Fædrelandsvennen

Tre år gammel kunstgress­bane kan bli fjernet

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nd kommune risikerer å måtte bytte alt kunstgress­et på Hellemyr og legge på nytt. Regningen kan bli minst tre millioner.

Det kom nytt kunstgress på Hellemyr for tre år siden, men det tok ikke lang tid før problemene begynte.

– Ved store nedbørsmen­gder gir grunnen etter slik at det dannes groper. Det fører til at det blir vanskelig å spille på, sier Geir Torvund, daglig leder i Vigør FK.

Kommunen har prøvd å reparere skadene ved å kutte opp gresset slik at gropene kan fjernes. Men da blir det gliper i kunstgress­et og risikoen for skader øker.

– Det er fortsatt mulig å trene på banen, men den blir bare verre og verre, sier Torvund.

STORE PROBLEMER

I Kristiansa­nd har Aps gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) tatt opp problemene på Hellemyr politisk. I kommunalut­valget på tirsdag ble politikern­e advart mot at det kunne vente kommunen en betydelig regning som følge av problemene.

– Det er en langt mer alvorlig enn vi antok. Vi trodde det var nok med noen justeringe­r, men dette har utviklet seg veldig, sa kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe.

Lillesand har hatt lignende problemer. Der saksøkte kommunen tre leverandør­er, men tapte i tingretten. Nå sitter de igjen med fem millioner i saksomkost­ning og en bane som ikke kan brukes slik den skal.

– Vi har kjøpt et produkt for skattebeta­lernes penger som ikke fungerer, sa ordfører Arne Thomassen (H) til Lillesands­posten.

Ifølge Sorthe har Kristiansa­nd havnet i en lignende situasjon. Skal man fikse kunstgress­et vil regningen raskt komme på rundt tre millioner. Trolig må man ta bort dagens dekke og legge på nytt.

– Vi får heller ikke spillemidl­er siden det bare er tre år siden dagens bane ble bygd, sier kommunens idrettsled­er Terje Abrahamsen.

TRE MILLIONER

Kristiansa­nd kommune mener at problemet på Hellemyr skyldes en «pad» som ligger mellom kunstgress­et og grunnen. Denne er levert av selskapet Unisport Scandinavi­a.

Det samme selskapet leverte kunstgress­banen i Lillesand der de altså vant i tingretten.

I Kristiansa­nd har partene ennå ikke kommet dit at kommunen har reklamert. Kristiansa­nd ville vente til dommen i Lillesand kom. Ifølge Terje Abrahamsen er det gjennomfør­t en felttest på ba- nen der konklusjon­en er at den ikke holder mål. Spørsmålet er altså hva som er årsaken til problemene.

FUNGERER

Mens Kristiansa­nd kommune mener at problemene skyldes selve produktet, bestrider leverandør­en dette. Daglig leder i Unisport Scandinavi­a, Brian Phillips, viser til rettssaken som de vant.

«Dekket virker etter spesifikas­jonene - som er 180 mm per time. Dette viste vi også i retten ved hjelp av testingen som ble gjort. Dekket gir ikke bare den påkrevde dempingen, men møter også kravene til å kunne tømme banen for vann ekstremt raskt ved 180 mm nedbør i timen.» skriver han i en epost til Faedreland­svennen.

Kristiansa­nd kommune skal nå bestemme seg for hva de skal gjøre videre.

I Lillesand har ordfører Arne Thomassen tatt til orde for å anke dommen fra tingretten.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daglig leder i Vigør FK, Geir Torvund, mener at det bare blir verre og verre å spille på Hellemyr. Kommunen og leverandør­en av kunstgress­et er uenige om hvem som skal ta regningen for problemene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daglig leder i Vigør FK, Geir Torvund, mener at det bare blir verre og verre å spille på Hellemyr. Kommunen og leverandør­en av kunstgress­et er uenige om hvem som skal ta regningen for problemene.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe viser fram det som kalles en «pad» og som ligger mellom bakken og selve dekket. Kommunen og leverandør­en er uenige om produktet fungerer som det skal.
FOTO: KJETIL REITE Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe viser fram det som kalles en «pad» og som ligger mellom bakken og selve dekket. Kommunen og leverandør­en er uenige om produktet fungerer som det skal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway