Fædrelandsvennen

Lucia og lyset

-

«Inn i vårt mørke hus, Stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Lucia».

Er du så heldig å vaere invitert til Lucia-feiring i dag? Med barneøye som funkler like sterkt som lysene, enten de er batteridre­vet eller ekte. Med sanger som berører like sterkt enten barna treffer tonen eller ikke. Med lussekatte­r som smaker like godt enten det er safran eller gurkemeie som står for gulfargen. Med håp om lys og varme, midt i mørketiden.

Ja, for det er lyset, gleden og fellesskap­et som står i fokus for vår Lucia-feiring. Denne skikken som for alvor spredte seg her nord fra 1850-tallet, er trolig en blanding av førkristen hyllest til lyset (luc betyr lys) og feiring av helgenen Lucia.

Denne unge, kristne kvinnen som ble drept sannsynlig­vis i år 303 under keiser Diokletian­s forfølgels­e av de kristne. En historisk person, altså, som ble født på Sicilia på 280-tallet og led martyrdøde­n i ung alder. Dødsdagen 13.12 ble en merkedag på primstaven da kristendom­men kom til Norden.

Nettopp koplingen mellom mørketiden, martyren Lucia og lyset, minner oss om det kristne håpet. Dette håpet – som er knyttet til Han som kom julenatt! Dette håpet – som er bundet til Han som er Verdens lys! Dette håpet – som for alltid står fast: at hver den som følger Jesus, ikke skal vandre i mørket, men ha livets lys! MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway