Fædrelandsvennen

Norsk storseier mot Spania

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Norge beseiret Spania i EM med 33-26 onsdag ettermidda­g.

Norge fikk en veldig traurig start, men klarte å komme seg etter pauseprate­n. For det spillerne viste i første omgang var ikke bra.

Det manglet energi og trøkk. Spanjolene, som ikke hadde noe å spille for, så ut som om de spilte for Em-gull.

Det ble et unødvendig drama, der spanjolene fikk lov til å spille sitt spil. Akkurat det landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n hadde snakket om på forhånd.

Scoringsor­gie

I pausen hadde Norge sluppet inn flere mål (17) enn laget gjorde i hele kampen mot Nederland drøye 17 timer før (29-16).

Riktignok kunne laget gå til garderoben med ledelse 18-17, men hele omgangen var urovekkend­e.

Landslagst­rener Hergeirsso­n valgte å starte med Silje Solberg i mål, til tross for at Katrine Lunde sto supert mot Nederland. Solberg tok kun én redning på ti skudd, men kan på ingen måte lastes fullt og helt. Forsvaret var ikke i naerheten av det som ble vist mot Nederland.

Hun ble byttet ut etter vel 13 minutter, men Katrine Lunde hadde heller ikke de store redningene. Kun to før pause.

Var spillere slitne? De manglet energi og trøkk. Takket vaere kaptein Stine Bredal Oftedal, som likevel scoret jevnt og trutt, hang Norge med fremover.

Hun fikset seks mål åtte forsøk på de første 30 minuttene.

Kampfakta

norge:

toppscorer Spania: Jimenez 5. Dommere:

Spania – Norge 26-33 (17-18)

EM, hovedrunde­n gruppe 2 Cirka 1800 tilskuere i Palais des sports Jean Weille

Katrine Lunde, Silje Solberg – Henny Ella Reistad 2, Emilie Hegh Arntzen 3, Veronica Kristianse­n 2, Heidi Løke 3, Silje Waade, Stine Bredal Oftedal 8, Malin Aune 4, Kari Brattset 1, Linn Jørum Sulland 1, Sanna Solberg 1, Camilla Herrem 4, Marta Tomac, Marit Røsberg Jacobsen 3, Vilde Ingstad 1.

Soledad Lopez

Charlotte Bonaventur­a og Julie Bonaventur­a, Frankrike. Spania 5 x 2 min. og et rødt kort, Norge 1 x 2 min.

Vingene har også vist at de kan levere klassescor­inger. Malin Aune er landslaget­s mest treffsikre i dette mesterskap­et, og da Marit Røsberg fikk sjansen på ordentlig på den samme plassen, var også hun stor.

Jacobsen har hatt en super periode i Danmark, og kommet på høstens lag. Sammen med Camilla Herrem og Sanna Solberg sto da kantene for syv mål.

Fryktet Spanjolene

Tidligere på dagen fortalte Thorir Hergeirsso­n at kampen mot Spania ville bli helt annerledes enn den mot Nederland. Han fikk rett.

Spania hadde ingen mulighet til avansement, men kjempet hardt. De var intense, spilte naermere Norges forsvar og klarte å overliste det.

I garderoben var det ingen tvil om beskjeden: De norske spillerne måtte bli tøffere, og stå høyere i forsvaret.

Norge hørte på treneren og kjørte fra. Etter 17 minutter i andre omgang sto det 31–22 til Norge. Saken var biff.

Kapteinen ble selv kåret til banens beste. Åtte mål banket hun inn. Etterpå var det forsiktig jubel. Alle visste at dette kunne bli alt og ingenting, og det hele ble avgjort da Ungarn møtte Romania i går kveld. Ungarerne måtte slå sine rivaler med minst tre mål for at det skulle bli semifinale på det norske laget.

Utvisninge­r:

?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Her jubler Camilla Herrem underveis i kampen.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Katrine Lunde sto som en levende vegg mot Nederland, men slet mer mot Spania.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Stine Bredal Oftedal og Norge har fått opp dampen i håndball-em. Hun ble banens beste og toppscorer i denne kampen.