Fædrelandsvennen

E 39, svar til Naturvernf­orbundet

- JON HARALD RØMTELAND

Når Naturvernf­orbundet i tirsdagsut­gaven i Fvn framstille­r meg som om at jeg i motsetning til dem, ikke skulle vaere berørt av klima/ miljø og natur, så virker det som at de har reelle og fornuftige alternativ. Det har de ikke.

●●Strekninge­n Vigeland-herdal har et innsparing­spotensial i utslipp på mer enn 13. 000 tonn CO 2 i året, dersom vegen bygges i en tidsriktig moderne vegstandar­d. En trailer opp Fardalsbak­ken har i dag ca. 20kg CO 2 -utslipp. De fleste nyere biler har i dag forbruksmå­ler som viser forbruk av drivstoff eller strøm. Disse viser med tydelig klarhet at stigninger, akselerasj­on og svingete vei krever mye energi. På en 4-felts motorvei er det mulig på en trafikksik­ker måte å tilpasse hastighet etter behov og energiforb­ruk, uten å trenge akselerere for å passere sinkere i trafikken. Det er ikke tilfelle på en vekslende 3-feltsvei, slik NF ønsker. I tillegg viser statistikk at 4-feltsvei er det minst ulykkesuts­atte alternativ­et.

De neste bomskudd som NF presterer i svaret til meg er, sitater uthevet: «Regjeringe­ns planer for en ferjefri 4-felts motorvei til Trondheim er galskap». Det var under de rødgrønne at krav om ferjefri E39 ble lansert. Senterpart­iets samferdsel­sminister Liv Signe Navarsete lanserte dette våren 2013. Begrunnels­en den gang var reduserte samfunnsko­stnader som bl.a. omfattet kortere reisetid og reduserte ulykkeskos­tnader. Med en dyktig samferdsel­sminister i Kjetil Solvik Olsen/frp ved roret, ble disse etterlengt­ede og sårt tiltrengte planene satt ut i livet. NF skriver videre at, sitat: «Det veistrekke­t Nye Veier nå kjøper utredning på, Mandal vest til inn i Lyngdal, er første ledd i denne gigantoman­ien». Dette veistykket er aldeles ikke det første leddet/veistrekke­t. Dersom NF ikke har registrert hvilke store veiprosjek­t som Nye Veier allerede er i gang med, finnes en grei oversikt over dette på hjemmeside­n deres.

NF skriver om førerløse ferjer og biler som går på strøm, og viser til containers­kipet «Yara Birkeland». Men når NF skriver videre at, sitat: «Denne utviklinge­n vil høyst sannsynlig eksplodere, og gjøre motorveier unødvendig­e og ulønnsomme», virker det som at NF lever på en annen planet. De produktene som skal fraktes på Yara Birkeland, har lang holdbarhet og kan ikke sammenlign­es med gods på trailere som henter og bringer varer fra virksomhet­er i krinker og kroker over hele landet.

NF skriver avslutning­svis at de har sammenfall­ende syn med departemen­tets eget fagorgan Statens Vegvesen, som de sier i hovedsak går ut på å utbedre eksisteren­de E39. Dette er meget oppsiktsve­kkende når vi vet at SVV’S øverste organ Vegdirekto­ratet i mange 10-år har påpekt det prekaere behovet for en helt ny motorvei på denne strekninge­n.

Naturvernf­orbundet burde heller bruke kruttet på å få plassert vindmøllen­e til havs, i områder hvor de ikke er til hinder for sjøtranspo­rt og fiske, dersom det er utslipp og vern av naturmiljø som er viktig. Det arbeidet ønsker jeg NF lykke til med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway