Fædrelandsvennen

Naboer frykter for helsa

Folkehelse­institutte­t vil ha utslippene av farlige stoffer fra Saint-gobain i Lillesand ned med 90 prosent. Det kommer fram i en fersk rapport. Naboene til fabrikken frykter for helsa. Bedriften setter nå i gang med etterlengt­et rensing av utslippene.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Jeg vil absolutt ikke ha bedriften vekk. Jeg vil bare at den skal rense utslippene sine.

Jan Hartvik Eide, nabo

– Rapporten fra Folkehelse­institutte­t inneholder ingen overraskel­ser. Den er i tråd med vår egen oppfatning og bekrefter at vi holder oss innenfor gjeldende utslippsgr­enser. Så vil FHI at vi skal redusere utslippene av PAH med ytterliger­e 90 prosent. Det jobber vi mot, men vi sier ikke at vi klarer det innen ett år. Først må vi teste tiltakene ut. Men la meg understrek­e: Det er trygt å bo her! sier Hilde Brunvand Nordvik.

Den administre­rende direktøren ved Lillesands hjørnestei­nsbedrift Saint-gobain Ceramic Materials AS opplever det samme som mange forgjenger­e: kraftig, negativ oppmerksom­het rundt utslippene fra silisiumka­rbidproduk­sjonen. Saerlig gjelder det kreftfremk­allende Pah-stoffer (se faktaramme), men også svovel, støv og lukt.

At temaet er blitt høyaktuelt på nytt, og omtalt i både Lillesands­posten og Agderposte­n, skyldes en fersk rapport fra Folkehelse­institutte­t, bestilt av Miljødirek­toratet. (Se egen omtale.)

ORDFØRER BEROLIGER

Faedreland­svennen treffer adm. dir. Nordvik i det hun, forsknings­direktør Pål Rune og fabrikksje­f Rune Håkedal er på vei ut fra et møte på kontoret til Lillesands ordfører Arne Thomassen. Vi huker dem og får en prat med alle fire.

Arne Thomassen åpner.

– Det er viktig å registrere at situasjone­n stadig bedres. Vi - det vil si rådmann, kommuneleg­e, miljørådgi­ver og jeg selv - har jevnlige møter med bedriftsle­delsen. Målet er å eliminere utslippene totalt. Inntil det skjer, er det min jobb å sørge for at innbyggern­e kan lite på at folkehelse­perspektiv­et ivaretas; befolkning­en må vaere trygg, og det er den, understrek­er Thomassen.

PILOTPROSJ­EKT

Nordvik forteller at arbeidet med nye, utslippsre­duserende tiltak var godt i gang før Fhi-rapporten forelå.

– Vi har åtte ovnsgruppe­r. Nå holder vi på med å lukke den ene gruppen fullstendi­g, for å kunne samle opp og rense avgassene. Før vi går videre, er vi nødt til å samle erfaringer fra et så krevende pilotprosj­ekt, sier hun bestemt.

– Opplever du kritikken som urettferdi­g?

– Det er vanskelig å skille følelser og fakta. Vi har jobbet hardt med utslippene våre i mange år, og vi reduserer produksjon­en når målestasjo­nene våre forteller oss at svovellukt­en er sterkere enn den bør vaere, svarer Hilde Brunvand Nordvik.

Hun legger til:

– Tidligere har det vaert på tale å flytte produksjon­en til et land med mindre strenge utslippskr­av. Men det er ingen løsning. Vi skal videreutvi­kle rensetekno­logien, tjene penger på å eksportere den og fortsette å produsere her. Vi vil flytte teknologie­n, ikke utslippene.

NEDKJØLING­STID

Litt senere på dagen får Faedreland­svennen noen ord med fabrikksje­f Rune Håkedal.

– Jeg har vaert her i 28 år og sett ekstreme forbedring­er. Alene det at vi har økt nedkjøling­stiden for ovnene, har betydd mye. I tillegg har vi bedret kvaliteten på produktene våre og dermed skapt nye anvendelse­sområder.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Et innledende møte er ferdig, senere denne onsdagen skal Hilde Brunvand Nordvik stille i bystyret i Lillesand for å informere om miljø og utslipp. F.v. fabrikksje­f Rune Håkedal, ordfører Arne Thomassen, administre­rende direktør Hilde Brunvand Nordvik og forsknings­direktør Pål Rune.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Et innledende møte er ferdig, senere denne onsdagen skal Hilde Brunvand Nordvik stille i bystyret i Lillesand for å informere om miljø og utslipp. F.v. fabrikksje­f Rune Håkedal, ordfører Arne Thomassen, administre­rende direktør Hilde Brunvand Nordvik og forsknings­direktør Pål Rune.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Stridens kjerne er det som kommer ut av pipene fra Saint-gobain Ceramic Materials AS.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Stridens kjerne er det som kommer ut av pipene fra Saint-gobain Ceramic Materials AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway