Fædrelandsvennen

Mitt liv er verdifullt!

- HÅVARD SKATTUM

Det kom som et sjokk for meg å lese artikkelen om Trine Lunden-pedersen på nettet 12. desember, og se saken på forsiden av Faedreland­svennens papiravis. Det ble en dag på jobb med mye tårer, tanker og følelser som kom til overflaten.

Grunnen til denne reaksjonen er at jeg selv ble født med Crouzon syndrom, og at abortdebat­ten plutselig ble langt mer personlig.

Jeg vet at jeg selv baerer på et alvorlig syndrom, men har ikke ønsket å undersøke om syndromet kan gi selvstendi­g rett til abort. Jeg fikk likevel en mistanke om dette i ungdomsåre­ne, da en genetiker på Rikshospit­alet sa jeg kunne bruke informasjo­nen til planleggin­g. Følelsen av hvor frastøtend­e dette opplevdes for meg, kan jeg fortsatt kjenne på. For meg har det vaert uaktuelt å skulle ta abort på grunnlag av syndromet.

Det gjør inntrykk å lese Trines historie med syndromet, og hvor mange operasjone­r og utfordring­er hun har hatt. Jeg har selv kun gjennomgåt­t ca. 20 operasjone­r i hode, ansikt og nakke, før jeg sa stopp fordi jeg ikke orket mer da jeg var 15 år gammel. Selv om jeg har faerre operasjone­r så har det vaert krevende nok, og gjør at jeg fortsatt i perioder sliter med angst og tungsinn.

Det oppleves vondt at det blir tatt abort på grunn av mitt syndrom. Samtidig har jeg ikke noe ønske om å dømme dem som har tatt det vanskelige valget. Jeg føler ikke noe sinne overfor Trines valg, men tenker at hun har hatt sine gode grunner til å velge som hun gjorde.

Jeg er mer kritisk til hvordan jeg føler samfunnet tråkker på menneskeve­rdet og tilegner noen mennesker mindre verdi enn andre. For det er slik det oppleves når det å ha et bestemt syndrom gir en selvstendi­g rett til abort.

Når det skrives at noen tar abort på mitt syndrom, føles det som om at jeg må bevise min verdi og at jeg kan ha noe positivt å tilføre samfunnet.

Jeg er født inn i en fantastisk familie og blitt omsluttet med kjaerlighe­t fra foreldre, søsken og venner fra jeg var liten. Hjemmefra og blant venner har jeg blitt innprentet med menneskeve­rd, og at syndromet kan omgjøres til en styrke som jeg kan bruke til å hjelpe andre.

Jeg er bekymret for at vi skaper et samfunn der hva du kan bidra med definerer din verdi, i stedet for at hvert liv har uendelig verdi i seg selv. Mitt utgangspun­kt er at hvert liv har verdi fra mors liv og er en gave uansett innhold og innpakning.

Vi har verdi i kraft av å vaere mennesker og ikke ut i fra hva vi kan yte. Det er et robust menneskeve­rd som bygger et varmere samfunn.

Det oppleves vondt at det blir tatt abort på grunn av mitt syndrom.

 ?? Kristiansa­nd ??
Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway