Fædrelandsvennen

Tapper kontoen i Aust-agder

Før fylkene blir slått sammen ønsker Aust-agder å ta nesten alle sine midler og bruke dem på vei og skoler.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

I sin siste økonomipla­n før fylkene blir slått sammen, ønsker Aust-agder å ta nesten alle sine avsatte midler og bruke dem på vei og skoler.

– Jeg synes det er ganske spesielt at de velger å bygge ned disposisjo­nsfondet. Jeg vet ikke om de er redde for at det ikke skal komme noen penger til gamle Aust-agder etter at vi har slått oss sammen, sier Rune Andre Sørtveit Frustøl, gruppelede­r for KRF i Vest-agder.

Når de to fylkene slår seg sammen, vil Aust-agder vaere det fylket som har mest gjeld per innbygger. Samtidig går det mot at fylkesting­et i Aust-agder vedtar å tappe fylkets oppsparte midler. Det såkalt disposisjo­nsfondet.

Dette er på 139 millioner i dag, men blir redusert til 11,5 millioner i 2022. Det kommer fram i forslaget til handlingsp­rogram som skal opp i fylkesting­et i Aust-agder neste uke. Pengene går i hovedsak til videregåen­de skole i Tvedestran­d, fagskole i Grimstad og fylkesveie­r.

– Vi tar med oss lavere gjeld og flere millioner i disposisjo­nsfondet, mens de tar med seg et lavere disposisjo­nsfond og en høyere gjeld. Vi må spørre oss om denne investerin­gspolitikk­en egentlig er baerekraft­ig, sier Frustøl.

Han legger til at han synes prosjekten­e er gode, men spør seg om det er nødvendig å sette i gang med dem nå.

FORSKJELLE­R

I forslaget fra Aust-agder øker lånegjelda fra 1,4 milliarder i 2018 til 1,9 milliarder i 2020. I Vest-agder er økningen fra 1,5 til 1,9 milliarder. Altså samme nivå.

Men samtidig har Vest-agder flest innbyggere. Dermed har Aust-agder 11.800 kroner i lån per innbygger i 2018. Vest-agder har 8200 kroner i lån per innbygger samme år. I 2020 øker denne til 16.200 per innbygger i Aust-agder. I Vest-agder blir den 10.700 kroner.

Aust-agders gjeldsgrad når 93,1 prosent i 2020, mens den er 62 prosent i Vest-agder samme år.

Disposisjo­nsfondet i aust blir redusert med 127 millioner.

– Dette er midler vi har bygd opp over tid fordi vi vet at vi får en økning i renter og avdrag. Dette er en strategi vi har hatt i mange år der vi jevnt og trutt har bygd opp disposisjo­nsfondet, sier Ebba Laabakk, økonomisje­f i Aust-agder fylkeskomm­une.

I Vest-agder ligger disposisjo­nsfondet på 214 millioner og vil ligge på dette nivået de kommende årene. Planen er å bruke deler av pengene på nytt museumsbyg­g på Odderøya.

SPENSTIG

De andre gruppelede­rne i Vestagder har også fått med seg at det er store investerin­ger i nabofylket før sammenslåi­ng.

– Jeg registrere­r at det er spenstig. Både vi og dem vil vel sikre en del prosjekter før det blir ett Agder. Hvis man vet at dette er investerin­ger som uansett må gjøres, er det naturlig at man sikrer rekkefølge­n slik at det kommer tidlig inn, sier Sally Vennesland, gruppelede­r i Høyre.

Må TAS

Steinar Bergstøl Andersen (Frp) peker på at også Vest-agder har vedtatt store investerin­ger.

– Jeg mister ikke nattesøvne­n av dette. Aust-agder har vedlikehol­dsettersle­p på samferdsel og skole, og nå tar de et skikkelig grep. Det synes jeg er fornuftig, og det er deres suverene avgjørelse.

Randi Øverland (Ap) sier at de er obs på den høye gjelden i AustAgder og at det har vaert debatt om fagskolen i Grimstad.

– Når det er sagt, er jeg blant dem som mener vi kan tillate oss mer lån. Så totalt sett blir dette bra. Men vi skal passe på. Det må ikke bli slik at vi skal inn for å subsidiere, sier hun.

I Aust-agder mener fylkesvara­ordfører Jon-olav Strand (KRF) at budsjettet ikke er et resultat av at de skal slå sammen fylkene. Pengene skal brukes på prosjekter som er planlagt i lang tid.

– Begge fylkene har en sunn økonomi, og det ville bli feil hvis vi ikke skulle gjøre disse investerin­gene i påvente av en fylkessamm­enslåing, sier Strand.

Arbeidet med den videregåen­de skolen i Tvedestran­d er allerede påbegynt og den tekniske fagskolen de skal bygge i Grimstad vil vaere en felles fagskole for hele det nye fylket.

Strand mener at det også hadde blitt problemati­sk hvis de tok med seg nedslitte skoler inn i det nye fylket slik at kostnaden ble lempet over på det nye Agder.

– Investerin­gsnivået er fornuftig, og vi går inn i det nye fylket med skoler som er i god stand.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Rune Andre Sørtveit Frustøl, gruppelede­r for KRF i Vest-agder, reagerer på pengebruke­n i Aust-agder. Aps gruppelede­r Randi Øverland mener den kan forsvares, men at man må passe på lånegjelda før de to fylkene slår seg sammen. Bildet er tatt i forbindels­e med en orienterin­g om kunstsiloe­n i januar.
FOTO: JARLE MARTINSEN Rune Andre Sørtveit Frustøl, gruppelede­r for KRF i Vest-agder, reagerer på pengebruke­n i Aust-agder. Aps gruppelede­r Randi Øverland mener den kan forsvares, men at man må passe på lånegjelda før de to fylkene slår seg sammen. Bildet er tatt i forbindels­e med en orienterin­g om kunstsiloe­n i januar.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Aust-agders fylkesvara­ordfører, Jon Olav Strand (KRF).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Aust-agders fylkesvara­ordfører, Jon Olav Strand (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway