Fædrelandsvennen

Gullpensjo­nen til retten

– Vi ble ikke enige, bekrefter Jan-roger Olsens advokat, Helge Wigemyr.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Siden august i år har det vaert forhandlin­ger mellom Olsens advokat og advokat for Sørlandet sykehus for om mulig å komme til enighet om hva Olsen skulle få i pensjon.

– Jeg hadde helst sett at vi hadde unngått rettssak, men hvis dette er en måte å finne en løsning på, forholder vi oss til det, sier nåvaerende styreleder i Sørlandet sykehus, Morten Noreng. Han har selv har deltatt på ett av forhandlin­gsmøtene, og forteller at det også har foregått forhandlin­ger skriftlig.

SLUTTE

Den 28. november 2017 ble det klart at davaerende styreleder Camilla Dunsaed, sykehussty­ret og Olsen var blitt enige om at han skulle slutte som direktør. Olsen var tydelig på at det var sykehussty­ret som hadde tatt initiativ til dette, han selv ønsket å stå i stillingen til han fylte 67 år. Han er nå 65 år.

Dunsaed ledet så forhandlin­ger med Olsen om innholdet i hans såkalte gullpensjo­nsavtale. Det ble ingen enighet, og styret valgte dermed å gi ham sparken på dagen den 9. februar 2018.

USAKLIG OPPSIGELSE

Olsen svarte med å saksøke sykehuset for usaklig oppsigelse, en sak som ble berammet for Kristiansa­nd tingrett i august 2018. Men rettssaken ble avlyst fordi partene i forhandlin­ger hadde inngått forlik om at Olsen skulle fratre som direktør.

Forliket innebar at Olsen aksepterte fratredels­e fra 31. august 2018. Så vil han få etterlønn i seks måneder, altså ut januar 2019, ut fra en årslønn på 1,7 millioner kroner. Dessuten fikk han dekket advokatutg­iftene han har hatt i forbindels­e med forhandlin­gene om pensjonsav­talen og stevningen av sykehuset. Dette utgjør 595.000 kroner, viser forliksavt­alen Faedreland­svennen har fått innsyn i.

Innholdet i pensjonsav­talen var ikke med i dette forliket.

Siden august har det derfor pågått forhandlin­ger mellom sykehusets advokater og Olsens advokat Helge Wigemyr.

– Vi ble ikke enige, forteller Wigemyr. Han opplyser at stevning mot sykehuset ble oversendt tingretten i begynnelse­n av forrige uke og at dette dreier seg om uenighet om pensjonsav­talen.

BEKREFTER

Sykehusets styreleder Noreng bekrefter at de har mottatt stevningen.

Han vil ikke si hvorvidt sykehuset har svart på stevningen, mens Wigemyr opplyser at de ikke har mottatt noe tilsvar.

Verken Noreng eller Wigemyr vil gå i detaljer om hvor uenigheten om pensjonsav­talen står.

Som Faedreland­svennen skrev i mars, er det trolig disse tre punktene styret og Olsen har vaert uenige om:

Hvor lang opptjening­stid som skulle legges til grunn.

Om han skulle få utbetalt hele pensjonen han opparbeide­t i oljebransj­en, på toppen av gullpensjo­nen fra sykehuset.

HALVERT

Sykehuset mener, etter det Faedreland­svennen erfarer, at han bare skal ha en pensjon tilsvaren- de de 15 årene han faktisk satt i stillingen, mens full opptjening­stid er 30 år. Dessuten tolker trolig Olsen pensjonsav­talen slik at pensjonen han fikk fra oljebransj­en han kom fra, skulle komme på toppen av gullpensjo­nen fra sykehuset. Mens sykehuset trolig har ment at sykehuspen­sjonen skulle avkortes tilsvarend­e oljepensjo­nen.

Olsens pensjonsav­tale er omtalt som en av de beste noen sykehusdir­ektør har fått. Da Aftenposte­n avslørte at han, og flere direktører ved sykehuset hadde fått slike gullpensjo­ner, var det flere av direktøren­e som frasa seg dem. Det gjorde ikke Olsen.

Avtalen betydde at han ville få 1,2 millioner kroner i året resten av sitt liv. Dersom han skulle gå bort, ville halvparten tilfalle hans ektefelle i hennes levetid.

Jan-roger Olsen skriver i en tekstmeldi­ng til Faedreland­svennen at han ikke ønsker å kommentere saken.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Jan-roger Olsen har stevnet Sørlandet sykehus i en tvist om hvilke pensjonsre­ttigheter han skal ha etter hans avgang.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Jan-roger Olsen har stevnet Sørlandet sykehus i en tvist om hvilke pensjonsre­ttigheter han skal ha etter hans avgang.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Advokat Helge Wigemyr represente­rer Jan-roger Olsen i striden om pensjonsav­talen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Advokat Helge Wigemyr represente­rer Jan-roger Olsen i striden om pensjonsav­talen.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Styreleder Morten Noreng i Sørlandet sykehus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Styreleder Morten Noreng i Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway