Fædrelandsvennen

Nedturen som kan koste dyrt

Tap av premiebonu­s er ikke det verste i EM. Olplassen til Tokyo kan vaere truet.

- METTE BUGGE

Em-gull i Frankrike ville ha sikret billett til sommer-ol i 2020 allerede. For laget til Thorir Hergeirsso­n var ikke det en urealistis­k tanke på forhånd. Norge har vunnet syv av de siste åtte Em-gullene. Denne gangen gikk det skeis. Torsdag kom spillerne til Paris, de har slikket sine sår, og hadde kledd seg i rosa i møtet med pressen.

– Det er mye som skjer i hodet, men jeg har ikke tenkt tanken på at vi ikke skal komme til OL, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

I rommet som er tildelt på Marriott Rive Gauche, et firestjern­ers hotell, går spillere fra flere nasjoner forbi.

Målvakt Katrine Lunde får klem av en russisk lagvenninn­e fra tiden i Rostov Don. Bredal Oftedal blir stående å småprate med svenskene. Det er de som er motstander­e i kampen om femteplass­en i dag. Og de slo Norge i VM i fjor, uten at det fikk konsekvens­er.

MED KNUSTE DRØMMER

Akkurat den femteplass­en kan komme til å bety mye nettopp med tanke på Ol-billett.

– Drømmen ble knust i EM, men den mot OL fortsetter, sier trener Hergeirsso­n der han står omringet av laget sitt etter togturen fra Nancy.

Hergeirsso­n vet hva som gjelder i Sverige-kampen.

– Europamest­eren blir Olklar. Neste mulighet er VM i Kumamoto i Japan om et år. Etter det kan det bli spørsmål om kontinentp­lasser, for å komme blant de 12 lagene som får vaere med i sommerol. Derfor spilles det for sikkerhets skyld om femteplass i EM. Det kan vaere avgjørende for hvilke nasjoner som får de ekstra kvalifiser­ingsplasse­ne utenom de beste i VM.

En kvalifiser­ingsturner­ing i mars 2020 vil bli siste mulighet til å sikre Ol-plass.

Forskjelle­n mellom femteog sjetteplas­s kan dermed bli et vaere eller ikke vaere.

BREIVIKS TABBE

Norge ble olympiske mestere i Beijing i 2008 og London i 2012. Norge fikk bronse i Rio 2016. Tre ganger etter hverandre har verdens største medaljesan­ker på kvinneside­n i håndball sikret Ol-deltagelse­n ved å gå til topps i EM. Men ikke denne gangen.

Et dykk i historien forteller at Ol-plassen til Athen gikk rett vest da Spania slo Norge nettopp i kampen om femteplass­en under VM i 2003.

Også da lå problemet i åpningskam­pen – den gangen mot Ukraina. Davaerende landslagss­jef Marit Breivik valgte å starte med ferskingen Katrine Lunde, til tross for at mer rutinerte Cecilie Leganger og Heidi Tjugum var med. Tapet 29–30 hang på Norge som en mare etter det.

Mange mener dette var Breiviks største tabbe i karrieren. Thorir Hergeirsso­n var hennes høyre hånd, og har dette som et dårlig minne.

– Jeg husker det, men det er lenge siden, sier Katrine Lunde.

Blikket er rettet fremover.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/, NTB SCANPIX ?? Da Stine Bredal Oftedal møtte svenskene på hotellet, ble det mye latter. I dag er det alvor.
FOTO: VIDAR RUUD/, NTB SCANPIX Da Stine Bredal Oftedal møtte svenskene på hotellet, ble det mye latter. I dag er det alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway