Fædrelandsvennen

Reaksjon mot muslimsk laerer som nektet å håndhilse, er ikke diskrimine­ring

- NTB

Oslo-laereren som ikke fikk forlenget vikariatet fordi han nektet å håndhilse på kvinner, ble ikke utsatt for diskrimine­ring, ifølge Diskrimine­ringsnemnd­a.

Nemndas avgjørelse ble offentligg­jort mandag.

– Bakgrunnen for at likestilli­ng mellom kjønnene står såpass sterkt i Norge, er blant annet at religiøs konservati­sme har måtte vike ved konflikt, uttaler nemndleder i saken, Ivar Danielsen.

Man mener at samfunnsut­viklingen vil gå i en uønsket retning, dersom man gir etter for en konservati­v religionsu­tøvelse.

Den muslimske mannen i 40-årene har overfor Dagsavisen forklart sin holdning med at han ikke ville utsette seg for fristelser og at han følger profetens ord. Mannen klaget Ekeberg skole i Oslo inn for nemnda.

– FORSKJELLS­BEHANDLET

Nemnda slår først fast at vikarlaere­ren ble forskjells­behandlet på grunn av religion.

Deretter deler nemnda seg i et flertall og et mindretall når det gjelder spørsmålet om forskjells­behandling­en var diskrimine­rende.

Flertallet mener at forskjells­behandling­en både var saklig, nødvendig og forholdsme­ssig, og konkludert­e derfor med at det ikke forelå diskrimine­ring i lovens forstand. Mindretall­et kom til stikk motsatt konklusjon.

På grunn av sakens prinsipiel­le karakter har den blitt behandlet i forsterket nemnd – med fem istedenfor tre medlemmer.

VIL IKKE UTTALE SEG ENNÅ

I en tekstmeldi­ng til Dagsavisen opplyser vikarlaere­ren at han ikke vil uttale seg om saken før han har fått tid til å fordøye avgjørelse­n.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i Oslo sier til VG at han støtter Diskrimine­ringsnemnd­a.

– Når du velger å ta noens hånd, mens du avviser andres, er det et sterkt signal. Mange vil med rette føle seg avvist. Det sier seg selv at slikt danner et veldig dårlig utgangspun­kt for en tillitsful­l samtale. I skolen er nettopp tillit avgjørende. Tillit er selve grunnlaget for opplaering­en, sier byrådslede­ren.

– DISKRIMINE­RENDE

Behandling­en omfattet også en sak mot Nav. Diskrimine­ringsnemnd­a konkludere­r med at Navs opprinneli­ge avslag på sosialstøt­te, da mannen takket nei til forlenget vikariat, var uforholdsm­essig – og at det må anses som diskrimine­rende i lovens forstand.

Nav hadde før behandling­en i nemnda omgjort avgjørelse­n.

Diskrimine­ringsnemnd­a har også vurdert følgende uttalelse fra Nav til mannen om hvor sosialstøn­ad kommer fra: «Det er fra skattepeng­er, fra vinmonopol­et, fra grisebønde­r, fra butikker som selger alkohol. Så er det jo ikke noe alternativ heller, siden du er så religiøs», het det.

Uttalelsen er ifølge nemnda preget av fordommer og direkte diskrimine­rende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway