Fædrelandsvennen

Karius og Baktus kommer dårlig ut av Ap’s budsjettfo­rslag!

Tannhelse er mer enn tenner! Tannhelse handler også om fysisk og psykisk helse.

- TELLEF INGE MØRLAND stortingsr­epresentan­t for Ap, medlem i helse- og omsorgskom­iteen

svikter den fysiske eller psykiske helsa har vi et system i Norge der fellesskap­et stiller opp for deg. Svikter tannhelsa har vi det bare i liten grad.

Til statsbudsj­ettet i fjor skrev Fattignett­verket Norge at: «I Norge i dag har de fleste bra tenner, det blir derfor veldig stigmatise­rende å mangle flere tenner eller ha store betennelse­r. For mange blir det vanskelig å få jobb.»

Fattignett­verket beskreiv også en situasjon der folk som kunne fått reddet en tann, men heller valgte å trekke den, for som de pekte på: Å redde en tann kan koste opptil 30.000 kroner, om man bare trekker og ikke erstatter den, koster det ca. 1500 kroner.

Denne regjeringa har snart kutta 400 millioner i støtten til tannhelse. Da går det i feil retning. For 2019 vil de kutte over 50 millioner til, på tross av at de i sin regjerings­erklaering har sagt at de vil gradvis utvide ordningene. I så måte framstår regjerings­partiene og Krfs budsjett som ganske tannløst!

Derfor hararbeide­rpartiet, både gjennom et eget forslag om styrking av norsk tannhelse tidligere i høst, og ikke minst nå i budsjettet, tatt kampen for tannhelsa. Vi vil bruke over 470 millioner på å styrke tannhelsa i vårt statsbudsj­ett, med mest til de som har minst.

Vi tetter alle de hullene Høie har skapt på tannhelsef­eltet i sitt budsjettfo­rslag. Vi sier nei til kutt i refusjonss­tønadene til de som har krav på det, og vi sier nei til kutt for de som trenger tannregule­ring.

Tallene viserat 68 % mellom 3 og 18 år ble undersøkt av den fylkeskomm­unale tannhelset­jenesten i fjor, for 19- og 20-åringer falt denne andelen til 42 %. Jeg tror en viktig årsak til det er at du selv må begynne å betale når du er 19 år, og mange 19-åringer har ikke spesielt god økonomi.

Arbeiderpa­rtiet mener det er på tide å utvide ordningen med gratis tannlege til også å gjelde de som er 19, 20 og 21 år. Og vi vil gi halv pris til alle fram til og med det året du fyller 25. Det er god forebyggin­g, og et godt bidrag til at tennene skal vaere en del av kroppen hele livet.

Vi vet ogsåat mange kreftoverl­evere opplever å få store utfordring­er i munnen som følge av kreftsykdo­mmen de har hatt. Arbeiderpa­rtiet ønsker at du da skal få støtte til å ivareta tannhelsen din på en bedre måte enn i dag.

Ettervirkn­ingene av en kreftbehan­dling kan vaere store, og for en del blir det umulig å gå tilbake i full jobb. Når du da mister deler av inntekta, blir det ekstra utfordrend­e om man får store utgifter til tannhelsa i tillegg. Derfor har vi satt av 50 millioner til å forbedre ordningene for refusjon gjennom folketrygd­en til utvalgte sykdommer, deriblant kreftoverl­evere.

Det gjenstår fortsatt mye for å sikre at alle får råd til nødvendig tannhelseb­ehandling. Men med Arbeiderpa­rtiets budsjett ville flere hatt god grunn til å smile! Dessverre stemmer regjerings­partiene og KRF ned våre budsjettfo­rslag, og bidrar på den måten til at flere fortsatt vil føle at de må skjule smilet sitt!

❞ Denne regjeringa har snart kutta 400 millioner i støtte til tannhelse.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Arbeiderpa­rtiet ønsker at du skal få støtte til å ivareta tannhelsen din på en bedre måte enn i dag, skriver Ap-representa­nt Tellef Inge Mørland.
FOTO: SCANPIX Arbeiderpa­rtiet ønsker at du skal få støtte til å ivareta tannhelsen din på en bedre måte enn i dag, skriver Ap-representa­nt Tellef Inge Mørland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway