Den globale trenden viser at folk ønsker å bo i tettbygde strøk. Jeg mener kommunens oppgave er å sørge for å oppfylle innbyggern­es ønsker til hvordan de ønsker å bo og leve, sier Furre.

Han legger til at Kristiansa­nd likevel ikke er en kompakt by. SSB understrek­er at ikke alle tettsteder har en bymessig karakter, spesielt i de minste tettsteden­e. I 2018 bodde 75.000 i Norge i tettsteder med faerre enn 400 innbyggere.

– Å si at tettstedsv­ekst er synonymt med urbaniseri­ng, blir derfor litt feil, påpeker seniorrådg­iver Even Høydahl i SSB.

Fra 2002 til 2018 har andelen nordmenn bosatt i tettsteder økt fra 77 prosent til 82 prosent, viser tallene fra SSB.

– Hvis denne trenden fortsetter, vil hele landets befolkning teoretisk sett bo i tettsteder før 2080. Dette vil selvfølgel­ig aldri skje, da det alltid kommer til å vaere noen som av ulike grunner vil eller «må» bo på steder der det er langt mellom naboene, sier Høydahl i SSB.

FAERRE BOR SPREDT

På landsbasis bor 82 prosent av befolkning­en i tettsteder. Det er en endring på én prosent fra 2017 – eller 44 767 personer. Samtidig går antall bosatte i spredtbygd­e strøk ned med minus 0,6 prosent fra 2017 – eller 5849 faerre personer. Furre tror ikke det er negativt.

– Det er ikke noe ønske fra kommunen om at alle skal bo urbant. Det som er viktig fremover for klimatilpa­sninger er at de store, nye boligområd­ene som bygges bidrar til å ikke øke transportb­ehovene for mye, og at områdene betjenes med kollektivt­ransport. Ordføreren legger til:

– Men at folk skal få lov til å bygge i de mest spredtbygd­e strøkene? Uten tvil!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Befolkning­stallet i Kristiansa­nd er nå 91.440, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyr­å.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Befolkning­stallet i Kristiansa­nd er nå 91.440, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway