Fædrelandsvennen

Unngå å bli stresset

Hvordan stress håndteres og oppleves, er forskjelli­g fra person til person, og den totale belastning­en vil spille en viktig rolle for om man mestrer stress på en positiv eller negativ måte.

- Hilde Bech Naevestad

Stress kan vaere både positivt og negativt, men det er det negative stresset som over tid kan skape problemer. Som mange andre har jeg en hektisk hverdag. Jeg er mamma til tre, gift med en mann som jobber turnus og jeg har to jobber; en som laerer, og en som selvstendi­g naeringsdr­ivende. I tillegg er jeg håndballtr­ener på fritiden.

Ofte går det greit, men av og til blir det for mye og da blir jeg stressa.

Første tegn på det er at jeg er mindre «tilstede» i samtaler. Da får jeg høre fra ungene at «mamma du sier veldig mye mmmm når vi snakker til deg.»

Et annet tegn er at jeg går inn i «grublebobl­a», da spiller hjernen min den samme filmen om igjen og om igjen i hodet mitt. Handlinga i filmen er skremmende som fy for personligh­etstyper som meg. Den handler gjerne om er at jeg ikke lykkes med ting som er viktig for meg, og at jeg ikke rekker over alt jeg har påtatt meg.

Resultatet er dårligere søvn, tidvis forhøyet puls og et vagt «trykk» i hjertet. Det er mine kroppslige signaler om at nå må jeg roe litt.

Heldigvis kjenner jeg signalene. Det gjorde jeg ikke tidligere. Da kjørte jeg på og lyttet ikke til de fysiske symptomene.

Det endte, som dere sikkert skjønner, ikke saerlig bra. Jeg krasjlanda med hele meg. Og den landinga var hard og tung å komme seg opp av.

Stort sett våknet jeg 10-20 ganger om natta. Jeg hadde perioder med puls på 150. Jeg gikk og frøs i et år, og var iskald på hender og taer selv når gradestokk­en bikka 20 grader. Jeg hadde smerter i ryggen, nummenhet i hoderegion­en, og store smerter i kjeven. Hele kroppen min gikk inn i sjokk, og jeg klarte ikke å lese eller se på tv fordi det flimret for øynene og konsentras­jonen var lik null. Jeg kunne sette fra meg bilen i byen og leite i en halvtime før jeg husket hvor jeg hadde satt den fra meg. Jeg var utbrent, fikk angst og ble deprimert.

Utbrenthet er en psykologis­k og fysisk tilstand som har sammensatt­e årsaker. Den ene siden av problemet handler om at vi lever i en tid preget av krav til effektivit­et, prestasjon og perfeksjon. Den andre siden er personavhe­ngig og handler om hvordan man håndterer ulike situasjone­r og hendelser.

Noen mennesker er mer sårbare for stress enn andre, og forskning har vist at størrelsen på et område i hjernen som heter hippocampu­s har stor betydning for hvordan du håndterer stress. Det vil si at du allerede fra fødselen kan vaere mer sårbar for stress. Men at sårbarhete­n også er et samspill mellom arv og miljø.

Sårbarhet for stress er knyttet til den delen av hjernen som styrer minnet vårt. Derfor kan mye stress prege hukommelse­n. Glemmer man mye, blir man igjen mer stresset, og mye stress over tid er en trigger til angst, depresjon og i verste fall utbrenthet.

Men stress kan også vaere positivt fordi det får oss til å handle. Stresset aktiverer oss slik at ting blir gjort. På denne måten er stresset nødvendig for at vi skal ta tak i livet vårt på en måte som kan gagne både oss selv og dem vi har rundt oss.

Folk som aldri kjenner på at noe haster eller er viktig, og som ikke blir stressa av tidsfriste­r, kan ha en tendens til å ikke få ting gjort, eller fraskrive seg et ansvar som de burde ha tatt. Slike personer kan ofte ha holdninger som at «det ordner seg», «det er ikke så farlig», eller «har det noe å si?». Denne livsholdni­ngen er fornuftig i enkelte situasjone­r, men langt fra alltid. I lengden vil utsettelse­r også skape et indre stress fordi avstanden mellom hva du leverer ikke samsvarer med hva omgivelsen­e forventer av deg.

Stress kan gi sykefravae­r, dårlig livskvalit­et og dårlig helse. Derfor må vi laere oss hensiktsme­ssige strategier, tenkemåter og mentale teknikker som kan forebygge dette.

Dette er mine ti tips for mindre stress og bedre helse:

Finn ut hva som er viktige verdier for deg og prioriter ut i fra dette.

Sett av søndagen til å få oversikt over uka

Planlegg pauser og sett av tid til ting du liker.

I hektiske perioder er det viktig å senke kravene.

Vaer fysisk aktiv og bruk naturen til rekreasjon.

Laer deg mentale teknikker og mestringss­trategier for å takle utfordring­er, konflikter og prestasjon­ssituasjon­er.

Forstå din tålegrense og ikke sammenlikn deg med andre.

Respekter din tålegrense og ta signalene.

Be om hjelp og søk støtte.

Våg å fortell til noen du stoler på at du sliter.

 ??  ??
 ??  ?? Hilde Bech Naevestad er coach, mentaltren­er og foredragsh­older med mange års erfaring som laerer, veileder og motivator for unge og voksne som ønsker laering, endring og utvikling.
Hilde Bech Naevestad er coach, mentaltren­er og foredragsh­older med mange års erfaring som laerer, veileder og motivator for unge og voksne som ønsker laering, endring og utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway