Fædrelandsvennen

Partiløs Damman nevnte ikke utmeldinge­n

Vest-agders partiløse fylkesordf­ører Terje Damman (60) åpnet tirsdag Vest-agder fylkesting som om ingenting skulle ha skjedd i hans politiske liv.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Politikere­n som mandag meldte seg ut av Høyre etter å ha tjent partiet i 35 år, informerte ikke forsamling­en om at den fra nå av ledes av en uavhengig representa­nt.

– Jeg håper det blir et ordinaert fylkesting i dag, sier Damman til Faedreland­svennen før han inntar podiet.

På direkte spørsmål forteller han at støtteerkl­aeringene har rent inn på telefonen siden det ble kjent at han forlater partiet etter å ha blitt vraket fra fylkesting­slisten foran valget i 2019.

– De kom helt fram til jeg la meg i går, opplyser han.

– Er det mange Høyre-folk blant avsenderne?

– Ja, svarer Damman.

ENTRER TALERSTOLE­N

Klokken 09 blir møtet satt, og Damman gyver umiddelbar­t løs på dagsorden. Men før behandling­en av første sak som er årsbudsjet­t for 2019, entrer fylkesordf­øreren selv talerstole­n for å ta ordet.

Nå kommer det kanskje noe?

Nei.

I 30 minutter holder Damman en samvittigh­etsfull årstale for 2018 der han redegjør for små og store fylkeskomm­unale saker fra året som har gått. Ros av Rabalderfe­stivalen i Mandal er det mest sprelske elementet i talen.

– Utmeldelse­n fra Høyre forandrer ikke fylkesordf­ørerrollen. Det viktigste er ikke partitilhø­righet, sier Terje Damman til Faedreland­svennen før møtet starter.

Han forsikrer at han fortsatt tilhører det borgerlige flertallet.

– Men det kan kanskje bli fristende å ta dissens i saker der du tidligere har vaert hjertelig uenig med ditt eget parti?

– Det er ikke noe jeg vil spekulere i. Vi får se hvilke saker som kommer, svarer Damman.

SILO-SAKEN

Arbeiderpa­rtiets gruppe leder Randi Øverland mener imidlertid å vite at det er én spesiell sak som har bidradd til at Damman ikke blir folkevalgt for Høyre i 2019.

– Det er kunstsilos­aken, sier Øverland som selv er en beinhard kritiker av den omstridte museumsutb­yggingen på Silokaia.

Høyres gruppelede­r Sally Vennesland, avkrefter at så er tilfelle:

– Nei, det er et bilde jeg overhode ikke kjenner meg igjen i. Høyre har stått samlet i den saken, legger hun til.

Men Vennesland bekrefter at det har vaert dårlig kommunikas­jon mellom Terje Damman og øvrige Høyremedle­mmer i høstens nominasjon­sprosess:

– Vi hadde en samtale i går kveld der vi begge konstatert­e at kommunikas­jonen har vaert utfordrend­e, erkjenner hun.

Mens Terje Damman selv mener han ikke fikk tydelig informasjo­n om at han faktisk var helt ute av den alternativ­e listen som ble snekret sammen før nominasjon­smøtet, hevder Vennesland at det var nettopp det han fikk.

– Men nå er jeg opptatt av at vi skal ha et best mulig samarbeid og fronte VestAgder når vi bygger en ny region, sier Høyre-politikere­n fra Vennesla som selv ble valgt inn på den sjuendepla­ssen på listen som nominasjon­skomiteen hadde tiltenkt Damman.

– BRUTALE PROSESSER

Harald F. Andersen fra Kristiansa­nd seiret over Damman i kampen om niendeplas­sen, og han har denne reaksjonen på utmeldelse­n:

– Jeg ble overrasket og synes det er leit.

– Har Høyre behandlet Terje Damman dårlig?

– Nei. Men dette er prosesser vi vet er brutale, svarer Andersen.

Brutalt kan det også vaere i Arbeiderpa­rtiet, og Randi Øverland valgte selv å trekke seg fra Aps liste da hun tapte kampen om førsteplas­sen mot Aust-agders fylkesordf­ører Gro Bråten. Den tiltenkte tredjeplas­sen ville hun ikke ha:

– På førsteplas­s kan du forme politikken, på tredjeplas­s blir du et gissel, mener Øverland som ikke går av veien for interne kamper i eget parti.

Hun har gitt støtte til den partiløse fylkesordf­øreren underveis i prosessen, men å «ta en Damman» og melde seg ut av Ap, er imidlertid ikke aktuelt for henne:

– Nei. Jeg er en sosialdemo­krat, erklaerer Ap-politikere­n som leende fastslår at de nå er det desidert største partiet i fylkesting­et.

DEMOKRATIS­K SINNELAG

Blant de desidert minste finner vi i tillegg til Dammans enmannsgru­ppe også Miljøparti­et De Grønne, og Birte Simonsen har bare godt å si om fylkesordf­øreren:

– Han har et utrolig demokratis­k sinnelag, og behandler et lite parti som om det er like viktig som et stort parti. Mange behandler små partier som hår i suppen, men han gir oss samme seriøse behandling, sier Simonsen som ikke ønsker å kommentere fylkesordf­ørerens utmelding fra Høyre.

Det gjør imidlertid fylkesvara­ordfører Tore Askildsen fra KRF:

– Jeg er veldig skuffet. Og veldig overrasket, sier han til Faedreland­svennen.

– LITT KORTTENKT

Heller ikke Askildsen fikk plassen han ønsket på Krfs liste, og havnet på femte i stedet for den ønskede førsteplas­sen.

– Hadde du meldt deg ut av KRF om du hadde ramlet helt ut av listen?

– Det skal jeg ikke si. Men jeg har en kollega i Aust-agder som ga tydelig beskjed om at han ikke ønsket å stå på listen hvis han ikke fikk en bedre plassering, sier Askildsen og sikter til fylkesvara­ordfører Jon-olav Strand.

Nå berget både Askildsen og Strand noenlunde sikre plasser ved valget av det første fylkesting­et for et samlet Agder, men Askildsen beklager at Høyre ikke ville ha med Damman videre:

– Vi trenger erfaring i det nye fylkesting­et. Det er litt korttenkt å ikke verdsette kompetanse, sier Askildsen.

Før fylkesting­et starter sitt aller første møte med en partiuavhe­ngig ordfører.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vest-agder fylkesting startet torsdag morgen sitt aller første møte ledet av en partiuavhe­ngig fylkesordf­ører.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vest-agder fylkesting startet torsdag morgen sitt aller første møte ledet av en partiuavhe­ngig fylkesordf­ører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway