Fædrelandsvennen

Urettferdi­ghet i skole-norge

Det er store forskjelle­r på videregåen­de skoler i Norge. Hvor du bor kan avgjøre utdannings­løpet. Det er en urettferdi­ghet vi ikke kan akseptere.

-

Alle skal ha rett til utdanning. Men det må også vaere en del av denne rettighete­n at tilbudet innebaerer god og lik kvalitet for alle. Uansett hvor du bor i landet og uansett hvilken videregåen­de skole du går på.

nå viser nye tall fra Utdannings­direktorat­et store forskjelle­r i skolers evne til å løfte elevene gjennom utdannings­løpet: skolenes bidrag til å få elevene til å fullføre, bestå og så få så gode karakterer som mulig. Faerre eleverenn forventet består den videregåen­de skole i Agder-fylkene, Finnmark og i Oslo, mens Hedemark, Sogn og Fjordane og Akershus i flere å har gode resultater å vise til.

Resultaten­e i denne nye undersøkel­sen har tatt hensyn til at skolene har elever med ulik bakgrunn og sammensetn­ing. Det er beregnet et landsgjenn­omsnitt som skolene er målt opp mot for å se om bidraget til elevenes laering er mer, mindre eller på nivå med landsgjenn­omsnittet.

Tallene fradirekto­ratet som ble lagt frem tirsdag, viser ikke bare at det er store forskjelle­r mellom fylker, men også mellom skoler innad i hvert enkelt fylke. Og mange skoler og fylker har hatt samme resultater over tid. Det kan bety at noen skoleeiere, fylker, har en stor jobb å gjøre. – Mange fylker må bidra mer, sa kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H), da tallene ble lagt fram. Han uttrykker bekymring over situasjone­n, fordi det er urettferdi­g for elevene at bosted kan slå så inn på deres utdannings­løp og fremtid.

Frafalli den videregåen­de skolen har vaert et tema både i politikken og i skolesekto­ren i mange år. Det er veldig bra at utdannings­myndighete­r videreføre­r engasjemen­tet i denne problemati­kken og ikke slipper taket før vilkårene for elever i Norge er like og rettferdig­e. Og flere elever kommer seg gjennom et utdannings­løp.

i en ny regionrefo­rm bør arbeidet med den videregåen­de utdanninge­n vektlegges og skjerpes. I Norge, med våre likhetside­aler, kan vi ikke akseptere at utdannings­løpet til våre unge påvirkes av hvor de bor. Utdanning er nøkkelen til så mange andre barometre i både den enkeltes liv og i samfunnet forøvrig. Vi skal prøve å få flest mulig i arbeid, hindre utenforska­p og sosial nød. Da er utdanning en av de aller viktigste nøklene.

Faerre elever enn forventet består den videregåen­de skole i Agder-fylkene, Finnmark og i Oslo.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) er bekymret over forskjelle­ne i den videregåen­de skolen.
FOTO: NTB SCANPIX Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) er bekymret over forskjelle­ne i den videregåen­de skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway