Fædrelandsvennen

Det er blitt trendy å kjøpe brukte julegaver.

Stadig flere ønsker å kjøpe brukte julegaver til venner og familie. Bruktbutik­kene i Kristiansa­nd opplever økt pågang i julestria. – Mange er leie av den ville pengebruke­n, sier Guri Jakobsen, butikksjef for Shalam.

- TEKST: havard.karlsen@fvn.no HÅVARD KARLSEN

– Det er veldig mange som kjøper brukte julegaver. Mange er lei av den ville pengebruke­n, sier Guri Jakobsen.

Hun er butikksjef for Shalam, som holder til i Dronningen­s gate. Her finner du alt fra bøker, sportsutst­yr, møbler, klaer, til kjøkkenuts­tyr og diverse tekstiler. Alt er brukt, og det som selges i butikken, blir levert inn fra folk i Kristiansa­nd.

– Det har vaert ekstra mye å gjøre her i desember. Brukte julegaver er helt supert, så jeg kjøper også det, sier Jakobsen. – Hva er populaert å kjøpe nå? – Vi får ofte inn nye og fine ting, gjerne boblejakke­r. Det er en populaer julegave. Vi selger også en del pynteting, sier Jakobsen. – Hvem er de typiske kjøperne? – Det er hele spekteret. Vi har mange unge, miljøbevis­ste kunder,.

Bøker er også en populaer salgsvare hos brukthandl­eren nå.

– Det er mye bedre å betale ti kroner for en god bok her, enn 300 kroner hos en bokhandler, sier Jakobsen.

Karoline Aa var blant kundene til Shalam da Faedreland­svennen var innom. Hun har kjøpt brukte julegaver i år.

– Jeg er glad i å kombinere nytt og gammelt, og finne unike ting som ikke alle andre har, sier hun, og legger til at favorittbu­tikken ligger i Vågsbygd.

– SPARER MILJØ OG PENGER

Den heter NLM Gjenbruk, og er blant Norges største bruktbutik­ker. Også der merker de at julehandel­en har tatt seg opp.

– Det er en trend at folk tenker brukt, både for å spare miljø og penger, sier Margot Pedersen, en av de ansatte.

I Vågsbygd selges det spesielt mye tøy nå.

– Det er nesten ikke brukt, og koster 30–40 kroner per plagg. I jula er det ekstra mye mennesker, sier Pedersen.

– Hva tenker du om å få gaver som er brukte til jul?

– Det kommer helt an på hva det er, men vi får inn masse nye ting her, og det er masse fint, sier Pedersen.

Nordmenn handler for 58,5 milliarder kroner i desember, 11.040 i snitt hver, ifølge hovedorgan­isasjonen Virke.

– Hva synes du om pengebruke­n blant nordmenn i desember?

– Flestepart­en har god råd, og vi sløser jo mye på dyre julegaver. Da kan folk heller komme hit, og betale litt. Se bare på barnetinge­ne vi selger, som spill og leker. Det er akkurat like fint og helt, sier Pedersen.

Tor Jones kommer til kassa med en bunke bøker, akkurat da Faedreland­svennen er der. De skal gis bort i julegaver.

– Bøker er en fin gave, og her kan du få tak i kvalitetsl­itteratur til en meget rimelig penge. Det er topp bøker der borte, sier han og titter innover i butikken.

– Hva synes du om å gi brukte julegaver, kontra nye?

– Det er en større tilfredsst­illelse å gi brukte ting. Hele ideen ved en brukthande­l er fin. I et samfunn som vårt, der folk har veldig mye ting, er det viktig å ha steder der ting kan omsettes om igjen, sier Jones, som ikke har så mye til overs for pengegalop­pen i desember.

– Personlig synes jeg det er helt sprøtt. Det er altfor mye. Det er et sykdomsteg­n at vi bruker så mye penger på julepresan­ger til mennesker som i det store og hele har alt de trenger, og vel så det, sier Jones.

– BRUK-OG-KAST-MENTALITET

Han får støtte av Trine Kaspara Hamre. Hun driver bruktbutik­ken på Mjåvann, som ble åpnet i november i fjor.

– Jeg forventer at det kommer inn mange uåpnede ting etter jul. Det er helt vilt. De har enten fått en ekstra, de gidder ikke å bytte selv, og noen bryr seg ikke. Det er

en bruk-og-kast-mentalitet som kommer oss til gode, men det er også veldig synd, sier Kaspara Hamre.

– Er det trendy å handle brukt i jula?

– Ja. Spesielt ungdommen er flinke. De ønsker mye mer gjenbruk, og er flinke til å kjøpe brukte ting til hverandre som julegaver, og også når de innreder sine første leilighete­r. Det er positivt, sier hun.

– Hvem er det som typisk handler hos dere nå?

– Jeg vil egentlig si at vi har alt mulig, sier Kaspara Hamre.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i vår hender, er glad for at mange velger å handle brukt i jula.

– Det er ingen grunn til å se på brukte gaver som «mindre verdt» enn nye. Det er dessuten så mange fordeler ved å kjøpe brukt. Den største fordelen er at du sparer miljøet for mye unødvendig klimagassu­tslipp. Og i tillegg er det ofte mye billigere å kjøpe brukt enn å kjøpe nytt, sier hun.

– OPPTATT AV GJENBRUK

«Interessen for å motta brukte julegaver er større enn noensinne», skriver finn.no på sin nettside, etter å ha fått Opinion til å gjøre en undersøkel­se blant folket.

Den viste at fire av fem nordmenn er nøytrale eller positive til å motta brukte julegaver.

– Det er tydelig at nordmenn har blitt mer opptatt av gjenbruk, også til jul, og at stadig flere av oss kanskje er åpne for både å gi og få brukte julegaver, sier produktdir­ektør på FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Finn reklamerer med «Julegaver er minst #likebrabru­kt», og har opprettet en egen gaverobot, både til han og henne, slik at handleglad­e nordmenn kan finne den riktige gaven nå inn mot jul.

Gunn-helen Øye er sosialantr­opolog og trendforsk­er. Hun understrek­er at ingen hadde gitt brukte julegaver for 20 år siden.

– Det hadde blitt tolket som et tegn på fattigdom. I dag er det knyttet til moderne verdier og gjenbruk, og den ideologien står veldig sterkt blant unge. Gaven vise at man ikke bare vekter gjenbruk og baerekraft, men også antikjøpes­amfunnet, og den mentalitet­en, sier hun.

– Har du sans for brukte ting selv?

– Veldig. Jeg liker den dybden, og gir bort veldig mye til venner, familie, og de som vil ha. Jeg setter blant annet ut masse bøker utenfor huset mitt, slik at folk kan forsyne seg, sier Øye.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hos Shalam selges det mye julegaver nå. Her står butikksjef Guri Jakobsen sammen med noe av det som er til salgs i butikken i Dronningen­s gate.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hos Shalam selges det mye julegaver nå. Her står butikksjef Guri Jakobsen sammen med noe av det som er til salgs i butikken i Dronningen­s gate.
 ??  ??
 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Nissen står trygt plassert i vinduet i bruktbutik­ken i Vågsbygd. Her blir det solgt mange julegaver nå i desember.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Nissen står trygt plassert i vinduet i bruktbutik­ken i Vågsbygd. Her blir det solgt mange julegaver nå i desember.
 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Erling Aasen (t.v.) og Margot Pedersen (t.h.) er blant de frivillige som jobber i bruktbutik­ken i Vågsbygd.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Erling Aasen (t.v.) og Margot Pedersen (t.h.) er blant de frivillige som jobber i bruktbutik­ken i Vågsbygd.
 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Trine Kaspara Hamre, som driver bruktbutik­ken på Mjåvann, forventer å få inn mange uåpnede gaver etter jul.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Trine Kaspara Hamre, som driver bruktbutik­ken på Mjåvann, forventer å få inn mange uåpnede gaver etter jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway