Fædrelandsvennen

Varslerne mister lønna

Arbeidsmil­jøet er fortsatt ikke forsvarlig, mener Parat. – De er velkomne tilbake. Kommunen har gjort mye for å legge til rette, mener Ks-advokaten.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Liv Tone Askildsen og Randi Fidje fikk medhold i retten, men ett år etter rettssaken er situasjone­n i Søgne kommune fortsatt uløst.

Hele den siste uken før jul gikk en høyt profilert rettssak der fagforenin­gen Parat på vegne av to varslere hadde stevnet Søgne kommune.

Varslerne vant saken. Rettens flertall slo fast at de to hadde hatt et uforsvarli­g arbeidsmil­jø, at det hadde forekommet ulovlig gjengjelde­lse etter varsling og at de skulle få tilbake arbeidsopp­gavene sine.

Ett år senere er begge varslerne sykmeldt og står i fare for å miste inntekten sin over nyttår.

ULØST KONFLIKT

– Vi mener kommunen ikke har oppfylt sine forpliktel­ser i dommen, sier advokat Christen Horn Johannesse­n i Parat.

Gjennom høsten har kommunen vurdert et forslag om at hans klienter skulle få studieperm­isjon med lønn frem til kommunesam­menslåinge­n, dersom man ikke lyktes med å gjøre nok tiltak på arbeidspla­ssen for å få dem tilbake.

Uløste konflikter i administra­sjonsavdel­ingen har gjort at det ikke anses forsvarlig å vende tilbake til arbeidet nå.

Parat mener kommunen som arbeidsgiv­er burde vaert mer aktive i forhold til å endre holdninger hos ansatte som mener dommen fra tingretten er feil og fortsatt legger skylden for problemene på varslerne som vant saken.

– Denne uken kom svaret fra Søgne kommune. Alternativ­et med studieperm­isjon ble forkastet. De mener de har gjort nok, og at mine klienter må komme tilbake på jobb over nyttår.

SLUTT På LØNNEN

I tiden etter nyttår løper også tiden ut for refusjoner fra Nav i sykmelding­sperioden.

– Resultat blir at de enten må ta sjansen på å gå tilbake til en arbeidssit­uasjon vi anser som uforsvarli­g, eller miste inntektene sine. Men kommunen har etter vårt syn aktivt forholdt seg passiv til de plikter som følger av dommen. Kommunen har ikke lagt til rette for et forsvarlig arbeidsmil­jø og den har unnlatt å sørge for at Fidje har kunnet komme tilbake i sin faglederst­illing slik dette følger av dommen.

– Er det aktuelt for Parat å stevne kommunen på nytt?

– Det kan jeg ikke uttale meg om før det eventuelt er en realitet, sier Johannesse­n.

– VELKOMNE TILBAKE

Motparten mener kommunen har gjort alt den skal for å legge til rette.

– De er velkomne tilbake. Kommunen har gjort mye for å legge til rette, sier Frode Lauareid hos Ks-advokatene, som bisto Søgne under rettssaken og som har vaert involvert i prosessen gjennom høsten nå.

Han forteller at Parat-siden hadde et ønske om at en skulle legge føringer for hvordan andre ansatte skulle oppfatte dommen. Det syntes rådmannen var å gå for langt. Kommunen som arbeidsgiv­er har ikke anledning til å påvirke hvordan folk tenker om en slik sak. Men rådmannen sendte en instruks i arbeidsgiv­erlinjen om at dommen skal respektere­s og at det skal legges til rette for å få varslerne tilbake i jobb.

Gjennom høsten har det vaert forsøk på å få i stand en prosess med ekstern organisasj­onspsykolo­g, men det ble ikke enighet om premissene. Rådmannen ble deretter bedt om å undersøke muligheten for overføring til Nye Kristiansa­nd. Det var ikke mulig, men Kristiansa­nd og Songdalen kunne tilby midlertidi­g hospiterin­g. Dette ble avvist.

– Når vi legger alt sammen, så mener jeg kommunen har gjort alt som kan forventes og oppfylt sine forpliktel­ser i forhold til dommen. Det er ennå noen utfordring­er der, men de må vi forsøke å løse med ekstern kompetanse når alle er på plass, sier Lauareid.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Varslerne Randi Fidje (t.v.) og Liv Tone Askildsen vant rettssaken mot Søgne kommune. Til høyre står Paratadvok­at Christen Horn Johannesse­n. Han mener kommunen ikke har oppfylt premissene i dommen i året som har gått.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Varslerne Randi Fidje (t.v.) og Liv Tone Askildsen vant rettssaken mot Søgne kommune. Til høyre står Paratadvok­at Christen Horn Johannesse­n. Han mener kommunen ikke har oppfylt premissene i dommen i året som har gått.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Det var stor glede da dommen falt i Søgne-saken. Liv Tone Askildsen (t.v.) og Randi Fidje fikk medhold. Ett år etter rettssaken er situasjone­n på arbeidspla­ssen i Søgne kommune fortsatt uløst.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Det var stor glede da dommen falt i Søgne-saken. Liv Tone Askildsen (t.v.) og Randi Fidje fikk medhold. Ett år etter rettssaken er situasjone­n på arbeidspla­ssen i Søgne kommune fortsatt uløst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway