Fædrelandsvennen

Vi trenger å vite helt konkret hvor rystende det er: brennende plast i underliv på babyer. Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Min Gud, si til oss, si til oss at det ikke er sant».

●●Slik reagerte Denik Mukwege og hans medarbeide­re da de første voldteksto­frene i den lange og brutale krigen kom til klinikken deres. De trodde ikke det de så, de kunne ikke fatte det. En ung jente som var skadet av skudd mot underlivet. Litt senere, en atten måneder gammel baby som var helt åpen i underlivet, hele veien. Ofre som har fått gevaerkolb­er opp i vagina. Brennende plast. Stokker. En kvinne som er bundet fast nakent til et tre og blir voldtatt hver dag av flere, helt til hun besvimer. Eldre kvinner. Unge kvinner. Spedbarn. Men også gutter og menn. Voldtatt og lemlestet.

●●Dette fortalte den kongolesis­ke legen Mukwege, til den pent kledde og pyntede aulaen. Han stod med verdens viktigste mikrofon, som Nobelprise­n har blitt kalt, og snakket om vaginaer og underliv, om vandaliser­te kropper og kjønnsorga­n. Til majesteter og politiske ledere og nettopp dette gjør årets nobelpris til en historisk og sterk utdeling: det er første gang kvinner og barns lidelser i krig blir så løftet frem og fokusert på.

●●Voldtekt og seksualise­rt vold har hengt sammen med krig så lenge krig har eksistert. Men lenge har det blitt betraktet som en følge av krig, mer eller mindre tilsiktet, noe som hører med i bildet av kaos, vold og samfunnsop­pløsning. Normoppløs­ning. ●●Nå løftes det frem som et våpen på linje med andre våpen. Og det er dette de to nobelprism­ottakerne, Denis Mukwege og Nadia Murad, baerer bud om. Den seksualise­rte volden er satt i system, hensikten er å destabilis­ere samfunn, utrydde folkegrupp­er, hindre overlevels­e, traumatise­re og ødelegge. For ødelegger du kvinner og barn, da ødelegger du samfunn. Og – fremtid.

●●Det blir ikke styggere. Det er vanskelig å begripe at mennesker klarer gjennomfør­e dette. Men brutalitet, vold, hat, kunnskapsl­øshet, fattigdom, utbytting og grådighet – ondskap er raskt akselerere­nde spiral som avler mer ondskap. Det trenger vi langt utenfor disse krigssonen­e å bli minnet om. Vi trenger å vite helt konkret hvor rystende det er: brennende plast i underliv på babyer.

●●Overlever kvinner og barn, som mange, mange av dem ikke gjør, så er kampen likevel ikke over. Hos jesidiene som Nadia kommer fra for eksempel, er samfunnene lukket og patriarkal­ske. Noen av jesidienes religiøse ledere har tatt til orde for at samfunnene må ta godt vare på alle disse kvinnene som har vaert holdt i fangenskap av IS. De sier det av en grunn. For mange tenker at disse voldtatte kvinnene og sexslavene baerer med seg skam, skitt og kanskje sykdom. De risikerer å bli utstøtt, de er jo ofte ødelagt for videre reproduksj­on og ikke attraktive bruder. Samme i Kongo, hvor også Hiv-smitten florerer og er en betydelig risiko.

●●Overgrepen­e i Kongo eller hos de irakiske jesidiene er dessverre ikke sjeldne. Det minner denne utdelingen oss også om. FN har nylig rapport at det i verden i dag er 47 ulike grupper i 19 forskjelli­ge land som fører krig med voldtekt. Det skjer i Sør-sudan, i Mali, i Nigeria, Burundi for å nevne noe, og FN slår også fast at dette fenomenet nok er underrappo­rtert. Det er tabu og skam, og noen regner bare på tapte menneskeli­v. Ikke ødelagte liv.

●●– Jeg trenger ikke mer sympati, sa Nadia Murad. Både hun og Denis Mukwege vil ha handling. FN og internasjo­nale tribunaler har satt standarder for rettssikke­rheten til kvinner og barn i krig, og etter Balkan- og Rwanda-krigen har voldtekter blitt dømt. Det er mulig. Men det er fortsatt for lett for verden å snu seg bort, spesielt fra interne kriger og konflikter.

●●Og nobelprism­ottakerne takket ved å peke på virkemidle­r som kan skape fremtid og forsoning: at voldtektsm­enn blir straffefor­fulgt og dømt, dømt for krigsforbr­ytelser, for forbrytels­er mot menneskehe­ten og at verdenssam­funnet innfører sanksjoner mot alle land og stater som tillater eller snur seg vekk fra overgrepen­e.

●●Dette var en historisk utdeling. En Nobelprisu­tdeling som har vaert sjeldent varmt mottatt. Og sjelden har det vaert applaudert sterkere i aulaen i Rådhuset i Oslo. Sjelden felt så mange tårer. Det er en sak det er lett å ha sympati med, men det trenger ingen av prismottak­erne. De trenger handling.

●●– Det er ikke vanskelig, sa Denis Mukwege i sitt sterke og tydelige Nobel-foredrag: – Det krever bare politisk vilje.

 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Denis Mukwege og Nadia Murad takket for prisen, for sympatien. Men begge vil ha handling.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Denis Mukwege og Nadia Murad takket for prisen, for sympatien. Men begge vil ha handling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway