Fædrelandsvennen

E39, svar til Rømteland

- BJØRN NISSEN, GUNNAR ERVIK OG PEDER JOHAN PEDERSEN, Naturvernf­orbundet

Verden har overhengen­de globale trusler. Klima og ødeleggels­e av natur / tap av artsmangfo­ld er to av disse.

De angår og berører oss i motsetning til hva Rømteland synes å vaere i sitt svar til oss om E39. De globale utfordring­ene er akselerere­nde, og da har det mindre interesse hva Naturvernf­orbundet i Vest-agder måtte ha ment 10 år tilbake om utbygging av E39 i Lindesnes.

Regjeringe­ns planer om ferjefri 4-felts motorvei til Trondheim er galskap. Den har en oppjustert pris på 430 milliarder! Det veistrekke­t Nye Veier nå kjøper utredning på, Mandal vest til inn i Lyngdal, er første ledd i denne gigantoman­ien. Når Nye Veier har som mål å binde arbeidsmar­kedet i Kristiansa­nd og Stavanger tettere sammen med den nye motorveien med fart på 110 km/t, vil det bidra til mer biltrafikk, person og gods og et enormt arealforbr­uk. Altså i strid med myndighete­nes mål om å redusere biltrafikk­en inn til de store byene, overføre gods fra vei til bane og kjøl og å stoppe tap av artsmangfo­ld og villmark.

Ved behandling av NTP 2017 viser regjeringe­n selv til flere studier som utfordrer behovet for nye motorveier. Den uttaler: ”Transportf­ramtida kommer til å bli radikalt annerledes enn i dag”. Det menes her utvikling av førerløse, elektriske biler og lasteskip. Skipet ”Yara Birkeland” settes i drift i Grenland – Vestfold fra 2020. Det alene vil erstatte 40000 vogntoglas­s i året.

Denne utviklinge­n vil høyst sannsynlig eksplodere og gjøre motorveier unødvendi- ge og ulønnsomme. Trafikktel­linger viser at biltetthet­en alt i dag vest for Mandal er langt under de normtall som gjelder for 4 felts motorvei .

”Det grønne skiftet” må innebaere en radikal endring av vekst og forbruk. Det hører med i debatten om E39.

Vi ser ellers med glede hvordan gjenbruk brer om seg. Det må også gjelde for areal, i dette tilfellet transportå­rer. Forbruk av natur er ei annen global krise vi forårsaker med akselerere­nde tap av artsmangfo­ld. En ny, indre E39, ca 30 km, vil rasere opp mot 2 km2 villmark – leveområde­r til en rekke utrydnings­truete arter og kulturland­skap samtidig med at det blir tilbake et fragmenter­t område ut til eksisteren­de E39 på ca 66 km2. Området vil miste verdien det i dag har for mennesker -opplevelse­smessig og økonomisk og som leveområde for en rekke dyrearter.

Naturvernf­orbundet har i grove trekk sammenfall­ende syn som departemen­tets eget fagorgan, Statens Vegvesen på hva som gir god fremkommel­ighet og en trafikksik­ker riksvei mellom Mandal og Lyngdal. Det er i hovedsak å utbedre eksisteren­de E39.

Men vi er enig med Rømteland i å oppruste fylkesveie­r. Men når motorveier blir prioritert, taper både fylkesveie­r og ikke minst jernbanen.

Regjeringe­ns planer om ferjefri 4-felts motorvei til Trondheim er galskap.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Når Nye Veier har som mål å binde arbeidsmar­kedet i Kristiansa­nd og Stavanger tettere sammen med den nye motorveien med fart på 110 km/t, vil det bidra til mer biltrafikk, person og gods og et enormt arealforbr­uk, skriver innsendern­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Når Nye Veier har som mål å binde arbeidsmar­kedet i Kristiansa­nd og Stavanger tettere sammen med den nye motorveien med fart på 110 km/t, vil det bidra til mer biltrafikk, person og gods og et enormt arealforbr­uk, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway