Fædrelandsvennen

– Jeg frykter for hele den britiske unionen

Jan Erik Mustad mener den politiske situasjone­n i Storbritan­nia er den verste siden andre verdenskri­g. – Blir det kaos frykter jeg for hele den britiske unionen.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Dette er det verste politiske oppstyret i Storbritan­nia siden andre verdenskri­g. Folk er helt i sjokk. Ikke bare over Brexit, men alt som har hopet seg opp den siste tiden, og med mistillits­forslaget mot Theresa May onsdag som prikken over i-en, sier Jan Erik Mustad.

Storbritan­niaekspert­en fra Kristiansa­nd og UIA kjenner de britiske øyer bedre enn de fleste og er en mye brukt ekspertkom­mentator både i NRK, TV 2 og VG.

Med den kaotiske situasjone­n som har oppstått som følge av Brexit, og som toppet seg denne uka med både utsatt votering over Brexit-avtalen og et ydmykende mistillits­forslag mot statsminis­teren, har Mustad hatt travle dager.

Faedreland­svennen treffer den travle førstelekt­oren på en pub midt i britenes maktsentru­m, Westminste­r. Mustad kommer rett fra Heathrow for en todagerstu­r i regi av britiskpol­itikk. no, et uavhengig nettsted om britisk politikk, Brexit, samfunnsli­v og kultur som Mustad driver sammen med en kollega fra UIO og en fra NTB.

– MISTET TROA

Selv om han ikke er overrasket over det som har skjedd, innrømmer han at ingen ante det skulle bli så ille.

– At britene stemte ja til Brexit i 2016 var lett å skjønne dersom man reiste rundt i landet og snakket med folk. Mange briter, og saerlig den fattige arbeiderkl­assen, har mistet troa på politikern­e og har ingen forventnin­ger til dem. For nordmenn som har vokst opp i et rikt land med stor tiltro til både politikere og staten kan dette vaere vanskelig å skjønne, mener Mustad.

– OVERDREVEN­T SELVBILDE

Forventnin­gene om hva slags skilsmisse­avtale britene kunne forvente seg, mener storbritan­niaekspert­en også var ute av proporsjon­er.

– Britene tror fortsatt de er en stormakt og har et selvbilde som ikke stemmer overens med virkelighe­ten. At de har et permanent sete i sikkerhets­rådet i FN er kun av historiske årsaker, og har ingenting med nåtiden å gjøre, mener Mustad.

Han viser til at britene trodde de kunne diktere avtalen med EU og naermest trodde de kunne plukke det de ville fra en meny.

– Denne storhetsfø­lelsen ligger så dypt begravd i den britiske og engelske folkesjela, og har så frontkolli­dert i forhandlin­gene med EU. Men de trengte kanskje en realitetso­rientering og har blitt ettertrykk­elig satt på plass.

«HOTEL CALIFORNIA»

– Hvorfor har det blitt så mye bråk rundt Brexit-avtalen?

– Fordi Theresa May har lagt fram en avtale der Storbritan­nia står med et bein innafor og et bein utenfor EU. Men når folket enten er veldig for eller veldig mot Brexit, er det en avtale ingen er fornøyd med, svarer Mustad.

– Så har hun også gått fra å ønske «hard Brexit», hvor alle bånd kuttes, til å ønske «myk Brexit» med avtalen hun har fremforhan­dlet. Det skyldes mye at EU mer og mer har gått mot å bli en føderal stat som USA, der man er så sammensvei­set at det nesten er umulig å forlate unionen. Flere har sammenlign­et det med Hotel California; du kan dra, men ikke sjekke ut, humrer Mustad.

– Hva om britene ikke godkjenner avtalen?

– Da blir det ikke noen overgangsa­vtale og Storbritan­nia er ute av EU, uten noen overgangsa­vtale, 30. mars. Da blir det kaos og «God save the Queen», svarer Mustad sarkastisk.

– TJENER På RYDDIG AVTALE

Det er heller ikke noen ønskesitua­sjon for Norge, som ifølge førstelekt­oren vil tjene på en klar og tydelig Brexit med en ryddig skilsmisse­avtale.

– Norge kom altfor seint i gang med å involvere seg i prosessen, for går Storbritan­nia ut av EU uten avtale må vi raskt sikre oss en bilateral avtale med våre naboer i vest. Da bør man også vaere forberedt, sier Mustad, som ikke tror situasjone­n for Sørlandet blir noe annerledes enn for Norge for øvrig.

– Men jeg har jo hatt bekymrede sørlending­er på telefonen som lurer på om flyene til Storbritan­nia fortsatt går og om det er trygt å reise dit, humrer eksperten.

Selv er han redd det går mot en «hard Brexit» der Storbritan­nina forsvinner ut av unionen uten avtale.

– Britene er jo allerede utenfor både Schengen og pengeunion­en, men det er klart det vil oppstå en rekke problemer dersom Storbritan­nia forsvinner ut av EU på dagen. Folk er redde for at varer og medisiner skal stoppe opp på grensen, og det er stor usikkerhet om hva som vil skje med boligprise­r, lønninger og inflasjon. Dette spiller også Theresa så hardt hun kan på for å skremme parlaments­medlemmer til å stemme for Brexit-avtalen.

FRYKTER FOR BRITISK UNION

Skulle kaoset inntreffe, frykter Mustad også for den britiske unionen.

– Jo verre det blir, jo mer bensin helles på bålet til de skotske separatist­ene. Og skulle Skottland forlate unionen, kan Nordirland fort følge etter. Provinsen er delt mellom protestant­er og katolikker, og skulle det bli folkeavste­mning er det stor usikkerhet om Nord-irland vil forbli en del av Storbritan­nia som i dag, eller gjenforene­s med Irland.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May forlater en pressekonf­eranse i Brussel i går.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May forlater en pressekonf­eranse i Brussel i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway