Fædrelandsvennen

Raner løslatt av politiet

Kort tid før han skulle sone en dom for vold og trusler, begikk mannen et ran der han skal ha truet og slått en 24-åring. Politiet lot ham gå.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Som far er jeg sjokkert over at politiet ikke engang prøver å få ham varetektsf­engslet, sier offerets far til Faedreland­svennen.

Natt til 25. november var sønnen (24) på vei til fots hjem til sin bolig på Eg i Kristiansa­nd. Han ble stanset av en person som skal ha slått ham flere ganger i ansiktet, truet ham ned på kne og tatt mobiltelef­on og jakka hans.

«Hvis du kontakter noen nå, så kommer jeg tilbake og dreper deg», skal gjerningsm­annen ha sagt før han forsvant.

24-åringen kom seg på beina og hjem. Via Facebook fikk han kontakt med familien. De varslet politiet, som var raskt på stedet.

Kort tid etter ble gjerningsm­annen (25) pågrepet med offerets eiendeler. Han ble løslatt etter avhør. Faedreland­svennen får opplyst at han erkjenner straffskyl­d for ran.

SYKDOM

Offeret har en medfødt sykdom, som gir ham mange utfordring­er. Han ønsker ikke å bli intervjuet, men lar familien uttale seg anonymt.

– Han er utsatt på grunn av sin sykdom og var ikke på noen måte i stand til å forsvare seg under ranet, opplyser foreldrene.

De reagerte sterkt på at gjerningsm­annen ikke ble framstilt for retten med påstand om varetektsf­engsling, og kontaktet politiadvo­katen på saken.

– Han sa det var ingen tvil at om at de ikke ville fått medhold i retten for å holde ham. Det var ikke fare for «bevisforsp­illelse eller gjentakels­e». Det er spesielt det siste jeg reagerer på, sier faren til Faedreland­svennen.

– SERIØST?

Han har fått opplyst at gjerningsm­annen i siste halvdel av desember skal starte soningen av en dom. 25-åring ble i august i år dømt til 90 dagers fengsel for alvorlige trusler mot politiet, og vold og trusler mot tilfeldige mennesker på gata begått i 2017.

– Mens han sitter og venter på å sone, begår han altså ran, vold og kommer med drapstrusl­er. Mener de seriøst at det ikke er gjentakels­esfare? spør foreldrene.

5. desember sendte de klage på avgjørelse­n til politimest­er Kirsten Lindeberg. De har ennå ikke fått svar på denne.

– IKKE HJEMMEL

Politiadvo­kat Morten Formo opplyser til Faedreland­svennen at alle potensiell­e fengslings­hjemler var vurdert.

«Siktede ble løslatt etter at nødvendige etterforsk­ningsskrit­t var foretatt da det ikke forelå hjemmel for å holde ham fengslet lenger. Siktede er kjent for politiet fra før», skriver politiadvo­kat Morten Formo til Faedreland­svennen.

Offerets bistandsad­vokat, Nils A. Grønås, stiller spørsmål ved vurderinge­n til politiet. Han sier det er stort rom for skjønn når man skal ta stilling til om det er fare for nye straffbare handlinger ved løslatelse.

– I denne vurderinge­n inngår blant annet tidligere lovbrudd, om lovbrudden­e er av samme karakter, samt også hvor lang tid tilbake i tid de gamle forholdene ligger. I tillegg vil det vaere et moment at vedkommend­e kort tid etter at det nye straffbare forholdet er begått, skal inn og sone en fengselsst­raff, sier Grønås.

Han mener politiet også kunne ha bedt retten om å fengsle etter straffepro­sesslovens paragraf 172, som skal motvirke følelsen av utrygghet og mangel på tillit til samfunnets rettshåndh­evelse når forbrytere bak alvorlig kriminalit­et går løs.

– I denne konkrete saken er gjerningsm­annen siktet for grovt ran. Grovt ran har en strafferam­me på fengsel i 15 år. Det innebaerer at fengsling også kunne vaert vurdert etter denne bestemmels­en, sier Grønås.

Siktedes advokat, Per Ragner Holter-andersen, ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Min sønn er svaert preget av situasjone­n og sover ikke om nettene. Det er ikke blitt bedre etter han ble informert om løslatelse­n, sier faren til Faedreland­svennen.
FOTO: JACOB BUCHARD – Min sønn er svaert preget av situasjone­n og sover ikke om nettene. Det er ikke blitt bedre etter han ble informert om løslatelse­n, sier faren til Faedreland­svennen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det var på denne sykkel- og gangstien på Eg at ranet ble begått.
FOTO: JACOB BUCHARD Det var på denne sykkel- og gangstien på Eg at ranet ble begått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway