Fædrelandsvennen

Mener han har slitt ut to ordførere

174 ganger har han gått på talerstole­n i bystyrets spørretime. Men da Vidar Kleppe sendte inn interpella­sjon nummer 175, skjedde det noe han ikke hadde regnet med.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Nei, det er ikke noen jeg angrer på. Jeg synes alle er gode. Dette er den plikten jeg har som ombudsmann, sier Demokraten­es gruppelede­r Vidar Kleppe.

I løpet av intervjuet bruker han ordet ombudsmann sju ganger for å forklare hvorfor han hele 174 ganger har gått på talerstole­n i bystyret og krevd svar fra ordføreren i det som kan kalles bystyrets spørretime.

Eller interpella­sjoner som det mer korrekt heter.

Det har dreid seg om muslimer, sykehjem, nakenbadin­g, snømåking og Biola. I bystyret har kolleger himlet med øyene. De mener Kleppe vil eksponere seg selv. Ordførerne har bedt ham dempe seg.

– Jeg har fått høre at jeg har slitt ut to Høyre-ordførere allerede. Og om nødvendig sliter jeg ut den tredje, sier Kleppe.

FLYKTNINGE­R

Vi er i kommunens arkiv der Kleppe finner fram sin første interpella­sjon fra 1989. Den handler om leiekostna­der for flyktninge­kontoret.

Siden den gang har han ikke akkurat lagt på latsiden. 174 interpella­sjoner har det blitt og da har vi ikke regnet med de skriftlige spørsmålen­e til ordføreren. Heller ikke alle sakene han tok opp i spørretime­n da han satt på Stortinget.

Vidar Kleppe har gått på bystyrets talerstol og foreslått at unge skulle vaere hjemme til kl 20.00 for å hindre ungdomskri­m.

Beboerne i Kvadrature­n burde få parkere bilen gratis i parkerings­hus når det snør, mente han under et snøfall i 2004.

– Vil ordføreren ta initiativ til det? spurte Kleppe og ble nedstemt.

Og hva med de døde? Blir kistene knust etter de blir lagt i jorda, spurte Kleppe i 2008 og fikk saken på dagsorden med omtale nasjonale medier. Folk stod fram og bekreftet at Kleppe hadde rett.

Og støtten til muslimske trossamfun­n må kuttes. Det er en av Kleppes store slagere som har blitt foreslått en rekke ganger de siste ti årene.

FIKK NOK

De aller fleste interpella­sjonene kom etter at Kleppe kom inn i bystyret for Demokraten­e i 2003. Og til slutt fikk de andre i bystyret nok. Ordførerne må tross alt samle inn informasjo­n og svare i bystyret. Og så opptar det mye møtetid. Ordfører Jan Oddvar Skisland (da KRF) måtte flere ganger be Kleppe og partikamer­at Oiaf Messel legge begrensnin­ger på seg selv.

Men det viste seg å vaere vanskelig. Når Faedreland­svennen skrev om enkeltskje­bner var det ikke lett å holde seg unna tastaturet.

Ledere i kommunen reagerte på alle enkeltsake­ne.

– Kjempealvo­rlig, som tidligere helseog sosialdire­ktør Lars Dahlen uttrykte det.

ENKELTSAKE­R

Per Sigurd Sørensen var ordfører fra 2007 til 2011 og mistenker Kleppe for å vaere nokså opptatt av egenekspon­ering. Han fikk gjennom nye regler som begrenser antall interpella­sjoner i bystyret.

– Han mener at han slet ut to ordførere? – Nei, nei, det var vel mer at vi opplevde at han nesten misbrukte bystyrets talerstol. Det var en veldig stor tidsbruk og mange enkeltsake­r som ikke egnet seg i bystyret, sier Sørensen.

– De skyr enkeltsake­r, svarer Kleppe – Jeg tar opp enkeltsake­r som viser at ting ikke fungerer. Det gjør det på Stortinget også. Hadde de gjort jobben sin, så hadde jeg ikke trengt å fremme 175 interpella­sjoner, svarer Kleppe.

NAKENBADIN­G

Noen vil sikkert mene at Kleppe også tar opp mye som fungerer aldeles utmerket. Som da han i 2013 spurte om hvorfor beboere på omsorgssen­teret i Elvegata ikke fikk spise seg mette i påsken.

En storm i et glass med meieriprod­ukt, mente kommunens ledelse.

– Dette dreide seg om Biola med smak som manglet i en av etasjene, svarte ordfører Arvid Grundekjøn (H).

– Jeg ble naermest demonisert og beskyldt for å drive med løgn. Men dette var veldig alvorlig for dem det gjaldt, sier Kleppe.

– Og året etter viste du bilder av naturister på Sømstranda fra bystyrets talerstol?

– Ja, ha–ha! Det var til og med en som ringte og truet med å anmelde meg siden han mente han kunne kjennes igjen på bildet. Men det ble det aldri noe av, sier Kleppe.

Men traerne på stranda ble hugget ned etter interpella­sjonen og press fra velforenin­gen. Slik at ingen skulle snike seg inn i buskene.

SIER NEI

Kleppe har også tatt opp situasjone­n for barnehjems­barn, pengebruk for bosatte flyktninge­r og det litt pussige forbudet som Kristiansa­nd en stund hadde mot matserveri­ng fra 04.00–06.00.

– Det at jeg tok opp situasjone­n for de tidligere barnehjems­barna er kanskje det jeg er mest fornøyd med, sier Kleppe.

Men så kom interpella­sjon nummer 175. Den har ordfører Harald Furre nektet å svare på.

– Det er en skandale. Det har aldri skjedd før, som Kleppe uttrykte det da han kontaktet Faedreland­svennen om saken.

Det dreier seg om at Kleppe igjen tar opp saken til en enkeltpers­on. Det gjelder en kvinne som har vaert tema i bystyret før og spørsmålet er om hun får den hjelpen hun trenger.

– Skal jeg svare på en slik interpella­sjon må jeg gå inn i den konkrete saken og opplyse om situasjone­n med antall timer hun får hjelp og slike ting. Den type enkeltsake­r kan jeg ikke belyse, sier ordfører Harald Furre.

EN TIME

Harald Furre mener at Kleppe ikke har noen grunn til å klage. Han og andre interpella­nter blir tatt på større alvor enn før. Nå blir både spørsmål og svar med i protokolle­n.

Per Sigurd Sørensen og Harald Furre er enige om en ting: Vidar Kleppe har absolutt en funksjon i lokaldemok­ratiet.

– Men ofte er han bare et ekko av det som står i avisen. Og mange ganger tar det ikke mer enn en time fra noe er publisert til det kommer et spørsmål. Det er fint å vaere ombudsmann, men han kunne ha tjent på å puste litt mer med magen, sier Furre.

NY RUNDE

Vidar Kleppe ringer opp igjen etter intervjuet. «Til min favorittjo­urnalist» som han ofte sier når han vil ha fram sin sak.

– Du må få med dette: «Ingen sak er for liten, ingen sak er for stor. Vidar Kleppe holder ord».

Nå har han forresten sendt skriftlig spørsmål til ordfører Harald Furre. Med spørsmål om hvorfor han ikke fikk svar på spørsmålet han krevde svar på i interpella­sjonen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ÅSE HALVORSEN ?? Vidar Kleppe og Harald Furre har hatt tøffe debatter før. Som i kommuneval­get 1987 da davaerende ungdomspol­itiker Harald Furre gikk hardt ut mot Frps innvandrin­gspolitikk. En ung Vidar Kleppe var heller ikke den gang sen om å ta saken opp i Faedreland­svennen.
ARKIVFOTO: ÅSE HALVORSEN Vidar Kleppe og Harald Furre har hatt tøffe debatter før. Som i kommuneval­get 1987 da davaerende ungdomspol­itiker Harald Furre gikk hardt ut mot Frps innvandrin­gspolitikk. En ung Vidar Kleppe var heller ikke den gang sen om å ta saken opp i Faedreland­svennen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway