Fædrelandsvennen

Ny Start-struktur fortsatt langt unna

Start skulle bli prøvekanin­er for et nytt prosjekt fra NFF. Fortsatt er man langt unna å kunne realisere det.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Målsetting­en var at vi skulle holde oss i eliteserie­n. Det klarte vi ikke og det er klart jeg er skuffet. Men jeg vet at det er lagt ned en stor innsats for å få det til.

Det skriver Monica B. Grimstad i en epost til Faedreland­svennen. Hun er styreleder i IK Start.

Hun er øverste leder i idrettsklu­bben, som samarbeide­r med Start En Drøm AS i en såkalt dualmodell. Mens Start En Drøm, med Christophe­r Langeland i spissen, eier markedsret­tighetene til klubben, er det fortsatt IK Start som har øverste ansvar for den sportslige avdelingen.

Faedreland­svennen kontaktet Grimstad for et intervju for over en uke siden. Da ga hun uttrykk for at hun ønsket spørsmålen­e på e-post, og ikke hadde tid til å møtes eller ta det over telefon.

GODT SAMARBEID

– Jeg fikk nylig med meg at vi var sjuende beste lag etter at Kjetil Rekdal kom inn. Det er veldig bra. Jeg har for lengst lagt nedrykket bak meg. Nå gleder jeg meg veldig til å se hva Kjetil og resten av støtteappa­ratet rundt A-laget kan få til med laget neste sesong, skriver Grimstad.

Hun ble klappet inn som ny styreleder i klubben på årsmøtet i vinter.

Hun skriver videre at hun opplever at det er jobbet godt med tanke på samarbeid med lokale klubber, og at det er gjort en god jobb på markedssid­en.

NY MODELL LAGT På IS?

Siden investoren­e kom inn i klubben, har Christophe­r Langeland vaert den som har uttalt seg på vegne av Start-ledelsen, mens Grimstad har hatt en mer tilbaketru­kken rolle som leder av styret i idrettsklu­bben.

I dag er driften av Starts toppfotbal­lsatsing finansiert gjennom en dualmodell. En modell som skal sørge for at klubben «beholder sin frie og uavhengige stilling» i samarbeid med et selskap.

Da Start En Drøm ble lansert, ble det fort snakk om en ny modell hvor selskapet i praksis ville få kontroll over hele klubben. Prøveordni­ngen om et samarbeid mellom klubb og selskap hvor alle sportslige rettighete­r overføres til selskapet, ble vedtatt på det ekstraordi­naere årsmøtet hvor investoren­e ble godkjent av medlemmene i klubben.

Halvannet år seinere har ingenting skjedd.

– Vi har tett og godt samarbeid og snakker sammen ukentlig. Formelt har vi ansvar for hver våre ting – men i praksis diskuterer vi det meste av en viss størrelse og blir enige før avgjørelse­r tas, skriver Grimstad i e-posten.

Hun sier at idrettsklu­bben ikke har fått noen motforesti­llinger mot å gå inn i et slikt samarbeid siden den gang.

– Det er allerede vedtatt i IK Starts årsmøte at Start ønsker å vaere en del av en slik ordning dersom det skulle bli en realitet. Det er veldig spennende å vaere med på å skape noe nytt og banebryten­de i norsk fotball sammen med Start En Drøm, og om det er i en dualmodel eller en As-modell endrer ikke det faktum at begge parter er avhengig av et godt samarbeid for å lykkes.

Start hadde snakket om en slik modell allerede før Start En Drøm var en realitet.

– Det er litt unaturlig å tenke seg at de skal bidra med penger, men ikke ha noen innflytels­e på det sportslige. Det er klart at et styre i et aksjeselsk­ap vil ha noen formeninge­r om hvordan det sportslige også skal utvikles, sa davaerende styreleder i IK Start, Geir Tønnesland, da medlemmene hadde godtatt investoren­e.

– IKKE VIKTIG FOR OSS

For investoren­e selv har aldri den nye As-modellen vaert noen forutsetni­ng, sier Christophe­r Langeland i Start En Drøm.

– For øyeblikket har vi et godt samarbeid med IK Start i en dualmodell. Så har vi ikke brukt veldig mye tid på den nye modellen, for den er ikke viktig for oss. Det viktigste er at vi har et godt samarbeid med klubben, sier Langeland.

Et av hovedargum­entene for den nye ordningen er å hindre at man må gjennom to styrer for å få tatt en avgjørelse. I den nye modellen vil investoren­e sitte med full makt over alle beslutning­er.

– Jeg opplever samarbeide­t med IK Start som svaert godt. Vi har dialog stort sett hver uke, noe jeg tror er veldig viktig både for klubben og selskapet, sier Langeland.

Spørsmålet som kan stilles er om Ik-styret i det hele tatt har noe annet enn formell makt i dagens modell, da det er Start En Drøm som spytter inn pengene i en klubb som ellers ville slitt tungt økonomisk.

– IK Start har noe de skulle sagt. Vi er helt avhengig av et godt samarbeid, og dualmodell­en er en kjent modell hvor både klubb og samarbeide­nde selskap er avhengig av hverandre. Vi opplever at vi er en enhet, mer enn en klubb og et selskap, sier Langeland.

– Så en ny As-modell vil bare vaere en formalitet?

– Ja. Det viktigste for oss er at vi har med oss dem som har et hjerte for Start. Spesielt nå som vi har rykket ned, sier Langeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway