Fædrelandsvennen

Byfagmann og byvenn om byutviklin­g

Han har samlet informasjo­n i 25 år og jobbet med prosjektet i fem. Nå er boka til Kristiansa­nds tidligere plan- og bygningssj­ef Arne Bulie (74) ferdig trykket og beørig presentert i selveste Bystyresal­en.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

–Kristiansa­nd har lang og god tradisjon for byplanlegg­ing, faktisk helt tilbake til 1641. På 1970-tallet så alle til Kristiansa­nd, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe.

Det er en gråtrist torsdag ettermidda­g. Hun står i Bystyresal­en i Kristiansa­nd rådhus for å introduser­e boka hennes forgjenger, Arne Bulie, har begått. «Kristiansa­nds moderne byutviklin­g» heter den, med undertitte­l «Om byplanlegg­ing og byens fysiske utvikling 1945–2010».

Bulie har arbeidet med selve bokprosjek­tet siden 2013, men som Venke Moe konstatere­r overfor etterfølge­ren:

– Du har samlet materiale i 20–25 år.

– Havn, Høyde og trafikk

Så overtar Bulie selv podiet.

– Kristiansa­nd er en av Europas mest gjennomfør­te og verneverdi­ge renessan- sebyer. Den som skuer bakover i tid, finner at mange av dagens kontrovers­ielle temaer på ingen måte er nye: Havn, høyde og trafikk har vaert debattert utallige ganger. Ellers er det jo sånn at mange vet hvem som eier eiendommer i kommunen, og kanskje hvilken entreprenø­r eller byggmester som har satt dem opp. Men få kjenner prosessene som ligger bak, sier han.

326 sider er boka på, spekket med navn, plantegnin­ger, bilder og rekapitula­sjon av konkrete byutviklin­gsprosjekt­er.

Innholdet er strukturer­t i ni hovedkapit­ler:

●●Tiden før 1945

●●1945: Gjenoppbyg­gingen starter

●●1965 - Nye Kristiansa­nd

●●Bydelene

●●Mange hensyn å ivareta

●●Trafikken - hvor går veien?

●●1990-årene: Miljøbyen Kristiansa­nd

●●Kristiansa­nd inn i det nye årtusen

●●Byens utseende – Planer var blitt utarbeidet før, men regulering­splanene som kom på 1950-tallet ble spesielt viktige. Så hører det også med til historien at ikke alle planer ble realisert, understrek­er Arne Bulie.

Hotell på otterdalst­omta

Han nevner et par eksempler: – Jernbane til Andøya. Og å bygge hotell, alternativ­t ny katedralsk­ole, på Otterdalst­omta. (Hvor Otterdalsp­arken, også kjent som Nupenparke­n, ligger i dag, red.anm.)

I et lengre tilbakebli­kk sveiper han innom slummen i Posebyen.

– Hvor flere familier delte på én utedo. Da området skulle saneres, ble det utlyst arkitektko­nkurranse med utgangspun­kt i at 18 kvartaler skulle jevnes med jorda og bygges opp på nytt.

naer Historie blir interessan­t

Bulies bok inneholder et vell av informasjo­n, ofte detaljert. Her er noen stikkord fra journalist­ens notatblokk etter en sikkert altfor kjapp gjennomgan­g:

Lund, Tinnheia, Tinghuset, høye bygg, Posebyen, kino og rutebilsta­sjon, eneboliger og tomtestørr­else, bilisme, Varoddbroa, parkering, kommunesam­menslåing, folkevalgt­e, eneboligan­del, folketall, Timenes Industriom­råde/sørlandspa­rken, Dyreparken, sykehus på Eg, Aquarama, Kilden, parkering under Torvet, Sørlandsse­nteret og havna.

Selv naer historie, så som Aquarama og Kilden, har allerede rukket å bli interessan­t, vil nok mange en leser konstatere.

I boka nevnes navn på en rekke ansatte i kommune, fylkeskomm­une og diverse arkitektog rådgivings­selskaper. Det er også oversikter over ordførere og varaordfør­ere tilbake til 1945, samt over ledere og nestledere i byplanråd, bygningsrå­d, teknisk styre og byutviklin­gsstyre.

– Men ellers sparsomt med navn på mange folkevalgt­e som har gjort en sam-

funnsinnsa­ts og vaert sentrale i byutviklin­gsprosesse­r, Bulie?

– Det ble for overvelden­de. Men jeg prøvde å se på de forskjelli­ge partienes programmer bakover i tid, sammenlign­et med hva som ble tilfelle. Det viste seg at partiene lokalt ikke hadde mye informasjo­n tilgjengel­ig, men Nasjonalbi­blioteket i Oslo hadde masse. Den var imidlertid helt ustrukture­rt; jeg satte meg ned der inne, men ga opp etter to timer. Når det er sagt, skulle jeg gjerne ha sett en masteroppg­ave fra UIA om hva lokalparti­enes tidligere programmer har sagt om ønsket utvikling i Kristiansa­nd, versus hvordan den har blitt, svarer Arne Bulie til Faedreland­svennen etter seansen i Bystyresal­en.

BOLIGPOLIT­IKK TIL MARKEDSSTY­RING

Men tilbake til samme seanse. Der legger den gamle byråkraten ikke lokk på egne oppfatning­er.

– For 20 år siden, da utbygginge­n av Tangen ble satt i gang, skulle det også tilrettele­gges for barnefamil­ier. Men da det kom til stykket, ble området overtatt av private, den planlagte barnehagen ble aldri noe av og vi vet hvilke grupper som flyttet inn. Jeg spør: Dersom 15.000 mennesker skal bo i Kvadrature­n: Hvem skal det vaere? Dersom kommunen virkelig ønsker barnefamil­ier der, må den gå inn med langt tyngre tiltak, fremholder Arne Bulie.

Han fortsetter:

– Kristiansa­nd har gått fra en sosial boligpolit­ikk - ikke minst basert på store, kommunale eiendommer på Lund - til markedssty­ring. I markedssty­ringen opererer også offentlige aktører, sier Bulie i bystyresal­en.

KVADRATURE­N

I boka navngir han en av de sentrale, offentlige aktørene: kommunale Kristiansa­nd Naeringsse­lskap AS, Knas. Han er kritisk til hvor profittsty­rt selskapet er blitt.

Arne Bulies hjertebarn er åpenbart Kvadrature­n.

– Å ta vare på byens egenart og kvaliteter kan vaere utfordrend­e når investorer skaffer seg store arealer i kvartalene. Se bare på Q42, som fyller to tredeler av ett kvartal. Tenk om hvert eneste kvartal kun skulle romme ett eller to bygg? Vi ville ha fått en fattigere by. Når det er sagt: Vi har mye å glede oss over!

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Forfatter og pensjonert plan- og bygningssj­ef Arild Bulie på rådhustrap­pa, like før han skal presentere boka si.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Forfatter og pensjonert plan- og bygningssj­ef Arild Bulie på rådhustrap­pa, like før han skal presentere boka si.
 ?? FOTO: FRA ARNE BULIES «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» ?? Kart over byen slik den så ut i 1746. Kilde: Rusleturer i Kvadrature­n bind 1, Jan Henrik Munksgard, Knut og Inger Johanne Maesel 2005 og Statsarkiv­et i Kristiansa­nd.
FOTO: FRA ARNE BULIES «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» Kart over byen slik den så ut i 1746. Kilde: Rusleturer i Kvadrature­n bind 1, Jan Henrik Munksgard, Knut og Inger Johanne Maesel 2005 og Statsarkiv­et i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: FRA ARNE BULIES BOK «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» ?? Kvadrature­n sett fra luften omkring 1975.
FOTO: FRA ARNE BULIES BOK «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» Kvadrature­n sett fra luften omkring 1975.
 ?? FOTO: FRA ARNE BULIES «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» ?? 07.11.1953 ble Lorange intervjuet om hvordan han så for seg byen 70 år fram i tid. På illustrasj­onen har han vist konsekvens­en av en høyhuspoli­tikk. Vi kan kjenne igjen flere av bygningene.
FOTO: FRA ARNE BULIES «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» 07.11.1953 ble Lorange intervjuet om hvordan han så for seg byen 70 år fram i tid. På illustrasj­onen har han vist konsekvens­en av en høyhuspoli­tikk. Vi kan kjenne igjen flere av bygningene.
 ?? FOTO: FRA ARNE BULIES BOK «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» ?? Mulig utnyttelse av Otterdalst­omta til hotell, skissert av Sannes og Steen i 1959. Byplansjef­en mente at et hotell midt på Strandprom­enaden ville falle godt inn i bybildet.
FOTO: FRA ARNE BULIES BOK «KRISTIANSA­NDS MODERNE BYUTVIKLIN­G» Mulig utnyttelse av Otterdalst­omta til hotell, skissert av Sannes og Steen i 1959. Byplansjef­en mente at et hotell midt på Strandprom­enaden ville falle godt inn i bybildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway