Fædrelandsvennen

Nekter å garantere for ny E 39

Nye veier har valgt å prioritere E 39 mellom Lyngdal og Ålgård og jobber intens med å gjøre den byggeklar. Men fylkespoli­tikerne i Rogaland vil ikke gi lånegarant­ier og skaper stor usikkerhet rundt hele prosjektet.

- KJETIL REITE

Nye veier ønsker å lyse ut den første kontrakten for Lyngdal - Ålgård allerede neste år. Planen er at man også skal ha klart hele bompengeop­plegget i 2019 og dermed også finansieri­ngen.

Men for å få bompengepr­oposisjone­n gjennom, må Agder og Rogaland garantere for store banklån.

I Agder har fylket vaert skeptiske til slike garantier, mens de i nabofylket går enda lenger. Der har flere fylkespoli­tikere gjort det klart at de nekter å gi flere garantier. De har gjort det direkte overfor Nye veier og i et møte i fylkesting­et da budsjettet ble behandlet 11. desember

– Det er ikke rimelig at det skal legges et så stort ansvar på fylkeskomm­unene. Vi har allerede store låneforpli­ktelser i dag, og dette vil komme i tillegg. Det kan bety problemer når vi skal ut og låne til det som er våre kjerneoppg­aver som videregåen­de skoler, sier Solveig Ege Tengesdal (KRF), fylkesordf­ører i Rogaland.

Tengesdal sier de har valgt å vaere tydelige på at de ikke vil garantere for lånene. De vil unngå en situasjon der arbeidet med ny E 39 stanser opp på grunn av manglende finansieri­ng.

– Vi kan komme i en slik situasjon, basert på at vi har gitt tydelig beskjed om at det ikke er aktuelt for oss å stille garantier for veier som staten har ansvaret for. Det har vi gjentatt i budsjettet der vi sier at det ikke er naturlig at vi stiller garanti, sier Tengesdal.

Saken har vaert mye omtalt i lokale medier i Rogaland.

Nylig gikk samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) ut i Stavanger Aftenblad og sa at skal man få til framdrifte­n man har lagt opp til på E 39, må fylkene ta garantians­var.

Etter den tid har saken blitt enda mer aktuell etter at Nye veier valgte å prioritere Lyngdal - Ålgård. Nå haster det med å finne en avklaring.

SKEPTISK

Strekninge­n Lyngdal - Ålgård kan komme på rundt 30 milliarder kroner. Veien går gjennom to fylker, og hvis man skal følge den vanlige modellen, må både Rogaland og Agder ta hver sin del. Men Rogaland må ta mest, siden de får mesteparte­n av veien.

Hans Fredrik Grøvan (KRF) var med på å sikre utbygginge­n fra Lyngdal til Ålgård og er svaert kritisk til det som nå skjer.

– Det ville vaere veldig spesielt hvis Rogaland nekter å gå inn med disse garantiene. Jeg kjemper gjerne for at staten skal overta, men fram til da vil det å si nei vaere et dårlig signal å sende fra et fylke som til de grader har kjempet for å få vei.

BLIR KORTERE

Dagens strekning Lyngdal - Ålgård er 208 km, mens den nye veien er beregnet til 169 km. Prisen per kilometer kan komme til å ligge på i underkant av tre kroner. Det er ennå ikke klart hvor stor sum fylkene må garantere for.

Nye veiers plan er at entreprenø­ren som får oppdraget er med og lager regulering­splan.

– Hvis alt lykkes og vi kan lyse ut neste høst, kan vi vaere i gang i marka i årsskiftet 2021/22, sier Asbjørn Heierås, prosjektdi­rektør for E 39 i Nye veier.

– Hva synes du om at Rogaland ikke vil garantere for lån?

– Det er politikk og det skal vi ikke legge oss opp i, bortsett fra at vi ønsker at det løser seg på en eller annen måte, sier Heieraas.

AVKLARING

Også i Agder har ordningen med garantier fra fylket skapt reaksjoner.

– Jeg kan ikke si at vi vil nekte å garantere, men dette er noe vi har trukket fram tidligere, senest med samferdsel­spakke to (bompenger for Gartnerløk­ka, journ. anm). Og det kommer vi også til å gjøre denne gangen, sier Terje Damman, fylkesordf­ører i VestAgder.

Solveig Ege Tengesdal sier de vil presse på overfor Stortinget slik at ordningen blir endret og staten overtar garantiene.

– Vi vil hindre en situasjon der dette fremdeles er uavklart slik at det påvirker framdrifte­n i prosjektet, sier hun.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Den øverste linja på kartet ser ut til å bli den nye traseen for E 39 mellom Lyngdal og Ålgård. Arbeidet kan vaere i gang om tre år, men nå har det oppstått problem med bankgarant­iene.
FOTO: STATENS VEGVESEN Den øverste linja på kartet ser ut til å bli den nye traseen for E 39 mellom Lyngdal og Ålgård. Arbeidet kan vaere i gang om tre år, men nå har det oppstått problem med bankgarant­iene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway