Fædrelandsvennen

I år kan 700 sjøfolk ansatt i Color Line feire jul og vite at de fortsatt har jobb. Det burde ikke ha vaert noe å lure på.

I år kan 700 sjøfolk ansatt i Color Line feire jul og vite at de fortsatt har jobb. Det burde ikke ha vaert noe å lure på.

-

Sigrun Aasland, spaltist

Norge er et av landene i verden som har tjent mest på internasjo­nal handel. Vi er en liten åpen økonomi som ikke trenger alt vi lager, og dessuten trenger mye vi ikke kan lage selv. At det er store gevinster av internasjo­nal handel er kanskje det økonomene er mest enige om.

I 2017 ga den amerikansk­e økonomen Dani Rodrik ut boka Straight Talk on Trade. Den var en tilståelse. Økonomene har bare fortalt halve sannheten om handel, påpekte Rodrik. For det er sant at handel skaper økonomisk vekst. Alle land har ulike fortrinn, og hvis alle spesialise­rer seg på det de kan best, og etterpå bytter med hverandre, får alle mer. Men det er ikke hele fortelling­en. For det er landene som får mer, ikke nødvendigv­is alle som bor der. Derfor, sier Rodrik, er det så viktig at åpne økonomier deler på gevinsten. Både fordi handel ellers vil skape større forskjelle­r, og fordi de samme forskjelle­ne vil svekke befolkning­ens støtte til internasjo­nal handel og åpenhet.

I Norge har vi både en åpen og en omfordelen­de økonomi. Den norske arbeidsliv­smodellen har sikret oss høy produktivi­tet og god evne til omstilling. En koordinert lønnsdanne­lse med sterke fagforenin­ger har sørget for små lønnsforsk­jeller, og det betyr blant annet at prisforskj­ellen på høyt og lavt utdannet arbeidskra­ft er liten. Det gjør at arbeidsgiv­ere gjerne ansetter folk med utdanning, og dermed at kompetanse­n i bedriftene øker.

I tillegg er norske lønninger relativt høye. Fordi arbeidskra­ften er dyr, er norske arbeidsgiv­ere ivrige på å digitalise­re det som digitalise­res kan. Dyr arbeidskra­ft byttes ut med maskiner som kompetente ansatte vet hvordan de skal bruke. Norsk økonomi er dermed en av verdens mest teknologi-intensive. Høye lønninger gjør også at norske eksportbed­rifter sjelden konkurrere­r på pris, men må vaere best på kvalitet.

Motstykket har vi sett i bygg- og anleggsbra­nsjen. Der har stor tilgang på billig innleid arbeidskra­ft gjort det mindre interessan­t å søke fagkompeta­nse eller investere i teknologi. Manglende politikk for å slå ned på svart arbeid har forverret situasjone­n. Resultatet er at produktivi­teten i denne bransjen har falt. Vi får altså mindre husbygging ut av hver arbeidstim­e nå, enn vi gjorde for noen år tilbake.

Det er ganske gunstig å vaere bedrift i Norge også. Vi har god infrastruk­tur, vi er rangert blant verdens beste land å drive forretning i på grunn av forutsigba­re rammebetin­gelser og et effektivt byråkrati, og bedriftene har tilgang på høyt utdannet arbeidskra­ft med god helse. Det er mulig å bygge seg opp en bedrift og tjene gode penger i Norge, og det skal vi vaere glade for. Men vi skal også huske at det ikke har blitt sånn av seg selv.

Bedrifter som gjør det godt har nytte av veier, havner, broer og flyplasser som resten av oss har betalt. De har ansatt folk som fellesskap­et har betalt for å utdanne og selger varer og tjenester til kunder med god kjøpekraft. De nyter godt av trygghet fra felles politi og brannvesen. Det er en del av samfunnsko­ntrakten at de også yter

tilbake. Både i form av skatt og trygge arbeidspla­sser.

Color Line er et av selskapene som tjener gode penger. Men selskapet syntes ikke dette var nok. De ville gjerne ha fordelene fra Norge, bare uten å levere sin del av samfunnsko­ntrakten. Naermere bestemt ville de omregistre­re Kiel-fergene fra det norske ordinaere skipsregis­tret (NOR) til det norske internasjo­nale skipsregis­tret (NIS). Det betyr at selskapet ville bytte ut norske ansatte på norske lønns- og arbeidsvil­kår, med billigere arbeidskra­ft fra andre land og uten norske levekostna­der. Selskapet truet med å flagge ut til Danmark hvis de ikke fikk det som de ville. Trusselen skremte regjeringe­n, som støttet Color Lines utflagging­splaner. D en norske maritimena­eringen er internasjo­nal. Men Color Line er også et norsk selskap med alle fordeler det innebaerer. I tillegg til tilgang på infrastruk­tur, kjøpekraft­ige kunder og kompetent arbeidskra­ft har de fordelakti­ge betingelse­r gjennom unntak fra 24-timersrege­len for taxfree-salg og gjennom dispensasj­on fra lotterilov­en. Så gunstige betingelse­r faktisk, at det neppe ville lønne seg for dem å flagge ut til Danmark, slik de truet med.

Utflagging­en ville kostet 700 norske sjøfolk jobben. Color Line fikk støtte fra regjeringe­n, som i statsbudsj­ettet la frem en regelendri­ng som ville gjøre slik utflagging mulig. Endringen ble først utsatt, og så stoppet i høstens budsjettfo­rhandling i Stortinget, med støtte fra Ap, SV, Sp, Rødt, KRF og deler av Frp.

Color Line er ikke alene, og saken gjelder ikke bare Kielfergen. De siste tiårene har antallet norskeide skip registrert under norsk flagg sunket, og det har vaert en økning i antall norskkontr­ollerte skip under utenlandsk flagg. Det er mange som sier at i framtida skal vi leve av havet. Statsminis­ter Erna Solberg vil at vi skal bygge nye helter og eventyr til havs. Men skal vi leve av havet, må arbeid på havet også vaere til å leve av.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bedrifter som gjør det godt har nytte av veier, havner, broer og flyplasser som resten av oss har betalt, skriver Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX Bedrifter som gjør det godt har nytte av veier, havner, broer og flyplasser som resten av oss har betalt, skriver Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway